Откривени преци савремених Европљана

Како је технологија за секвенцирање генома напредовала, генетичари су покушавали да је искористе како би открили право порекло Европљана, али им је увек недостајао један “делић слагалице”.

Свијет 25.11.2015 | 15:00
Откривени преци савремених Европљана

Ново истраживање објављено у “Натуре Цоммуницатионс” открило је нову групу ловаца-сакупљача који су дошли из Кавкаске регије.

Научници су раније веровали да Европљани потичу од три групе – ловаца који су на Стари континент дошли пре барем 40.000 година, пре почетка леденог доба и проширили се на подручју између Шпаније и Мађарске. Много година потом, након леденог доба, пољопривредници с Блиског истока дошли су у Европу и донели свој ДНК у већ постојећу мешавину пре око 7.000 година. Трећа група били су становници Понтске степе и припадали такозваној Јамној култури. У Европу су дошли пре око 5.000 година.

Међутим, научници нису у потпуности разрешили генетско порекло припадника Јамне културе. Ново истраживање показало је да делом потичу од групе ловаца сакупљача који су ледено доба провели у Кавкаској регији, пре него што су кренули ка западу. Ову новооткривену групу називају “четвртом великом групом древних предака Европљана”.

“Питање порекла припадника Јамне културе било је мистерије све до сад”, рекао је један од водећих истраживача Андреа Маника са Универзитета у Кембриџу.

“Сада смо открили да су мешавина источноевропских ловаца сакупљач и популације са Кавказа који су последње ледено доба провели у изолацији. Кавкаски џеп је четврта велика лоза предака Европљана, које нисмо били свесни све до сад”.

Истраживачи сматрају да су кавкаски ловци сакупљачи утицали и на популације у Јужној Азији и да је овај огранак лозе предака повезан са ширењем индоевропских језика регионом.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИСТОРИЧАР

25.11.2015 14:19

А ја мислио да су шиптари!

ОДГОВОРИТЕ