Милко Ђуровски: Тренер Звезде или Партизана? Тешко...

Некадашњи фудбалер Црвене звезде, па Партизана Милко Ђуровски је говорио о некадашњем ривалитету два клуба, о популарности коју су фудбалери некада имали, а питали смо га и да ли би волео да буде тренер Звезде или Партизана.

Фудбал 07.10.2015 | 19:20
Милко Ђуровски: Тренер Звезде или Партизана? Тешко...

Волели су га навијачи Црвене звезде, а онда су га презрели. Потом су га обожавали навијачи Партизана. Милко Ђуровски, непоновљиви лик из фудбалске историје два највећа фудбалска клуба у Србији и некадашњој Југославији, један је од, не многих, фудбалера који су носили дресове оба клуба.

Био је "јерес", а и даље је, да играч пређе из табора једног у табор другог "вечитог ривала". Ипак, Милко Ђуровски је био бомба 80-их година прошлог века, када се наљутио на Црвену звезду и из ината прешао у Партизан. Такав је био Милко Ђуровски.

Када је дошао на изложбу посвећену 70-ој годишњици постојања два клуба, у оквиру изложбе "Паралел", Милко је у Миксер хоусе ушао са братом Бошком Ђуровским, некадашњим играчем и тренером Црвене звезде. Срдачно се поздравио Милко са легендама оба клуба - са једне стране Драганом Џајићем, Душаном Савићем, Зораном Филиповићем, Станиславом Карасијем, са друге Иваном Ћурковићем, Момчилом "Моцом" Вукотићем, Гораном Стевановићем, Горданом Петрићем...

Са плафона Миксера (а то можете да видите ако се прошетате до клуба у Савамали) висе велики постери, заправо насловне стране "Темпа", некада обавезног штива свих спортиста и љубитеља спорта. Милко се шалио са осталима: "Је л' има мене негде?".

Караси му је, у шали, одговорио: "Ма јок, нема те нигде, као да си ти битан".

Разгледао је млађи Ђуровски не само постере "Темпа" већ и исечке из штампе из тог времена, вратио се у мислима у оно време када је био "суперстар", када је чак и певао и снимао плоче... Често је био на насловним странама не само "Темпа" већ и других магазина, часописа.

"Мени то никад није било важно, иако сам много пута излазио на насловним странама разних новина. Ма знате, оно време је било другачије. Очигледно је било да су новине биле заинтересоване да нас ставе на насловне стране како би се што више продавале. Док сам био у Звезди био сам мало луд, добро не луд, занимљив, уствари, био сам близак са навијачима, јер су то волели и онда су куповали новине да би прочитали нешто необично, неку 'глупост'. У оно време ја сам био мало другачији, вероватно сам зато и био популаран. Мени није било тако важно да будем на насловним странама, али сам био интересантан новинарима, медијима, навијачима", присетио се Милко оног времена, које се с правом може назвати "романтичним" (у односу на ово данас).

У разговору за МОНДО, Ђуровски је упоредио оно и данашње време.

"Било је другачије. Ми смо више играчи из љубави, због навијача. Сада се игра више због пара. То није носталгија, то време више не може да се врати, али било је феноменално. Било је много више публике на стадионима, за карте је била јагма, људи су продавали све живо да би дошли до карте. Данас, и кад ти неко понуди карту, има оних који кажу: 'Ма, нећу да идем'. То није носталгија, некада је био квалитет".

Данас је много другачије...

"Некада су навијачи имали своје идоле. Данас их немају. Некада је то, међу навијачима Звезде био Дуле Савић, па ја, волели су и друге, везивали су се за њих. Данас за то нема времена, нема квалитета,ови данашњи фудбалери хоће што пре да оду у иностранство. Кад сам ја као дете играо фудбал испред зграде, увек сам говорио: 'Ја сам Џаја, ја сам Дуле'... а данас клинци хоће да буду Меси, Роналдо... Нема наших, домаћих идола", анализирао је Милко.

Милко Ђуровски је последњих година тренер. А да ли би волео да једног дана буде тренер Звезде или Партизана?

"Било би глупо да кажем да не бих волео, али много је тешко. Пре свега, тренер Звезде не могу да будем, јер сам играо за Звезду, па прешао у Партизан и то навијачи не могу да ми опросте. Што се тиче Партизана... ја сам увек говорио да навијам за Звезду, још као мали сам навијао за Звезду. Али, волим и Партизан, провео сам лепо време у Партизану, проживео сам лепо време. Људи ме и не схватају. Ја сам од малена навијао за Звезду, али играо сам у Партизану. Невероватно је, али волим и један и други клуб. Међутим, ја сам звездаш и онда је тешко да будеш тренер Партизана. Ја сам одувек био такав, говорио сам шта мислим и причам онако како јесте и не фолирам се. Не бих сад рекао: Волим Партизан, само да бих био тренер Партизана. Не, то не бих рекао. Али, ја сам увек спреман и волео бих да будем и тренер Звезде и тренер Партизана, али много је тешко из ових разлога које сам навео".

МИЛКО ЂУРОВСКИ - фудбалер, суперстар, забављач
Чувеног македонског фудбалера није потребно посебно представљати. Тачно десет година је играо у Београду - шест у Звезди и четири у Партизану. Његов трансфер са црвено-беле на црно-белу страну Топчидерског брда сматра се једном од највећих сензација у историји југословенског фудбала. Лета 1986. године као "бомба" је одјекнула вест да је један од најбољих играча Звезде појачао "вечитог ривала". О томе се причало, буквално, од Вардара до Триглава. Звездаши су туговали, а партизановци ликовали. Новине су биле испуњене текстовима и сликама млађег од два брата Ђуровски у црно-белом дресу са рекламом "Искра Делта рачунари" на грудима.

Коментари / 0

Оставите коментар