Аеродром за вјешање

Едип још размишља о кандидатури. Перхан га охрабрује да се кандидује. Никад се, каже, не зна какав резултат може бити. Наводи му примјер: „Очекивали смо да у Требиње слети ћурка, а умјесто ње слетио бјелоглави суп“!? Док на Зупцима не буде изграђена писта, суп ће саобраћати изнад Попова поља.

Република Српска 05.10.2015 | 22:57
Аеродром за вјешање

Ахмед је ових дана био у Требињу. Поновио је да ће кад тад са Зубаца полетјети авиони (или виљушке, свеједно, оп.а) баш као што му је прије пар мјесеци Зубац одлетио. Онда је „Под платанима“ са Перханом и Професором (режисером) разговарао о наставку пројекта „Дома за вјешања“ чија реализација траје већ десетак година. Азра овај пут, није слетјела у Требиње.

Ахмед дјелује уморно и исцрпљено. Од како је Зубац одлетио њему сан неће на очи. Није му лако – тешко је то кило жутог око врата, а 05. октобар само што није. Ко год да слети на Зупчево мјесто, неће на добро изаћи.

Али шта да се ради. Пети октобар је такав датум, главе је дошао и Ахмедовом некадашњем ментору. Он је имао толико издајника око себе да га је на крају и он сам издао.

Зато он не би да доживи његову судбину, па је издајнике почео на вријеме да етикетира. Али о том на Посебној сједници. Ако издајници буду довољно луди или наивни, као до сада, па на њу дођу.

Сада је у току реализација његовог новог пројекта који режира и у којем главну улогу игра његов пријатељ Професор.

Радни наслов овог наставка је :“Аеродром за вјешање“, иако је још у оптицају и „Едип градоначелник “. Али... Едип још размишља о кандидатури. Перхан га охрабрује да се кандидује.

Никад се, каже, не зна какав резултат може бити. Наводи му примјер: „Очекивали смо да у Требиње слети ћурка, а умјесто ње слетио је бјелоглави суп“!? Док на Зупцима не буде изграђена писта, суп ће саобраћати изнад Попова поља.

Перхана је растопила Ахмедова подршка. Благослов бискупа дубровачког га не би тако обрадовао. Топло му око срца као послије добре чашице манастирског вина. А вина је све мање. Винограде нема ко да бере. Има али неће. Покварила се омладина неће да ради.

Узму кредит од три милиона и одоше преко границе. Родитељи им служе као жиранти. Градиће се, каже Перхан, у Требињу нови – стари град. Стара је то идеја.

Пошто није успјела изградња љепшег и старијег Дубровника, градиће се љепше и старије Требиње. (Аутор пројекта „Љепши и старији Дубровик“, игра своју ролу у Ахмедовом пројекту, а у паузама подмазује камион).

Професор се не љути што га зову Едип. Научио је мијењати имена и зна то чинити непримјетно.

Ахмед предлаже да се за сваки случај и у Требињу одржи један референдум. Референдумско питање би гласило: Може ли Перхан истовремено да сједи на двије столице или би требао да обрије и браду и промијени име?

Едип сматра да је одговор јасан и без референдума јер њему је исто пошло за руком.

Перхан је међутим сумњичав, пошто Едип није бријао него је пустио браду. Иако заговара референдум и Ахмед је увјерења да су овакве промјене безболне. И сам се мијењо неколико пута. Сада размишља да пусти браду.

Могла би бити од користи, оваквог га знају чак и у Сјеверној Кореји. А што се тиче сједења на двије столице, увјерава да то није проблем – он је у том послу прави акробата.

Али... тешка су времена дошла. Народ се промијенио и искварио – више вјерују у Олегово злато него у Аеродром на Зупцима. Узда се још у Перханове натприродне моћи. Од како се прославио са подизањем виљушки погледом, Перхан се до сада окушао са дизањем предмета од различитих материјала.

Ево већ неколико година са концентрише погледом са Црквине на Зупце одакле намјерава подићи авион. Ахмед би више волио да је подигао негдје на сигурно ону проклету „швајцарску чоколаду“из Русије, али није желио да ризикује, зна да је Перхан слаб на злато.

Тешке су мисли сустигле Ахмеда – не зна ни шта да ради с ћурком, једва се вуче по сцени, радо би је замијенио неким ћураном, али мало је птица којима се може вјеровати.

Снимање може да почне. Трешти позната мелодија: Ево зоре, ево зоре.... Ех, што Ђурђевдан није прије петог октобра...

Могао би да оптужи издајнике из сарајевског Савеза, да су устали против њега пред велики србски празник... Перхан би онда могао да на њих баци проклетство, мада и он је помало сумњив: хвалисао се како је био један од учесника оног, београдског Петог октобра.... О, туго јесења...

