"Предсједниче, Српска није само Крајина, нити је Херцеговина само њен владика"

После вишемесечног ћутања и неодређених одговора Владе Републике Српске о проблемима општине Гацко, Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и потпредседник Координацоног одбора свих херцеговачких удружења у Србији, упутио је писмо председнику Републике Српске Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић, које објављујемо у целости.

Република Српска 23.11.2015 | 20:11
"Предсједниче, Српска није само Крајина, нити је Херцеговина само њен владика"

Господине Додик,

Писао сам Вам два писма о проблемима предузећа у Гацку ,,Угоститељство и туризам’’и ,,Планинско добро’’ чији је рад на чудан начин обустављен. Катастрофалне последице такве политике вратиле су општину Гацко неколико векова назад.

Добио сам одговор од два Министарстава Владе Републике Српске које су потписали министри Глухаковић и Ковачевић. Тамо се углавном наводе чињенице које сам и сам апострофирао у мом писму. Нема никакве назнаке да се нешто озбиљно и паметно припрема и намерава урадити.

Ушли смо у петнаести мјесец блокаде рада предузећа ,,Угоститељство и туризам’’, а да се ништа не догађа. То предузеће је од животне важности за нормално функционисање живота у општини Гацко. Само да подсетим, ради се о хотелу ,,Метохија’’ и још пет мотела, других у Гацку нема. Претходно је угашено и ,,Трговачко’’. Три угашена предузећа много је и за веће средине, а не за мало Гацко.

Из разговора са потпредседницом Владе Републике Српске Сребренком Голић, сазнао сам да је ,,Република Српска толико велика да вјероватно премијерка Цвијановић и не зна за проблем предузећа у Гацку”.

Знам да је Република Српска заиста ,,велика’’ и да се не може за препешачити за два дана, али сам веровао да је премијерка ипак боље информисана. Уосталом, и њој само још давно послао два писма о том проблему.

Стиче се утисак да је у питању зазирање од општине у којој СНСД није на власти. Политика ,,што горе то боље’’ довела је ову општину до катастрофе. Немојте се надати да ће гатачки горштаци поново поверовати у некакву неартикулисану ,,комунистичко-капиталистичку’’ идеју само зато што ћете их материјално исцрпети.

Пратимо све вести из Српске и радујемо се сваком њеном успјеху, али се понекад и чудимо.

Како је могуће да се донације које је остварила Електропривреда Републике Српске и које нису уопште мале углавном доделе само спортистима општина Требиње и Билећа? Није ваљда да партијски секретар дели паре? Како се Влада не сети нпр. гатачких одбојкаша и одбојкашица који се стално боре за титулу БиХ?

Помало сам љубоморан кад видим величанствену халу спортова у вашем селу и питам се зашто се нека таква не би заблистала негде и у Херцеговини? Драго нам је правите аутопут кроз Босну, али да Вас подсетим да има путева и у Херцеговини, а некима се ускоро неће моћи проћи као на пример на релацији Фоча-Тјентиште, Требиње-Љубиње, Требиње-Билећа и Гацко-Никшић.

У Гацку функционише велико предузеће ,,РиТЕ’’ и упропаштава гатачко поље и околину, а стање на евиденцији Бироа Гацко на дан 5.новембра 2015. је 1046 незапослених лица, од којих 190 има ВСС.

Шта преостаје младим и образованим људима сем да негде побегну?

На другој стране ваши партијски активисти из Невесиња, Билеће и Фоче заузели су најмање 250 радних места у истом предузећу. Немам ништа против било кога или било које партије, али извините то је превршило сваку меру.

Питам се, како је могуће да у Влади Републике Српске нема никога са потеза Брчко-Требиње а то је више од половине Републике Српске.

Подсећам Вас да према једној студији која је урађена пред последњи рат највише високообразованих људи у односу на број становника у бившој Југославији било је баш из Гацка.

То Вама очигледно не значи ништа и како онда да се не стекне утисак да Бањалука има маћехински односи према општини Гацко и Херцеговини уопште.

