Обама не жели да сарађује с Русијом

Амерички председник Барак Обама обећао је да ће сарађивати с Француском и својим осталим савезницима у јачању кампање против ИД.

Свијет 25.11.2015 | 08:40
Обама не жели да сарађује с Русијом

Он је додао да је у овом часу Русија ван тога.

"Имамо коалицију од 65 држава. Русија је сада део коалиције од две државе - Иран и Русија - које подржавају Асада", рекао је Обама новинарима, након сусрета у Белој кући са француским председником Франсоа Оландом, са којим је разговарао о борби против Исламске државе и турском рушењу руског авиона на граници са Сиријом.

Оландов пут у Вашингтон је део дипломатског напора да се међународна заједница мобилише на снажнију кампању против Исламске државе, али није сигурно да ће добити јасну подршку за позив да Русија буде део нове коалиције за борбу против екстремиста, пише АП.

Обама је позвао Турску и Русију да предузму мере како би се избегла било каква ескалација сукоба и додао да рушење авиона указује на значај налажења политичког решења за грађански рат у Сирји.

Рушење руског војног авиона такође указује на стални проблем са руским ваздушним нападима у Сирији, рекао је Обама на конференцији за штампу после састанка.

Према његовим речима, Турска "има право да брани своју територију и свој ваздушни простор", а Русија делује веома близу турске границе док напада умерене опозиционе снаге које Турска и низ других земаља подржавају, преноси АП.

Напади на умерене опозиционе групе јачају режим Башара Асада, додао је он.

Кад би се Русија уместо тога концентрисала на ваздушне нападе против Исламске државе, "грешке би биле мање вероватне", изјавио је Обама ,који каже да се против Исламске државе бори коалиција 65 земаља од Аустралије до југоисточне Азије, док је Русија, по његовој оцени, "део коалиције две земље".

Оланд је рекао да планира да каже руском председнику Путину да Француска може да сарађује са Русијом уколико Москва своју војну акцију у Сирији усредсреди на борбу против Исламске државе.

Он је додао да Француска жели да сарађује са свим земљама које желе да нађу и примене решења за грађански рату у Сирији.

"Не желимо никога да искључимо", рекао је он.

Француски председник је напоменуо да се сиријска избегличка криза директно тиче Европе. Уколико Европа напусти милионе избеглица који беже од бомби и Исламске државе, она ће издати све што Европа представља, рекао је он.

Међутим, Европа мора и да обезбеди своје границе, напоменуо је Оланд додајући да Турска у томе игра значајну улогу. Према његовом мишљењу, Европа мора да ради са Русијом како би се нашло решење и за избеглице које су остале близу земаља порекла.

Француски председник је рекао и да је на састанку договорено да се појачају напори у Сирији и Ираку, а да ће две земље ојачати размену обавештајних података када је реч о могућим метама.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Абц

25.11.2015 07:45

Јебале те умјерене снаге па те снаге и јесу терористи које подрзавају анери и турци,а исил направили да лаксе побједе иран сирију итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. Микић

25.11.2015 13:47

АБЦ, у праву си. "Умерене снаге" су пресвучене муслимански терористи. Они преко Турске продају илегално нафту Западу и због тога се налазе под заштитом земаља НАТО пакта који жели по сваку цијену да збаци са власти Асада у Сирији због његовог пријатељства са Русијом и тако Русе да протерају из Сирије и са Медитерана. Запад дугорочно гледајући жели због природни богатстава са којим Русија располаже као највећа земља свијета због тога Русију да поцјепа, опљачка и подјели на више мали државс попут Југославоје. Зато ће таква политика Запада прије или после довести до Трећег свјетског рата!

Name

драган

25.11.2015 07:57

Занима ме којих 65 држава припада тој антитерористичкој коалицији. Колико видим само САД ту и тамо бомбардују по Ираку и Сирији и то по одабраним циљевима који иду њима у прилог. Када би свака од тих фантомских 65 држава дала само по два авиона и са по два-три авио-полијетања дневно терориста до сада неби било. Колико је јака коалиција показује и чињеница да САД помаже Курде, а коалициони партнери Турци их бомбардују. Овје је неко луд а неко је збуњен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

25.11.2015 09:06

Господине Драгане , па САД-е и 64 "банана дрзаве" које су толико "битне" у свијету да се не могу , вецина њих , наци ни на мапи !!Нисам вјерник , али волио бих да Руска Федерација " среди " стање у Сирији и да се планови "свјетских моцника" изјалове !

Name

Гомила

25.11.2015 08:16

Има она народна: Никада не иди за гомилом јер гомила, вецином, и не зна ста ради. Боље је сам или са мањим бројем истомишљеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Садо

25.11.2015 09:38

Едо из Тузле. Ко те пита јеси ли вјерник или не.....ста се увијек некоме ивлацис у схупак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кец

25.11.2015 11:24

Ко је " некоме " , шта је болан , шта нападаш човјека , без везе ?!

Name

Мд

25.11.2015 18:00

Обама је имао милион прилика да унисти Ид,али неце он их је створио наурузао и припремио за ово,а и он је сам арап а они неце један на другог

ОДГОВОРИТЕ