Анализа - Звезда: Ни кандидатура, ни избора, а поноћ ту је!

И то није случајно. Гомила неправилности, превида, случајних или намерних грешака на путу од "Управа напоље" до данас, довела је до одлагања избора у ФК Црвена звезда.

Фудбал 06.10.2015 | 20:20
Анализа - Звезда: Ни кандидатура, ни избора, а поноћ ту је!

После гомиле грешака, случајних или намерних, неправилности у самом процесу расписивања избора, чудних активности приликом учлањења чланова, међусобних оптужби, само у речима најављених кандидатура, догодиће се – одлагање!

У дану када истиче рок за подношење кандидатура за председника ФК Црвена звезда, који постоји именом и презименом и борави сваки дан на стадиону, а говоримо о Светозару Мијаиловићу, сасвим је извесно да је на путу од: "Управа напоље" крајем јула, до данас, начињено превише фаулова да би избори 11. октобра уопште били одржани.

Да скратимо.

Све и да се на седници Управног одбора заказаној за вечерас у 20 часова, четири часа пре него што ће и формално истећи рок за подношење кандидатура, догоди да неки од кандидата дође са фасциклом у којој је таман довољно потписа чланова клуба који га предлажу, постоји велика вероватноћа да ће друга, трећа или нека пета страна у овој борби за превласт у Љутице Богдана, потом, искористити кршење Статута у самом процесу расписивања избора, а то би довело до новог компликовања ситуације која је и овако замршена.

Једноставно, актуелни челници којима је у глави одзвањало скандирање 20.000 људи после утакмице Црвена звезда – Раднички Ниш (1:1) превидели су ситан детаљ, да је изборе могуће расписати само уколико актуелни председник није у стању да обавља ту функцију или је смењен. А, како није био смењен...

...није било ни правних основа да избори буду заказани.

Није то био једини "спорни моменат" у овој утакмици која се играла и игра, а да ниједна страна практично није обукла дрес. У међувремену донета је такође спорна одлука да се обустави учлањење нових чланова у ФК Црвена звезда, јер је наводно постојала бојазан да на том пољу има сумњивих радњи, иако руку на срце нигде не пише да неко ко је из Зворника и има 50 година и женског је пола нема право да плати годишњу чланарину и потом гласа.

Појавио се потом и проблем са тужбом групе људи која, која је у међувремену повучена, али оно што се до данас није догодило јесте оно због чега би избори требало да постоје: Да се појаве кандидати, да изађу пред звездашку јавност, да представе планове и програм, најаве нове спонзоре и нова кадровска репшења и кажу који су краткорочни, а који дугорочни циљеви у случају победе на изборима.

Тога, а ево ускоро ће мрак, нема ни последњег дана пред истек рока за подношење кандидатуре.

Према ономе што је МОНДО успео да сазна, најконкретнију кандидатуру имао је председник Спортског друштва Петар Шкундрић, у којој су била наведена многа решења, близу да се "пријави" био је и први човек КК Црвена звезда и актуелни потпредседник ФК Црвена звезда, Небојша Човић, а на крају је умало у све увучен и два пута бирани председник ФК Црвена звезда, сада почасни председник, Драган Џајић.

Они су, уз потпредседника Ивицу Тончева, бар до неког новог изборног процеса, остали само имена која су пунила странице штампе и портала претходних месеци.

Постоји ли шанса да се озваничи нека кандидатура вечерас на Управном одбору? Практично постоји, али до тога сасвим извесно неће доћи.

Догодиће се одлагање избора на месец или два, у зависности од тога у којој мери ће се покретачи идеје о смену роковоства, навијачи Црвене звезде, прегруписати, окупити у потребном броју (када су делегати у питању), сазвати Скупштину клуба, прво сменити Мијаиловића и, ТЕК ОНДА, затражити заказивање избора, јер би тако био избијен клин из точкова који је ево већ скоро три месеца "саплитао" комплетан изборни процес, четврти од промене статута и први који се...

...неће одржати "из прве".

Нема дилеме да је из свега највише профитирала актуелна управа на челу са одлазећим генералним менаџером Звезданом Терзићем, али и – то треба рећи – фудбалски састав на челу са тренером Миодрагом Божовићем, јер се цео процесо одвијао уз жестоке оптужбе наводних опонената који на крају нису изашли у ринг, док је Црвена звезда на терену бележила одличне резултате и направила 12 бодова разлике у односу на актуелног шампиона.

Утолико, а помиње се да ће избори бити одржани за месец дана, можда је најпаметније сачекати зимску паузу и научити из свих грешака начињених од јула до данас, јер је цео овај процес посматран са стране деловао као потпуни организациони фијаско у више него очигледној борби за позиције у клубу, за који претенденти углавном воле да кажу да је:

"Клуб у који нико нормалан не би ушао тренутно".

Били нови избори за 30, 60 или 120 дана, важно колико и прецизно одрађено заказивање изборног процеса (што сад није био случај) биће и да један од кандидата добије недвосмислену подршку са многих инстанци, а то у случају Црвене звезде и Партизана значи и – из врха власти!

Коментари / 0

Оставите коментар