Стопиран увоз више од 100 тона меса у БиХ

Гранични ветеринарски инспектори су, за свега шест мјесеци ове године, због разних нерегуларности забранили увоз више од 100 тона меса, од чега највише живине, односно пилетине, коју заправо и трошимо у највећим количинама.

Република Српска 09.10.2015 | 10:22
Стопиран увоз више од 100 тона меса у БиХ

"Поријекло враћеног меса је из Турске, Мађарске, Италије, Хрватске и Србије. Разлози враћања су постојање забрана увоза из земље или регије, то што није уписан произвођач или непостојање одговарајуће документације", потврђено нам је из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

У тој институцији казали су нам да је у првих шест мјесеци укупно враћено девет пошиљки меса, од чега је било 107.661 килограм меса живине и 1.884 килограма говедине.

"У истом периоду је након лабораторијских анализа уништено 33.220 килограма меса поријеклом из увоза", нагласили су из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Осим што је, дакле, спуштена рампа за огромне количине меса чија је крајња адреса требало да буду кухиње у БиХ, инспектори су и у продавницама пронашли и повукли значајне количине хране животињског поријекла.

"За девет мјесеци ове године Републичка ветеринарска инспекција је у области надзора производње и промета сировина и хране животињског поријекла извршила 308 контрола, којима су обухваћене меснице, велепродајни објекти, малопродајни објекти, клаонице, фарме, складишта, производни погони и остало. У 82 случаја утврђене су неправилности", навела је Душанка Макивић, портпарол Републичке управе за инспекцијске послове.

Како је дадала, неправилности су се најчешће односиле на испуњавање хигијенских услова објекта, означавање и декларисање сировина и производа, ветеринарско-санитарну документацију животиња прије клања, санитарне прегледе запослених и слично.

"У том периоду, по налогу Републичке ветеринарске инспекције наложено је уништавање око 1.500 килограма меса и намирница животињског поријекла јер нису биле прикладне за људску употребу", казала је Макивићева, додајући да и локалне ветеринарске инспекције свакодневно врше контроле у продајним и производним објектима, те је број извршених контрола и предузетих мјера у пракси значајно већи.

Из Заједнице живинара РС испричали су нам да, када је ријеч о живини, увозимо углавом пилетину, и то за прераду. Најквалитетније је, подвлаче, свјеже месо, оно које се производи на нашим фармама.

"Пилећем смрзнутом месу је рок годину дана и зато му је и ниска цијена. То месо је углавном нешто што се тамо не употребљава или се употребљава за прераду. Са друге стране, наша производња је у потпуности контролисана. Дакле, свако пиле које уђе у клаоницу је с фарме која је контролисана", нагласио је Небојша Ракић, директор Заједнице живинара Републике Српске.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бањалуцанка

09.10.2015 09:33

Не разумијем сто увозимо месо из других земаља а сами у БиХ имамо довољно да цак извозимо у напримјер Турску итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

То смо ми

09.10.2015 10:57

Нама наши произвођачи продају смеће, а добар производ другима. Зато нам је и овако. СВЕ ЈЕ ДО НАС И НИЈЕ НАМ СЛУЧАЈНО ОВАКО.

Name

нено

09.10.2015 10:39

И ја не разумијем, највјероватније јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.10.2015 14:08

Схвабо, наби се и иди клањај Ангели! Рекао сам ти да си болестан у главу... И пусти овај народ на миру са својим коментарима из дијаспоре...

Name

нено

09.10.2015 23:52

Ти ми нема ниста да наредјујес, босанац!

Name

Серафим

09.10.2015 10:45

Па народе опасуљи се не купујте пар месеци ниста од кокосијих-пилецих производа као ни месо мало постите будите пар месеци вегетеријанци да се ово зло заустави, зар смо толоко отупели да се за родјене паре трујемо као породица, а о деци да и не прицам какве последице то месо изазива у њиховом развоју цела нација це постати болесна и СТЕРИЛНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

09.10.2015 10:55

Имамо све ресурсе за производњу меса,месних произвда,млијека,млијецних производа...свега,а дрзава увози производе сумљивог поријекла.Ту неко млати добре паре.Ста народ једе,то је свеједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.10.2015 11:53

Не увози дрзава него приватници.Слободно трзисте.

Name

родјо

09.10.2015 11:40

Прво смо некоректни и неозбиљни тј подмукли а не мудри.Данам је преко ноци да пиле има тезину 2кг а то постиземо са УРЕЈОМ.Друго нас увозницки лоби или Мафија која дрзи монопол има једина корист.Треце морате знати да роби у ЕУ којој је истекао рок, пласира се у треце земље као сто смо ми.Тако исто и нуклеарни отпад итд,све захваљујуци насем увозницком лобију тј ......?

ОДГОВОРИТЕ