Загреб под опсадом

Тероризам и безбедност биће у среду међу главним темама на самиту Брдо-Бриони у Загребу. На Самиту учествује амерички потпредседник Џозеф Бајден, председник Савета Европе Доналд Туск, као и председници држава југоисточне Европе, међу којима и председник Србије Томислав Николић.

Регион 24.11.2015 | 21:40
Загреб под опсадом

Уочи Бајденовог доласка, у Загребу су мере безбедности подигнуте на највиши ниво.

Од загребачког аеродрома, према граду, полицајци су распоређени на сваких стотинак метара, додатне снаге на вијадуктима и мостовима, а сарадњу очекују и од грађана.

Око хотела Wестин постављена је ограда, шахтови су пломбирани, на кровове зграда поставиће се снајперисти, а све ће се надгледати из хеликоптера. Лежећи полицајци на путевима којима пролазе штићене особе уклоњени су.

Постављање снајпериста, осигуравања смера и путева кретања, варење шахти сасвим су уобичајене мере сигурности, кажу званичници у Загребу.

"Ако их посматрамо у контексту париских догађаја и масакра не можемо рећи да се ради о уобичајеном нивоу (безбедности), он је повећан, али не претерано. Будност је на вишем нивоу, тим више јер долази амерички потпредседник Бајден и тај скуп представља виши сигурносни ниво", каже стручњак за безбедност Дубравко Гроздановић.

О трошковима осигурања и броју особа које осигуравају састанак, полиција не жели да говори, али претпоставља се да ће скуп обезбеђивати неколико хиљада полицајаца.

Коментари / 0

Оставите коментар