Сумњивим пресудама пљачкају РиТЕ

Предузећа РиТЕ Угљевик упозорило је да се "успјешне државне компаније пљачкају и путем сумњивих судских пресуда" што, како наводе, потврђује чињеница да три приватна предузећа већ три године воде судски поступак против РиТЕ Угљевик за накнаду штете на име наводне обичне штете и наводне изгубљене добити за послове које нису никад урадили".

Република Српска 08.10.2015 | 14:55
Сумњивим пресудама пљачкају РиТЕ

У саопштењу се наводи да је ријеч о приватним предузећима "Тереx-инзењеринг" и "Сицо анд цомпанy" из Бијељине, те "Цонтинентал" из Угљевика.

Из РиТЕ Угљевик наводе да је 2003. године ово предузеће спроводило поступаке набавке радова на извођењу помоћних радова /откривке/ на ПК "Богутово Село" Угљевик путем јавног огласа.

"Након што је Влада Републике Српске 29. септембра 2003. године усвојила закључак да производњу угља и откривке РиТЕ Угљевик до краја године врши сопственом механизацијом, није се приступило закључењу уговора са ова три приватна предузећа. Све радње које су до доношења закључка Владе имале карактер преговора и нису били дефинисани ни сви битни елементи евентуалних будућих уговора", додаје се у саопштењу.

Из РиТЕ Угљевик истичу да наведена привредна друштва нису предузела ниједну радњу на извођењу радова на ПК "Богутово Село" Угљевик, односно њихове машине нису ниједног тренутка биле ту ангажоване.

"Након тога, предузеће 'Цонтинентал' из Угљевика 2003. године, 'Сицо анд цомпанy' 2005. и 'Тереx-инзењеринг' 2006. године покрећу судске поступке који су и данас у току", наводи се у саопштењу и додаје да су судови по предметним тужбеним захтјевима заузимали различите ставове.

Из овог предузећа наводе да је у поступку по тужби "Сицо анд цомпанy" првостепени суд усвојио тужбени захтјев и обавезао туженог да тужитељу исплати износ од 1.199.812,00 КМ са законском затезном каматом на тај износ почев од 15. јуна 2007. године па до коначне исплате и досудио тужитељу парничне трошкове у износу од 80.790,00 КМ.

Одлучујући по жалби туженог Виши привредни суд у Бањалуци је 28. априла ове године одбио жалбу туженог и потврдио пресуду Окружног привредног суда у Бијељини од 13. фебруара ове године. На ову пресуду је уложена ревизија од туженог и у току је поступак пред Врховним судом Републике Српске.

У међувремену је покренут и извршни поступак од /тужиоца/ тражиоца извршења "Сицо анд цомпанy" па је рјешењем Окружног привредног суда у Бијељини од 8. јула ове године одређено извршење и то запљеном новчаних стредстава на свим рачунима Предузећа.

Против овог рјешења од извршеника је уложен приговор по коме је Суд 21. септембра донио рјешење којим се приговор извршеника одбија као неоснован чиме се стварају предуслови за извршење рјешења.

Посебну специфичност предметним поступцима даје чињеница да уколико дође до извршења исплате од Предузећа РиТЕ Угљевик према "Цонтинентал" и "Сицо анд цомпанy", а до чега може доћи искључиво у извршном поступку на бази налога суда, Предузеће неће моћи да путем противизвршног поступка оствари поврат својих средстава, имајући у виду да су поменути привредни субјекти пред ликвидацијом.

Стога је РиТЕ Угљевик са више ургенција ургирало код Окружног привредног суда у Бијељини и код предсједника овог суда да се уложена ревизија на пресуду Вишег привредног суда Бањалука донесена у поступку по тужби "Сицо анд цомпанy" у што краћем року прослиједи на рјешавање Врховном суду Републике Српске у Бањалуци.

РиТЕ Угљевик сматра да су предметни тужбени захтјеви у цјелости неосновани и очекује позитивно рјешење од Врховног суда Републике Српске по ревизији изјављеној у предмету по тужби "Сицо анд цомпанy".

Уколико, ипак, на бази налога суда, дође до преноса финансијских средстава са рачуна РиТЕ Угљевик на рачун "Сицо анд цомпанy" у износу од око 2.480.000,00 КМ, предузеће ће бити приморано да покрене поступке утврђивања евентуалне одговорности за доношење неоснованих пресуда које му могу нанијети ненадокнадиву, милионску штету.

Колико је судство различито тумачило исте правне чињенице најбоље показује спор који је против овог оредузећа водио "Тереx-инзењеринг" гдје је пресуда Вишег привредног суда у Бањалуци од 31. маја 2013. године укинута рјешењем Врховног суда Републике Српске и предмет враћен другостепеном суду на поновно суђење, након чега је Виши привредни суд у Бањалуци 23. маја прошле године, укинуо пресуду Основног суда у Бијељини и предмет доставио Окружном привредном суду у Бијељини као стварно и мјесно надлежном суду за поступање.

