Тим А: Бомба нам је радно мјесто!

Док су прошлог викенда очи јавности биле упрте у бомбу од 460 килограма која је вађена из Врбаса, мали број људи се запитао ко је та екипа од неколико људи који су бомбу повезали, закачили на дизалицу, превезли на Мањачу и на крају је уништили.

Република Српска 06.10.2015 | 21:23
Тим А: Бомба нам је радно мјесто!

Свакодневни одлазак од куће и поздрављање са најближима за њих је нешто другачији него код већине осталих занимања. Не воле, како кажу, да се експонирају и дају изјаве, али би вољели да и остали знају и схвате каквим послом се они баве.

Они су Тим А за уклањање неексплодираних убојних средстава Републичке управе Цивилне заштите, а посао којим се баве за њих је посао као и сваки други. На констатацију да већина људи обично каже да се тим послом никад не би бавили, они одговарају - не бисмо ни ми никад радили у руднику!

"Сувенири" са посла

Канцеларије тима испуњене су "сувенирима" из посљедњег, Другог и Првог свјетског рата, као и убојним средствима "између ратова", које неодговорни појединци бацају гдје стигну. У случају бомбе која је уклоњена из Врбаса, хиљаде људи је морало да буде евакуисано, морао је да буде обустављен саобраћај и спроведено низ мјера безбједности.

Због густине насељености и чињенице да се бомба налазила у самом центру града, било је потребно учинити много тога да би се обавиле све безбједносне припреме. Бомбу је требало прво подвезати, а за тај посао био је задужен један од највећих познавалаца Врбаса, искусни ронилац Борислав Трнинић, који је, како кажу његове колеге из тима, и највише "јахао" на бомби.

- Послије снимања и анализе фотографија, при чему смо консултовали бројне људе и институције, подвезао сам бомбу траком носивости двије тоне, која је требало такође да спријечи било какво клизање. Четири дана раније, морали смо поткопати испод бомбе да бисмо провукли траке, а све то учинити тако да се бомба не помјери. Пронашли смо тај баланс, па су онда тестирани и чамац, и трака и дизалица, а тек онда се кренуло у дизање, превоз и транспорт. Најважније је ипак да је све прошло како треба и да је посао урађен професионално и безбједно - каже Трнинић.

Вођа тима Душко Аникић овим послом се бави 18 година. Како каже, радило се о специфичном задатку, због обимних безбједносних припрема, али и да је задовољан што је све урађено како треба. Аникић је био задужен за подизање бомбе у чамац, као и за добар дио посла око њеног уништавања.

- Ово нам није био први пут, ради се о искусној и уходаној екипи, али свакако да смо задовољни што је све протекло како треба. Ми смо имали резултате анализе бомбе и упаљача али без обзира на то, ризик је свакако постојао. Ријеч је о старој бомби, која у себи има пуњење од 220 килограма експлозива, а то никако не може бити безбједно, поготово у густо насељеном дијелу града. Читав транспорт је протекао без проблема, а на Мањачи смо бомбу уништили дефлаграцијом, док је експлозив спаљен - прича Аникић.

Опасност свакодневица

Иако је ова пронађена бомба изазвала велику пажњу јавности, мало се зна о томе да су послови уклањања и уништавања неексплодираних убојних средстава скоро па свакодневица за чланове овог тима. Возач и радио-оператер Дејан Шакотић, чији је задатак обично превоз минско- експлозивних средстава до локације за уништење, каже да страх увијек постоји.

- Страх постоји, али позитиван страх. Онај који вас држи на опрезу. Није никако добро да овакав посао постане рутина, без обзира на искуство. Сваки дан се уклони око пет убојних средстава и ради се о ризику који је дио овог посла. То је наш посао, оно што ми радимо - каже Шакотић.

Да је ипак ријеч о стресном послу, који није нимало лаган ни за чланове тима, као ни за њихове породице, каже и медицинарка у Тиму А Иванка Малобабић.

- Ми пратимо тим читаво вријеме и наш задатак је да на лицу мјеста пружимо прву помоћ уколико би дошло до несрећног случаја. Свакако да се ради о стресном послу. Није исто радити овај посао и било који други, када дође до тога да ујутро треба да се поздравите са најближима и да кренете на радно мјесто. Такође, момци су скромни, а раде заиста велики посао - рекла је Иванка.

На нашем разговору и дружењу са припадницима А-тима, из оправданих разлога је изостао оперативни официр тима Видосав Пејић, стручњак са дугогодишњим искуством, који је обавио велики дио посла приликом извлачења и уништавања бомбе, али и израде самог плана уклањања и безбједносне процјене.

Коментари / 0

Оставите коментар