Балкан треба да страхује од тероризма

Европа је погођена тероризмом врло озбиљно и врло масовно, и терористи су постигли оно што су хтјели, оцјењује проф. др Драган Симеуновић, међународни експерт за тероризам. Он сматра да се Европа, прије свега Француска, није ефикасно организовала за борбу против исламских радикалних екстремиста.

Република Српска 26.11.2015 | 20:05
Балкан треба да страхује од тероризма

Балкан у овом тренутку не мора да страхује од рата, али треба да страхује од тероризма, указао је Симеуновић гостујући у емисији "Пулс" БН телевизије.

У свим западнобалканским земљама постоји могућност да се изведе терористички напад, јер ма шта причали политичари, апсолутна безбједност не постоји, сматра Симеуновић.

"Балкан је подручје народа који нису историјски и цивилизацијски сасвим сазрели, тако да рат може бити прије него у другим дијеловима свијета. Али тренутно нисмо на прагу неког рата, али нама мало треба.


Будућност БиХ зависиће од сва три народа, а да ли ће бити рата или мира највише ће зависити од Бошњака", сматра Симеуновић.

Босна и Херцеговина је на свјетској мапи означена као земља са високим степеном ризика од тероризма. Симеуновић оцјењује да је убиство два припадника Оружаних снага БиХ класичан терористички чин.

Он указује да САД и европске земље које учествују у ратовима на Блиском истоку су прва мета терориста.

"Зашто Париз два пута? Зато што је Француска учествовала у бомбардовању Либије, учествује у бомбардовању арапских земаља. Па не можете ви бомбардовати, а мислити да неће нико да врати", каже Симеуновић.

Симеуновић објашњава да је Исламска држава хибридна творевина настала од терористичке организације, у којој је проглашен калифат и гдје њен лидер Ал Багдади спроводи шеријатско право.

"Она је парадржава, у њој се штампа новац, она тргује сваки дан, само од продаје нафте приходује 5 милиона долара, продајенафту Турској сваки дан, па када су Руси гађали рафинерије дошло је до рушења авиона. Неко је био љут... Дакле, ИД је хибридна творевина настала од терористичке организације. Такав случај имамо са Косовом и ОВК, а сада такав поредак имамо и на Блиском истоку", каже Симеуновић.
Европа сада плаћа цехове вишевјековне пљачке Африке и Азије.


Након терористичких напада у Паризу, Европа треба да направи драстичан преокрет, да промијени свој однос према мигрантима.

"Европа и Америка ће морати прво промијенити свој однос, да улажу у Африку, у земље одакле долазе мигранти, да се одрекну свог дијела богатства. Она мора да укључи исламске заједнице у Европи да буду активније на том плану. Треба мигрантима дати прилику, да они нису дошли ту да користе европски стандард, него да могу да буду корисни чланови друштва", каже Симеуновић.

Истовремено Европа треба озбиљније да организује своје безбједносне снаге у борби против тероризма који јача на Блиском истоку, оцијенио је Симеуновић.

 

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

драгон

26.11.2015 19:19

Разумијем ако су циљеви терориста Француска, Њемачка, Америка и сл. Они су им разорили државе, уништили им породице, индустрију и уопште уништили су им животе. Оно што не разумијем је зашто би Србија и Босна и Херцеговина били мета терориста. Нити смо учествовали нити смо одобравали агресију на Ирак, Либију, Сирију. Слажем се да Европа и Америка морају да промјене свој став и да престану да киње државе које стицајем околности посједују природна богатства на која су се полакомили. Исламски тероризем ће почети да слаби када НАТО престане да из ваздуха дијели своје виђење демократије по принципу ред бомби па ред брашна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ло

26.11.2015 20:25

Ми им додјемо као овце за шишање а овде оваца,бикова,коња много има.

Name

Е

26.11.2015 21:33

Јеси паметан, Балкан страхује како це да скува лонац граха, каки терористи немој бити досадан

Name

Профа

26.11.2015 20:09

Не бојим се ја за Србију јер је она лидер у региону тј. сила ( има три авиона и један хеликоптер ). хаахаххахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Профа

26.11.2015 20:31

Баш ми је драго да има и вас који знате ћирилицу, а при томе мрзите Србију, Коњиславе против терористичких напада борбу воде обавјештајне и безбједносне службе, а не авијација. Ово на крају је требало да буде твој луђачки смијех.

Name

за ре Профа

27.11.2015 20:08

Који си ти идиот, да мало читаш између редова сконтао би да је ово зезање... баш си ко..на реПрофа. Поздрав од борца против нато пакта 1999

Name

еxперт

26.11.2015 20:20

Колико ли ми имамо експерата цијела Европа их нема толико.....зато и јесмо гдје јесмо све "експерт до експерта"

ОДГОВОРИТЕ
Name

били

26.11.2015 20:29

Ја одавно нисам цуо паметнију прицу, цовјек је проф. др и није самозвани експерт каквих данас имамо на пасија прескакала!!!

Name

Р.Ранковиц

26.11.2015 21:51

Хајде висе не излудјујте и онако излудјени народ.Дајте народу посла нека имају ста да раде и од рада да зиве неце им наупамст никакав тероризам.Па зар постоји веци тероризам од вас над овим јадним народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.11.2015 23:00

Ми волимо тероризам, подржавамо га од 1990! Оволика пљачка од стране СВИХ политичара и дресирање оваца је ЧИСТИ ТЕРОРИЗАМ У НАЈГОРЕМ ОБЛИКУ! Не зна се ко више отима, нити са које стране нападају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

27.11.2015 00:18

Сјајна емисија. Дајте нам висе оваквих. Преко главе нам је политицара са трла баба прицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

27.11.2015 04:36

У Маоци права зимска ИДИЛа ,а снијег СИПА СИПА

ОДГОВОРИТЕ