Откад нема Гадафија, нема ни нафте

Либијска производња нафте је пала на 300.000 барела дневно, мање од четвртине продукције пре пада Моамера Гадафија 2011. године.

Свијет 06.10.2015 | 10:30
Откад нема Гадафија, нема ни нафте

Северноафричка држава је захваћена сукобима две супарничке владе и њихових оружаних снага - једне међународно признате владе и друге, како наводи британска агенција, самопроглашене управе која је преузела Триполи прошле године.

Водећи државни званичник за нафту из међународно признате владе, Наџи Могхраб, изјавио је за локални телевизијски канал да је производња "црног злата" пала на 300.000 барела дневно због борби између разних наоружаних фракција и због затварања 50.000 километара нафтовода.

Услед раскола у власти, Либија сада има две супарничке државне нафтне компаније. Једна од њих је под контролом признате владе а друга под властима у Триполију, и често дају контрадикторне извештаје о томе ко која нафтна поља и имовину контролише.

"Главни проблем који стоји иза ниске производње нафте је несигурност, и наравно присуство џихадиста у близини нафтних поља", рекао је Могхраб, алудирајући на екстремисте исламске државе који су заузели територију Либије у хаосу.

Неколико нафтних поља је затворено месецима пошто су демонстранти блокирали цевоводе.

Пре грађанског рата 2011, када је свргнут Гадафи, Либија је производила око 1,6 милиона барела нафте дневно. Међутим, у последњих неколико година, њена производња је готово стално испод половине тог нивоа услед борби или протеста због радних места и плата локалних становника и радника.

Међународно призната влада је водила кампању према нафтним компанијама да откажу уговоре потписане с Националном нафтном корпорацијом у Триполију, али су многи партнери опрезни с обзиром на то да је велики део инфраструктуре државне нафтне компаније и уговора остао у главном граду, наводи Ројтерс.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Алан Форд

06.10.2015 08:59

Правиће они Гадафија од блата и песка... Глуп народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН Един Џеко

06.10.2015 09:17

Онаквог вођу убити на онакав начин,сада треба да су доживотно гладни и проклети. Међутим накотена гамад је нашла рјешење,прелазити у Европу али да је Европа паметна људе који су толико заостали и људе који се моле неком алаху у гаражама би бомбардовала и сравнила са земљом а овако ти исламисти ће да праве нереде и по Европи,пример Њемачке која им је баш све дала али мигранти нападају и туку њемце,краду и урличу о неком алаху.

Name

ЦЦЦЦ

06.10.2015 09:19

Ко и ми сто жалимо за оним бившим. Тешко народу коме странци постављају власт.

Name

зито

06.10.2015 09:08

Принцип је исти , све су остало нијансе . Ово су радили и код нас , него нам је срећа те немамо нафту , иначе би и сад ратовали , али смо били добар пробни полигон !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

06.10.2015 09:18

Исто као и ми југу ови не могу да окреце сто је тито саградио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

06.10.2015 09:19

Био је то вођа којег ће сви заувјек да упамте. Поготово ови Европски служитељи америчко енглеским интересима,док је он био жив мигранти нису могли ни да помисле да крену према Европи а данас,. Е нека вама је са срећом када пчне алаааах екбаррр бууууууум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

06.10.2015 09:40

Има нафте ал она иде јенкијима будзасто И не приказују то..То им је дио цијене за зло које су направили Либији..Назалост...Либија постоји јос само по имену, никако другације !

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

06.10.2015 10:29

Присјест ће им убиство Гадафија и размонтиравања државе. Јешће пијесак као некад што су јели, и пишали и срали одмах уз шатор гдје су ручали и спавали.

ОДГОВОРИТЕ