Мали Американци ускоро ће учити о Тесли

Теслина фондација у САД већ годинама ради на томе да се поглавље о Николи Тесли уведе у амерички школски програм, а њени представници истичу да Теслина популарност расте из дана у дан, и да млађе генерације желе да знају шта се тачно збивало у прошлости на развоју науке.

Свијет 22.11.2015 | 16:46
Мали Американци ускоро ће учити о Тесли

Већ годинама, у Филаделфији, оснивач и председник научне фондације Тесла, Никола Лончар, покуšшава да оствари замисао да поглавље о Тесли треба укључити у све šшколске удžжбенике за децу свих узраста, да би се упознали са доприносима тог великог српског проналазача који је провео велики део жžивота и бројне изуме остварио башš у овој земљи, преноси Глас Америке.

У тим напорима му помажžу директор Теслине фондације Семјуел Мејсон и председник студија Јецер Брајан Јецер

- Увођење Тесле у шšколски програм вероватно је највећи пројекат који можžемо да урадимо за Теслу. Почели смо сарадњу са једном филаделфијском šшколом пре две године да експериментално направимо програм, прво за наставнике, а онда и за ђаке. Да бисмо заинтересовали наставнике и ђаке, организовали смо путујућу излоžжбу и радимо часове после šшколе - прича Никола Лончар.

Он додаје да, на почетку, нису знали какво ће бити реаговање на увођење Тесле у šшколски програм.

- Реакције су фантастичне и радимо јако пуно промоција, одлазимо на разна места, са излоžжбом, са разним Теслиним експериментима, доводимо разне говорнике, са разних страна, тако да смо прилично заузети око тога“ - наводи Лончар.

- Заšшто је Тесла склоњен из америчке историје? И Тесла и Вестингхаус треба да буду враћени назад као лидери Друге индустријске револуције која је изведена у Америци - каже он.

Никола Лончар закључује да су се том програму прикључили многи стручњаци који су спојили технологију и уметност.

Кроз музику, уметност, визуелне ефекте, нове игрице на мобилној телефонији, деца уче технологију, физику, електронику…уче све то и много је лашкšе да све то схвате“, наводи он.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

23.11.2015 11:50

Па видјећемо какву ће му биографију, поријекло и вјероисповјест написати и уз то да ли ће написати како му је Томас Единсон крао изуме...амерички скојевићи се цијело вријеме труде да скроје по својој мјери оно мало историје што имају.

ОДГОВОРИТЕ