Одгођено рочиште "Бирач" - Укио банка

Наставак рочишта заказан за данас у Окружном привредном суду у Бијељини по тужби „УКИО банкас“ из Литванији за наплату 155 милиона КМ од Фабрике глинице „Бирач“ у стечају одгођено је за 12. фебруар 2016. године, потврђено пословном порталу ЦАПИТАЛ у суду у Бијељини.

Република Српска 25.11.2015 | 18:43
Одгођено рочиште "Бирач" - Укио банка

Рочиште је одгођено због новог Закона о адвокатури Републике Српске који адвокате из Србије третира као „стране“ адвокате који су дужни да изврше упис у посебан именик Адвокатске коморе Републике Српске на да би могли заступати своје клијенте на територији Републике Српске.

Фабрику глинице „ Бирач“ у стечају у овом спору заступа адвокат Ристо Којић који живи у Београду.

За заступника литванске „Укио банкас“ из Каунаса Александра Сајића ово није оправдан разлог за одгађање рочишта.

„Фабрику глинице „Бирач“ поред Којића, заступају још два домаћа адвоката. Друго, поставља се питање зашто је стечајни управник ангажовао страног адвоката да заступа фирму из Републике Српске у Републици Српској. Одгађање рочишта због адвоката Којића није оправдано, али ми смо навикли да Окружни привредни суд у Бијељини излази у сусрет стечајном управнику и његовим захтјевима“, рекао је Сајић за ЦАПИТАЛ.

На првом припремном рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини Сајић је испред „Укио банкас“ поред потраживања од 155 милиона КМ од Фабрике глинице „Бирач“ проширио тужбени захтјев за утврђивање заложног права на удјелима у „Механици“ и „Алумини“.

„То је једино што је остало вриједно у овој фабрици, а проширење тужбеног захтјева и на ова два предузећа значи утврђивање заложног права на цјелокупној имовини Фабрике глинице „Бирач“ у стечају“, изјавио је том приликом адвокат Сајић.

Правни заступник тужене Фабрике глинице „Бирач“ адвокат Ристо Којић успротивио се преиначавању тужбеног захтјева, затраживши да се туженој страни остави временски рок за изјашњење поводом преиначавања тужбе.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар