Радивојевић се сјећа "стотке" Звезде Реалу!

"Осетили смо енергију, у једном тренутку је било и плус 30", памти Вук Радивојевић 2006. и велику победу црвено-белих над Мадриђанима. Верује да Звезда може и у петак да слави.

Кошарка 27.11.2015 | 13:00
Радивојевић се сјећа "стотке" Звезде Реалу!

Црвена звезда и Реал Мадрид одиграли су у Београду шест међусобних мечева. Српски клуб је победио два пута, а шпански, "краљевски", четири.

Последњи пут, црвено-бели су код куће савладали великана из Мадрида у сезони 2006/07, у првој фази УЛЕБ Купа. То је био њихов трећи и за сада последњи тријумф над славним ривалом.

Те сезоне, екипе Драгана Шакоте и Ђоана Плазе одиграле су чак четири међусобне утакмице. Најпре су се састале у групној фази такмичења, а потом и у четвртфиналу, у којем су Мадриђани славили у оба меча (83:72 и 79:78). У следећој рунди играли су против Уникса, а у финалу су рутински победили Лијетувос Ритас и освојили евро-трофеј.

Пре тачно девет година (15. новембра 2006), црвено-бели "Пионир" видео је једну од највећих победа у новијој историји Звезде. Један од најбољих играча домаћина био је и Вук Радивојевић, који је остварио "дабл-дабл" учинак, са 17 поена и 10 скокова.

У разговору за МОНДО, садашњи плејмејкер Игокее присетио се те утакмице.

"У лепом сећању ми је остао тај меч. Ту Звездину екипу водио је Шакота и такође смо били ослабљени на позицији плејмејкера, што Звезду мучи и сада. Мислим да нисмо имали ниједног расположивог плеја, јер нам је отишао Врбица, па сам на тој позицији одиграо целу утакмицу, уз тада младе Игора Милошевића и Стивена Марковића".

"Звезда је прегазила Реал", били су неки од наслова новинских извештаја те вечери и наредног јутра. Коначан резултат био је 100:81 за црвено-беле.

"Реал је био страшна екипа, те године био је првак Шпаније, освајач УЛЕБ купа и имао убедљиво најјачу екипу у такмичењу. Имали смо невероватну подршку навијача и никада нећу заборавити ту атмосферу. Када те она понесе и када кренеш у добром ритму, из добре одбране, све те крене. После петог или шестог минута игре видели смо да можемо и само смо појачавали ритам до краја".

Најефикаснији играч утакмице био је Милан Гуровић, са чак 35 поена.

"Милан је погађао, био јако мотивисан и играо фантастично као и целе те сезоне. Уз њега сам и ја одиграо одличну утакмицу, као и цео тим. Памтим да је у једном моменту било и 30 разлике, па је на крају завршено око двадесетак".

Може ли Звезда и ове недеље да победи Реал, који долази у Београд у четвртак увече, са великим императивом победе.

"Они ће сигурно доћи мотивисани. Сви знамо шта је Реал у европској кошарци, а сада Имају исти број победа као и Звезда, па ће доћи максимално мотивисани, јер им је тријумф неопходан. Звезди неће бити нимало лако, али верујем да може да победи, ако буде играла агресивно и ако је послужи шут.

И овог петка, позиција плејмејкера Звезде унапред је означена као најкритичнија, јер је највећи терет организације игре спао на леђа Стефана Јовића, као и у претходним мечевима. Уосталом, и тренер Стразбура Венсан Коле констатовао је да је Јовићев излазак олакшао његовом тиму пут ка победи..

"Мислим да Звезда може да се дигне, иако има доста проблема, највише на позицији плејмејкера, где је Јовић тренутно сам уз Ребића, коме ти тренуци значе, али је дефинитивно да су доста ослабљени. То се показало у Евролиги, када су пали против Стразбура, али и против Сутјеске", додао је Радивојевић.

"ЗВЕЗДАШИ МИ СЛАЛИ ПОРУКЕ 'НИСИ МОРАО'... И ПЕРО ЈЕ ОКОРЕЛИ ЗВЕЗДАШ"

Први меч који су црвено-бели ове јесени одиграли са само два решења на позицији "плеја" био је баш против Игокее, који су изгубили. Тај дуел решио је управо Вук Радивојевић, као најефикаснији играч гостију (18) и као стрелац одлучујућих поена у завршници.

Да ли му се обруч "Пионира" учинио ширим против Звезде ове јесени или против Реала пре девет година?

"Против Звезде сам на крају дао те неке тешке тројке, а против Реала нисам погодио ниједну, већ сам више ишао на улаз и то користио. Није за поређење, другачија је била и атмосфера".

Међутим, остала је чињеница да је управо он пресудио Звезди прошлог месеца.

"Стизале су ми после утакмице поруке 'Ниси морао' и тако то. Све је то нормално. Та утакмица је била фантастична и навијачи Звезде су испратили аплаузом после пораза и нас и њих. Била је много лепа атмосфера".

Ове јесени, Радивојевић је постао други бивши играч Звезде који се вратио пред црвено-беле трибине и утишаои их. И Перо Антић био је јако мотивисан у Комбанк арени пред Делијама, у дресу Фенербахчеа.

Занимљиво је да су ову сезону заједно дочекали у тиму Жељка Обрадовића, јер је "Жоц" позвао Радивојевића да ради са Фенером док се не окупе повратници са Еуробаскета.

"Баш сам причао са Пером. Провели смо и тих месец дана заједно пред почетак сезоне у Фенеру и то се, заиста, једноставно погоди. Пера је исто окорели Звездаш, али кад дођеш на терен није ти лако. Опет слушаш нешто што ти прија, слушаш Звездине навијаче и сигурно да му је пријало у пуном Арену. Некако, као да опет играш за Звезду. Мада је и логично да се више обраћа пажња на то како ћемо да одиграмо ми који смо били ту. Све је то нормално", додао је Радивојевић на крају разговора за МОНДО.

Дуели Звезде и Реала кроз историју:

1972/73 (1/4 финале Купа шампиона)

Реал - Звезда 74:77
/Славнић 20 п, Ракочевић 20 п/

Звезда - Реал 80:70
/Капичић 24 п, Славнић 19/

1987/88 (1/2 финале Купа Радивоја Кораћа)

Звезда - Реал 82:89
/Богосављев 17 - Бирјуков 19/

Реал - Звезда 81:72
/Алексис 24 - Илић 22/

1999/2000 (Евролига)

Реал - Звезда 98:78
/Ерерос 17 - Јестратијевић 29 /

Звезда - Реал 71:96
/Ракочевић 19, Топаловић 14 - Струленс 23, 15 ск, Ђорђевић 17

2006/07 (УЛЕБ Куп)

Прва фаза

Звезда - Реал 100:81
/Гуровић 35, Радивојевић 17 - Булок 22/

Реал - Звезда 84:58
/Ервел 16, Смит 15 - Гуровић 16, Радивојевић11, Били Томас 10/

1/4 финале

Звезда - Реал 72:83
/Гуровић 18, Драгићевић 16 - Булок 22, Рејес 19/

Реал - Звезда 79:78

2014/15

Звезда - Реал 72:79

Реал - Звезда 85:61

2015/16

Реал - Звезда 98:71

Коментари / 0

Оставите коментар