Неки дан обрадовала нас је посета 100 награђених студената из Републике Српске Скупштини Србије.

Очекујући можда и неког гатачког студента сазнали смо да међу њима нема никог из Херцеговине. Зашто?

Шта ће нам хидроцентрала за Дубровник кад им и воду скоро поклоњамо, заборављајући да она углавном извире у Гацку?

Председниче, Република Српска није само Босанска Крајина, коју иначе јако волим и поштујем, а Херцеговина није само њен владика.

Очигледно нисте свесни, тамо живи један трпељив, бистар и отмен народ, али и незгодан кад му прекипи.
Пред народом Херцеговине падале су империје и немојте га подцењивати.

Вратимо се затвореном предузећу ,,Угоститељство и Туризам’’. Долази зима и ниске температура. Зграде и имовина пропадају и на пролеће неће вредети ништа, људи не раде, породице су угрожене. Да сте их пустили да раде већ би вратили тај стари порез.Терање ината наноси огромну штету и Ви ћете бити одговорни за њу.

Ако не могу да се реше ситна питања, како онда да верујемо у неке апстрактне аеродроме, ветропаркове, кинеске термоцентрале…

Издигните се изнад ситних партијских интереса, посветите дужну пажњу овом крупном питању и наредите Влади да проблем напокон реши, после петнаест месеци чекања.

Ваша улога, председниче, као и Владе Републике Српске је да решавате проблеме и да се не осврћете ко је где на власти, а бојим се да је то код Вас пресудно.

Замолио бих Вас за састанак на коме би могли да разговарамо искључиво о проблемима са којим је дужи период суочена општина Гацко.

Очекујем да ћете разумети све муке које су снашле ову општину и да ћете правилно схватити незадовољство њених становника, па и нас који живимо у Београду, те је у том смислу и написано ово моје писмо.

С поздравом,

Завичајно удружење Клуб Гачана у Београд
Председник
Светозар Црногорац

Извор: слободнахерцеговина.цом

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Мики

23.11.2015 19:59

Тако је Црногорац. Црногорци потичу из Казанаца изнад Гацка Сада је све пусто и расељено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

24.11.2015 05:51

Па цуди ме кад си такав патриота сто си побјегао у БГ. Какво твоје црно удрузење!

Name

ама

24.11.2015 06:26

Ста вам је људи, доцекао и овај дјед својих пет минута славе, ста га нападате. Тако је дједе, реци им, нисмо ми ово знали док нам ти из Београда ниси реко

Name

Микаило

23.11.2015 20:03

Дједе побркао си лонцице, помијесао си Бањалуку са Лактасима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

23.11.2015 20:12

Паметовање са дистанце. Господине Црногорац, вратите се у Херцеговину па помозите својом памећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боа

24.11.2015 04:46

Е сад си ти бас показао памет. Сто ти не написа криминалцу писмо, па макар и са дистанце. Не могу вјеровати да постоје они којима бас ниста није добро.

Name

Дон

23.11.2015 20:20

Мораћемо опет Турке вратити да нас унаприједе неколико вијекова. Ова власт је катастрофа, њихов харач прелази све границе, народ је гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребренцанин

23.11.2015 20:23

Најбоље би било да господин писе из ЗАГРЕБА лаксе би га схватили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

23.11.2015 20:25

Проблеми са којима се носи СРБски НАРОД у општини Гацко мање више присутни су свуда по свим општинама Републике СРБске. Зато би за СРБски Народ најпаметније било да заборави на државне власти и неодговорно "политичаре" који немају времена за народ и његове проблеме и да се окрену себи и са ВЈЕРОМ у Бога, СРБство и своје сопствене снаге да се ослони само на своје могућности и кроз јавне радове на општинском нивоу да се посвети својој економској обнови и духовном препороду! БРАЋО СРБИ НЕ ОЧЕКУЈТЕ ОД НИКОГА ПОМОЋ СА СТРАНЕ ВЕЋ СЕ УЗДАЈТЕ САМО УСЕ И У СВОЈЕ СОПСТВЕНЕ И ВЛАСТИТЕ СНАГЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2015 17:58

Зар у Гацком има воцна салата?!

Name

бањалуцанин

23.11.2015 20:35

Ово је срамота ста Црногорац пита. Од 28 јавних предузеца у РС, управа и агенција ни један Бањалуцанин није дирктор. А Херцеговци спартају Бањалуком уздуз и попријеко. Када отворимо фризидер из њрга искаце Херцеговац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИ СМО БРАЦА

23.11.2015 20:45

ОВАЈ БЕЗБОЗНИК ЈЕ НАЈВИСЕ НАНЕО СТЕТЕ СДСу И СВИМА НАМА КОЈИ ЗИВИМО И ХРАНИМО ДЈЕЦУ У РС

Name

херцеговац

23.11.2015 20:49

Ама, јадан, овај ђед је пролупо, у Гацку нико и не зна ко је. Ево ја сам Гачанин и никад прије нисам чуо за њега. Шта да ти кажем, пати и даље, али Херцеговци су главни у Бања Луци. Кад смо најпаметнији, шта ћеш, не можемо препустити Додиковим глупим Крајишницима и купусарима из Семберије, а још мање Босанцима да воде државу. Зна се ко коси а ко воду носи. :-Д

Name

Др. Мр.

23.11.2015 23:13

А ниси цуо вјероватно зато сто никад даље из Гацка макнуо ниси (осим на екскурзији).Вјероватно је твој проблем сто у Гацко долазис само петком и немас обицај изаци негдје попити сок, кафу, појести воцну салату, пицу... него дај пиву клипацу и Бају па нек љуља до зоре. Нека нас буде срамота да је цовјек из Београда једини који је апеловао и самим тим урадио несто по овом питању, ако ниста отворио је тему. Да смо сви дигли глас као господин Црногорац мозда би љетос некад и попили кафу у басти хотела. П.С упитај неког познаника (студента) који студира у Бг-у па и НС-у ко је господин Црногорац :)

Name

НАПОЛЕОН

24.11.2015 07:46

Ма ста ми реце?

Name

Свој на своме

23.11.2015 20:40

Оваквим не треба ни једна власт да дозволи спомињање имена РЕПУБЛИКА СРПСКА па свједоци смо у протеклом периоду колико су нам ови добронамјерници нацинили зла и кад је СДС водио дрзаву ови издајници су пљували по СДСу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еро с онога свијета

23.11.2015 20:41

Хахаха, стара Гатачка бољка и комплекс, што им Невесињци раде на Терми. И треба дупло висе да их запослите, кад су вас одбранили у рату, фронта оцима нисте видјели... Просјецан гатацки борац не зна да репетира пуску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

23.11.2015 21:14

Па ти си бас са онога свијета. Јадна ти и кукала мајка,је ли знас да Гатацка бригада ратовала на скоро свим ратистима сиром БиХ?! Је ли знас црни незнанце да су кости истих остале и узидане у темеље Р.С. и данас када поменес Гатацку бригаду,сви се клањају и постују њихова уцињена дјела у предходном рату. И сада јос будало,са онога свијета,устани,и прекрсти се,и захвали истим сто имас хљеба да једес истим тим Гацанима,које пљујес и којима се у подсвјести дивис. П.С.да ти није неко са прслуком РиТЕ Гацко дигао цуру у Невесињу,па бајес и вриједјас постене и цасне борце????

Name

еро с онога свијета

23.11.2015 21:45

Нисам из Невесиња вец са Неретве и убио бих се кад бих спао на то да зависим од било кога, поготово Гацка и Гацана. Гоњање дјевојака сам одавно прерастао, озењен сам има скоро деценију и по. Био сам на ратисту, видио сам како је екипа Гацана побјегла други дан офанзиве и све ми је јасно. Немој ми висе ниста говорити. Цаст појединцима, али генерално су Гацани били најгори борци, и на Трескавици, и на Горазду, и свугдје. Једино сте дрзали некакве стразе по Тјентисту успјесно. И најбољи сте у кур*ењу. Немој, зивота ти. Питај оца нек ти право казе, пусти бајке. Додусе, и Невесињцима се "баста" похвалити али они имају циме за разлику од вас. Не бих висе полемисао с тобом. Свако добро.