Пресудом Окружног привредног суда у Бијељини од 15. јуна 2015. године, у цјелости је одбијен тужбени захтјев тужиоца а тужилац обавезан да туженоме накнади трошкове парничног поступка у износу од 49.689,50 КМ.

"Опредјељење РиТЕ Угљевик да производњу у оквиру Радне јединице 'Рудник' /откривка/ организује у властитој режији, које је базирано на Закључку Владе Републике Српске од 29. септембра 2003. године, своју оправданост и исправност показало је у годинама које су слиједиле, све до данас.

Умјесто да такав приступ организацији производње буде поздрављен, РиТЕ Угљевик има случај да се 12 година касније суочава са пресудама за накнаду наводне штете трећим лицима са којима никада није закључен уговор о извођењу радова, односно који по спорном поступку јавне набавке нису урадили ниједан посао, нису дали ни грам откривке, нити су ангажовали механизацију и раднике", истиче се у саопштењу.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

аџенда

08.10.2015 13:17

То је давно испробана и доказана шема. Тако извлаче милионе. Док на власт не додје Младен Босић. А онда ће бити повраћања. А и у Угљевику ће бити радне снаге на претек на располагању... Неће требати багери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мезграја

08.10.2015 13:44

Бато Секула, Шицо и Раде Ћорић, све мој до мојега и квази бизнисмени. Шицо каријеру почео у Трсту крадућ фармерице. Ни ова остала двојица ништа нису бољи. Све што имају стекли су лоповијом и криминалом. Ћорићу дали да за џабе копа угаљ у Мезграји а радници му раде по 12 сати од понедељка до недеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

08.10.2015 14:01

Ко је био директор кад су направљени спорни уговори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

08.10.2015 18:43

Јеси ли ти при себи. Па видис да уговора није уопсте ни било, цак ни у радној верзији. Ово је покусај пљацке помоцу Привредног суда. Има овдје мало и освете јер је лице из Окр.Пр. Суда у Бијељини некада било радник РиТЕ, не бас нароцито успјесан.

Name

Огист Конт

08.10.2015 14:54

Ово је све зрело за једну Р Е В О Л У Ц И Ј У! Пресуђени крадљивац фармерки, криминалац по занимању, Шицо, још једном показује да је криминал у свим порама нашег друштва (Тужилаштво, полиција, судство...). И док криминалци, Шицо, Небојша Лазић - Зенга, Војкан Ђурковић - Свједок, Раде Ћорић, Војин Митровић, Милан Дакић,... и други, испијају виски прослављајући још једну криминалну побједу, до тада наш народ може да мирно чека свој крај! Па људи, Шицо је од крадљивца фармерки - постао "угледни грађанин нашег града". Завршава милионске пројекте, дружи се са криминалцима европског реномеа, Инцком, ...пере новац од наркотика за Албина... и никога није брига. Он је један у низу које треба процесуирати и одузети нелегално стечену имовину! ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

08.10.2015 15:04

Цопy - пасте и у Ф.БиХ ! Ал Капоне је био мала маца за Драгана Цовица , Бакира Изетбеговица и остале "лидере" у Ф.БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

08.10.2015 15:15

Да је нама Ваје начелника , све би он то истјерао на површину , ову буранију бих стрпао у мардељ ... Све мој до мојега , квази криминалци , не знају носа обрисати баксузи једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац 2

08.10.2015 17:49

Хајде не лупај. Нису ови кримоси од јуче. Били су они и за Вајиног времена и Вајо ништа није урадио. Највећи успјех му је што је сачувао оца од затвора због убиства.

Name

xпс

08.10.2015 19:33

Па тај Вајо је запослио сина на РиТЕ тако да...

Name

Мачванин

08.10.2015 19:47

Цркни од зависти паразиту

Name

xпс

08.10.2015 20:41

Ти паразитирас овдје, мени РиТе не треба да зивим добро ја само казем како јесте

Name

дивља јабука

08.10.2015 15:23

Позивам високог представника да поднесе оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСС

08.10.2015 15:41

ШИЦО КРАЉУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сицо

09.10.2015 13:03

Хвала, хвала на подрсци

Name

зет

09.10.2015 18:51

Само напред сицо краљу

Name

Драго

08.10.2015 18:01

Баш ме интетерусује ко је био на власти 2003. године и ко је у талу са шибицарем Шицом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кравар

08.10.2015 18:11

Музи док има,ко га ј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сако

08.10.2015 20:53

Браво сицо краљу