"За пословање ИРБ-а одговорна Влада"

Лидер Народне демократске партије Драган Чавић рекао је вечерас на сједници Народне скупштине Републиле Српске током расправе о извјештају о раду Инвестиционо-развојне банке Српске да је сва одговорност лоше пласираних кредита на Влади Републике Српске и да је добра идеја пропала због незаконитости и аљкавости.

Република Српска 06.10.2015 | 22:48
"За пословање ИРБ-а одговорна Влада"

Чавић је рекао да ИРБ воде експоненти накарадне политике када су у питању јавна средства.

Миланко Михајлица, предсједник Српске радикалне странке Републике Српске, навео је да се из материјала о раду ИРБ-а који се налази пред посланицима мало шта види.

Подсјетио је да је Бојан Голић, као директор ИРБ, оштетио Српску, "што је признао и за шта је добио четири мјесеца затвора".

"Влада Републике Српске одобрава кредите износе преко 500.000 КМ и сноси директну одговорност за кредите који су довели до тога да је, између осталог, Бобар банка пропала. Одговорност Владе Републике Српске је, према томе, највећа", рекао је Михајлица.

Упитао је зашто се не каже којим предузећима су репрограмирани кредити и зашто посланицима ИРБ никада није доставио информацију о ефектима пласираних кредита.

Посланик ПДП-а Славиша Марковић рекао је да у извјештају ИРБ-а недостаје информација која предузећа и физичка лица не измирују обавезе по основу преузетих кредита од ИРБ-а.

"Питање је како је Топлана Приједор добила кредит и с чим се кредитни одбор ИРБ-а носио када је одобравао тај кредит. Нема оправдања за тај кредит; такав је случај и са Олимпијским центром Јахорина. Тешко ћете добити поврат средстава од Олимпијског центра Јахорина; овдје ћете ићи у конверзију дуга у акције, а са тим акцијама никаквих права нећете имати. То је метод који сте користили већ и због којег су сви директори ИРБ-а побјегли главом без обзира", рекао је Марковић.

Вукота Говедарица, шеф посланичког клуба СДС-а, нагласио је да на зајмове ИРБ-а експлицитно право има Влада Републике Српске.

"Пошто банке немају неко мишљење о подобности кредитних корисника најлакше је то пребацити на ИРБ", рекао је Говедарица који је образложио примјер приватизације и пословања Борје из Теслића.

Током расправе о пословању ИРБ-а Републике Српске ниједан посланик из странака владајуће коалиције се није јавио за ријеч.

Завршну ријеч на сједници Народне скупштине Републике Српске имала је Снежана Вујнић, директор ИРБ-а.

"Сва предузећа регистрована у Републици Српској и Брчко дистрикту могу добити кредит и нема важности ко је директор и одакле долази. Ми смо ликвидни, тако да нису тачне изнесене оптужбе. За борачку категорију смо имали 10 милиона, имамо могућност за пласман још шест милиона КМ и сви борци који желе да раде могу да добију кредите по фиксној каматној стопи", рекла је она.

Подсјетила је да су многа средства о кредитима на чекању јер нико није поднио захтјев, поготово у пољопривреди.

"Споразуме могу потписати и они који имају проблема у отплати обавеза. Ако затворимо предузећа, нико неће имати користи од тога. Никада нисмо сакрили ко је добио кредит. Правила су јасна, свима доступна преко наше службене странице, тако да се никоме не може ускратити право", истакла је Вујнићева.

Народна скупштина ће наставити са радом у сриједу у 10 сати.

(НН/Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Душко Дугоушко

06.10.2015 23:26

И шта ћемо сад? Нека тужба, одговорност, поврат новца ?

ОДГОВОРИТЕ