Name

Реалан

23.11.2015 22:15

Лупаш глупости без икаквих аргумената и онда нећеш више да се расправљаш. Ја сам примијетио да си ти нека будала и комплексаш који из неког разлога мрзи гачани и за то имам аргументе, сећам се и твојих ранијих коментара о Гацку. Нисам мјеродаван да оцењујем заслуге других бригада у рату али могу да тврдим да је гатачка била једна од бољих и то зна народ гдје смо долазили у акције. Али будали је џаба говорити и нећу покушавати да ти промијеним мишљење него, чисто због других који посећују овај портал морао сам ти одговорити.

Name

саса

23.11.2015 20:42

Доста висе с том лазном угрозеносцу. Најугрозенија је Банајлука и то бас од оваквих који одговорност нигдје не виде него у Бањалуци, а када треба сјести у фотеље нигдје Бањалуцанина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

23.11.2015 20:43

Ето предсједнице, па одговори цовјеку, ред је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

селе

23.11.2015 21:05

Бјежи дједе, не труни из Београда живота ти, врати се у Гацко и подијели судбину Херцеговаца, па онда причај нешто. Доста је нама те београдске памети, и превисе. И разних "завицајних удрузења", по свијету. Све Србенда до Србенде, а у рату било: Бјез'те ноге, посра вас гузица! Подрум бригаде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица-гацко

24.11.2015 06:35

Није вала ни гатацка памет несто пуно одмакла. Имамо највеци будзет по глави становника а град нам је задња рупа у Републици Српској. Нису у стању улицу направити него аута пролазе кроз једину коју имамо, краве и овце су свакодневан призор у центру града. Омладини је врх и највиси смисао зивота да се напије и побије у петак код Муце. Да могу било какав посао или момка наци ван Гацка, па макар у Невесињу или Билеци, отисла бих истог трена.

Name

калис

23.11.2015 21:12

Ко има прилику да прелиста књигу Лиљане Булатовиц РАПОРТ КОМАНДАНТУ, нек надје дио гдје се генерал Младиц зали како нема ниста тезе него мотивисати Гацане да иду на ратисте...... овај чича је прави примјерак те тврдње... фала на савјетима, држи се ти Београда!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

24.11.2015 14:00

Па то су Гацани видјели од крајисника и Додика па сто би они ратовали кад ови краду по српским куцама.А сто се тице Црногорца сро би се он врацао....па јел и Михајло Пупин по вама примитивцима Додиковим требао да се врати а ако се не врати онда да зацепи.Мрс марво неписмена у сталу.

Name

еј кукавно српство угасено...

23.11.2015 22:42

Браћо Срби(како ово биједно звучи међу србима), написа човјек нешто што сви знамо да је истина, и не дао Бог да сте близе једни другима па да можете да се свадите око овога, било би нам као што Његош рече...исклаше се браћа међу собом...живите у биједи и неимаштини а борите се да оправдате раскош и раскалашеност својих политичких лидера(е ово већ лијепо звучи међу вама српским демократама).... у памет се браћо срби мало нас је.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица Милиц

23.11.2015 23:08

Стање је лосе, цак и горе... АЛИ АЛИ АЛИ. Вратис се у Херцеговину па писи писма. Немој нам помагати из Београда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

23.11.2015 23:57

Лако је бити паметан у Београду, буди муско па додј у Гацко и тамо србуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

не булазни

24.11.2015 07:52

Па како те није стид из Београда уопсте да коментарисес и да се јављас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

24.11.2015 08:08

Светозаре мани се парад са дистанце. Додји у Гацко или Требиње и бори се за Херцеговину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плава вода

