Анализа: "Сањао сам да је Лестер први"...!

Празнична атмосфера у Лестеру. Да ли је стигла прерано и да ли неко може да угрози новогодишњу идилу која влада у овом граду?

Фудбал 25.11.2015 | 00:00
Анализа: "Сањао сам да је Лестер први"...!

"Синоћ сам имао тај невероватан сан. Сањао сам да је Лестер први на табели Премијер лиге. Деловало је толико стварно", написао је јутрос легендарни енглески фудбалер Гари Линекер на свом Тwиттер налогу.

И не, није то био сан.

Лестер сити је заиста од јуче првопласирани тим Премијер лиге, испред Манчестер ситија, Манчестер јунајтеда, Арсенала, Тотенхема...О Челсију и да не причамо, имају дупло више бодова од "плаваца".

А како је дошло до ренесансе овог тима?

У марту су већ били прежаљени. Сви су очекивали да је Лестер сигуран путник у нижи ранг такмичења, али невероватна серија у априлу тима Најџела Пирсона и победе на седам од последњих девет утакмица Премијер лиге биле су довољне да "лисице" сезону заврше на релативно високом 14. месту.

Када су сви мислили да би то могао да буде позитиван знак за добру сезону десило се оно што су најмање прижељкивали навијачи. Тренер Најџел Пирсон је поднео оставку због неусклађених ставова за сезону која следи.

И Лестер је поново прежаљен.

Сви су очекивали да нико не може да извуче максимум из екипе као што је то урадио Најџел Пирсон, па је ова екипа проглашена за готово сигурног путника у нижи ранг такмичења.

Још када је објављено да је често оспоравани италијански стручњак Клаудио Ранијери нови менаџер - и навијачи су вероватно дигли руке и чекали одлазак у Чемпионшип.

Међутим, Клаудио Ранијери је у екипу "инсталирао" своје замисли и после 13. кола успео оно што никоме није пошло за руком претходних 16 година...

Лестер је први тим ван велике петорке (Јунајтед, Сити, Арсенал, Ливерпул, Челси) још од 1999. године који је после тачно 13. кола Премијер лиге на првом месту табеле. Пре 16 година то је успело Лидсу и нико од тада није успео то да понови.

Лестер је и 2000. године био првопласиран на табели, али је то било "тек после осам кола". Ово је много озбиљнији резултат...

"Лисице" своје успехе ове сезоне пре свега дугују сјајном тандему Џејми Варди - Ријад Марез, који је заслужан за већину голова које је овај тим постигао ове сезоне.

Сезону је одличним партијама отворио управо Марез, који до сада има 7 голова и 5 асистенција, али је Џејми Варди био тај који је својим головима продужио низ победа и утабао пут ка првом месту на табели.

Невероватни Енглез је постигао 13 голова ове сезоне, а овај податак је невероватнији када се у обзир узме да је он био стрелац на 10 узастопних утакмица за Лестер. То је до сада у Премијер лиги успело само Руду ван Нистелроју.

Лестер је такође показао и карактер у неким утакмицама, па су често успевали и да се враћају и када би губили 2:0, али их у наредном периоду чекају прави испити.

Поново ће их многи прежалити због тога, али да ли ће и овај пут "лисице" успети да их разувере?

До Нове године одиграће велики број тешких утакмица, а баш је то период у коме се и решавају судбине већине тимова.

Распоред је следећи: Манчестер јунајтед (К), Свонси (Г), Челси (К), Евертон (Г), Ливерпул (Г), Манчестер сити (К)...

И то све до Нове године, па је питање да ли је овај тим у стању да настави добар низ и против великих тимова, пошто су се до сада састали само са Арсеналом и убедљиво су поражени (2:5). Њихова серија могла би да буде ружно завршена, а питаћемо Гарија Линекера да ли још увек сања...

Може ли Лестер да буде највеће изненађење Европе и у 2015. години?

Резултати у Премијер лиги:
вс. Сандерленд 4:2
вс. Вест Хем 2:1
вс. Тотенхем 1:1
вс. Борнмут 1:1
вс. Астон Вила 3:2
вс. Стоук 2:2
вс. Арсенал 2:5
вс. Норич 1:2
вс. Саутемптон 2:2
вс. Кристал Палас 1:0
вс. Вест Бром 3:2
вс. Вотфорд 2:1
вс. Њукасл 3:0

Коментари / 0

Оставите коментар