Укида се здравствено за незапослене?!

У Влади Републике Српске су дошли до закључка да бесплатно здравство за пријављене на бироу подстиче послодавце да не пријављују раднике.

Република Српска 29.10.2015 | 18:46
Укида се здравствено за незапослене?!

У Српској је неопходно усвајање новог закона о раду, реформа јавне управе и низ других непопуларних мјера како би се побољшао пословни амбијент. То су привредници поручили премијерки Жељки Цвијановић, која је са министрима дошла да усагласи мјере нове економске политике.

У Привредној комори чуло се да би милиони које Влада даје за здравствено осигурање незапослених, боље дошли као подршка запошљавању. И у Влади су дошли до закључка да бесплатно здравство за пријављене на бироу подстиче послодавце да не пријављују раднике.

“Нема потребе да их пријављује кад они већ имају здравствено осигурање, а превише су млади да би водили рачуна о пензионом осигурању. Ако до тога дође, да се укине здравствено осигурање за незапослене, изазваће страшну реакцију, али кад погледате да дајете 60 милиона за тако нешто умјесто да та средства усмјерите у запошљавање – знате ли колико људи може да се запосли на основу тога”, истакла је Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.

“Привредници захтјевају да се изврши једна опсежна реформа Завода за запошљавање како би послужио својој сврси, јер у оваквом стању функционише као генератор сиве економије”, нагласио је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Колико год то било непопуларно у Влади и даље вјерују да другог рјешења нема. Док се планира нова, неки мјере из овогодишње економске политике, попут новог закона о раду, још чекају на усвајање, а из Владе су привредницима обећали да ће све бити урађено до краја године. Од оних усвојених у пословној заједници прве резултате тек очекују, посебно у виду боље наплате потраживања јер у Српској, тврде, сви свима дугују.

“Очигледо да је простор Републике Српске и БиХ неликвидан, да недостаје пара. Очекујемо пуно од мултилатералне компензације која ће бити сад за пар дана”, казао је Ђорђе Славињак, директор “Спектар-дринк” Бијељина.

Иако поздрављају зацртане реформе, привредници се жале да Влада узима и кад даје. Нове акцизе на гориво које су усагласили ентитетски премијери, кажу у Привредној комори, само су нови намет привреди.

“Привредници се противе било каквом повећању јер би то довело до повећања трошкова производње а самим тим и негативан утицај на све оно што је од интереса за сваког привредника, дакле против тога смо”, рекао је Ђурић.

“Пошто је цијена нафте врло јефтина, неће бити неког великог намета”, изјавила је Цвијановић.

Ипак сачекаће се на увођење нових акциза на гориво, каже премијерка, јер све блокирају српски представници у Савјету министара чиме, тврди, опструишу и зацртане реформе из реформске агенде. А реформе у новој економској политици за наредну годину, могле би предвиђати и повезивање субвенција у пољопривреди са плаћањем доприноса. И то је једна од не тако популарних мјера које најављује премијерка.