24.11.2015 08:35

Засто нападате цовјека који само добронамјерно покусава да указе на неправилности и трази да се исте не понављају.Све сто је цовјек навео нико није довео у питање.Засто одмах у својим коментарима скрецете са теме.Тацно је да наса власт много висе показује пазње оним опстинама где су њихови кадрови на власти.Ово се смисљено ради како би на наредним изборима преузели власт и у тим опстинама,рацунајуци на кратко памцење народа.Нас врли предсједник који сам себе назва главни Баја да има искрене намјере у борби за права свих требао је поднијети оставку на мјесто предсједника СНСД и тако бити предсједник свих градјана РС.Тако то раде прави предсједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је једна

24.11.2015 09:46

Господине или друже Светозаре! Ако нисте знали, а јесте, да пуних 26 година општином Гацко владају немушти и слабокрвни господари који нису успјели поставити километар канализационих цијеви и решити проблем канализације него с првом кисом фекалије плутају улицама. Властодршци држе деценијама становништво у средњем вијеку јер су безидејни,шупљи,и црни домацини а деценијама добијају милионе од електране.Гдје су ти новци?Питајте их! Углавном су их потрошили на културу,гусле и разне вечери поезије и прозе. Каква иронија! Срозавању општине Гацко на црне гране највише су заслужни садашњи и вјечити носитељи одговорности.То ће Вам рећи сваки поштени и добронамјерни гачанин.Неоспорно је да Влада РС има одговорности и удјела у пропадању али ствари морамо гледати реално без патетике и емоција. Не вреди кукати и кривити неког другог.То слушам годинама.ЗАШто Ви СВИ из Београда не засучете рукаве па делате нешто у свом родном крају и покажете умијеће и емоције према родном крају. А знамо да нема црне кукавице која је дошла у гацко на два сата а да се није огребала о ову општину. Могло би се овако до сутра набрајати али не вреди, дај да се ради нешто.Од писама и приче немамо никакве вајде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куре

24.11.2015 10:52

Тако је , сто не упути овај писмо и начелнику?

Name

рс

24.11.2015 14:49

А јеси се расписао...како те не мрзи да писес све саме глуписти. Па није Црногорац исао у Тузлу за вријеме и послије рата да издаје РС,није код Црногорца у куци био устанак против РС у сред рата него су то посране устаске слуге из Крајине радили а да не помињем њихов издајницки 2.Крајиски корпус који се комотно мозе звати устаско-балијски. Зајебо се устаса Додик...мислио је он це са бискупом да краде а други це да цути. Тај устаса Додик и сви ти ратни и послијератни профитери и издајници не само сто немају морално право да се јављају него це у затвор и то дозивотни!

Name

вирус

24.11.2015 14:21

Е кад тако једни о другима мисимо нисмо ни боље од овог копила Додика ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владимир радмиловиц

25.11.2015 10:51

Свака цаст писмо на своме мјесту,све је истина.Али кад процитам све ове коментаре изгледа да ниста боље и не заслузујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куре

25.11.2015 20:22

Битно је да у Кључу сија расвјета, направио им начелник Радмоловић. Мора они га изгласавају.

Name

Мира

26.11.2015 17:35

Владимире, потпуно се слажем са твојим коментарем. Ја мислим да већина није ни прочитала писмо него се само поларизовала страначки. Код мене писмо изазва праву буру емоција, не само због садржаја него и начина писања. Високоинтелектуално са благом иронијом, истинито, културно. Кад се из Србије јављају они са листе који подржавају власт, а већина није никад ни била у РС(можда јесте у БЛ, у Херцеговини није сигурно), онда је то пожељно. А кад се јави човјек из Херцеговине, то вам смета, не дозвољавате му приступ. Том логиком, значи да би из Србије требало да оду сви који потичу из БИХ, а много их је: Тадић, Драшковић, Јовановић, Јеремић, Вучић, Шешељ,(и покојни Ђинђић)...Онда се ви допијсујте са Лакташима!!!