Аутор: Миљан Ковач

Импулспортал

 

 

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

киза

05.10.2015 15:18

Време је за отварање фабрика које це производити само конструкцију за весање, али да буде висе типова у зависности од масе зиве ваге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аххх

05.10.2015 19:04

Види ова три наса го..ета.За 20 година цемо тек сватити колико су зла добијели.

Name

село

05.10.2015 15:18

Од када ПОПОВИ и ГЛУМЦИ доносе одлуке у раду владеРС ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубомир

05.10.2015 15:34

То брате узео си ми ријец теско нама гдје попови и глумци кроје гаце поготово отац григорије православна издајица

Name

Микса

05.10.2015 15:30

Бискуп Перхан је идејни водја пројекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоча

05.10.2015 15:42

Е јадо јадни, ти си нашао Кусту да коментаришеш, не зна те ни ужа фамилија! Кад нешто постигнеш у животу. Имаћеш право да тој легенди нешто кажеш и то да станеш мирно! Биједо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

05.10.2015 15:55

Кажу када међед из Херцеговине пређе преко Чемарна постане професор. Па ти ево и ову сву тројицу међеда у Фочу, ако су ти тако добри кретенчино есенесдеовска!

Name

Њаки сељак

05.10.2015 15:57

Емире не сери.

Name

Еуропљанин

05.10.2015 16:28

За твоју информацију у Европи нико се више и не сјећа бившег режисера Емира Кустурице. И он сам је заборавио јад је задњи пут нешто снимио... Видио човјек да је уносније бавити се лоповијом и отимати од народа.

Name

Ре Фоча

05.10.2015 17:03

А овај миљан је прави међед из сдс-а!!!

Name

монца

05.10.2015 15:49

Писта за формулу 1.последњи круг у Монци за јахаце апокалипсе. Ста мисли аутор, мозда то не би био лос наслов? Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрон

05.10.2015 15:51

Дотакли сте дно дна али све вам је узлуд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

05.10.2015 15:53

Поп лопов гради. А и Немања неимар познати. Рокни те се у дуету бандо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацанка

05.10.2015 15:57

Симпатицно написано, иако се није лијепо тровати мрзњом према било коме. Мрзња разара цовјека у сваком погледу. Ко је овај Миљан Ковац, неки бањалуцки студент?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гачанин

05.10.2015 16:06

У праву си није се добро тровати мржњом. А овај распоп Григорињо је пуно мржње по Херцеговини посијао. Пријетио новинарима, вријеђао све који му нису по вољи. Овај Лакташенко десет година вријеђа људе и сије мржњу. Новинарима псује мајку и пријети и то јавно. Неиситомишљенике назива издајницима. Немања Муратов Кустурица, пријети коме стигне. Прави сијачи мржње добро си то рекла.

Name

гацанка

05.10.2015 17:32

Па ти немој примати попа у кућу, пљуј јавно по Српској православној цркви, поповима, владикама. Сигурно ће се Григорије насекирати грдно, он иначе ништа не ради него чита коментаре на сајтовима. Е мој земљаче, млад си, не видиш да се не питаш ништа, исто колико ни ја или други обичан грађанин. Треба чувати своју душу и не тровати се мржњом, људи који пишу ријечи пуне мржње за свога ближњег су несрећни људи. Ја сам то превазишла 1991. кад је пао систем који сам мрзила, мислила сам да је дошао крај злу, а зло је тада тек почињало. Онда сам видјела да ће мржња уништити само мене и престала сам да мрзим. У сваком случају, и теби а и овоме дечку Миљану који је аутор, желим сву срећу и радост у животу. Велики поздрав и за БН, и све добре људе. Мирјана

Name

нота бене

06.10.2015 12:34

Мирјана ниси ти из Гацка него си из Београда и плаћен си да дјелујеш на овом блогу у корист ових антихриста.

Name

требиње

05.10.2015 15:58

Бруко и срамото српског рода...за кога ми је цијела породица отисла у рат 1992 ...реци Милораде????је ли то владика досао да убацис у хет некога!!!!код нас 2 брата по 2 дјетета обојица ..и оба на бироу бруко једна !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

05.10.2015 16:01

Овај сатрап се одрекао властите вјере, и народа! Има ли веће срамоте за Требиње него да му такав скот буде градоначелник? У памет се Требињци!!! Хоће ли нам бискуп из Вареша, тракториста из Лакташа и овај потурица покајник, кројити судбину. Има ли нас Требињци у овом граду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моско

05.10.2015 16:17

Марш у Лакташе БАНДО ЛОПОВСКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

05.10.2015 16:34

Немања Емир Кустурица Лотика-Хљеба Без Мотика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

05.10.2015 16:38

А НАШ АЕРОДРОМ . НАМА ВИШЕ ТРЕБА . МИ МОРАМО БЈЕЖАТИ СА СОКОЦА . НЕЋЕМО ВАЉДА ТРАКТОРИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

05.10.2015 16:45

Гдје им је Драсковиц из злоцинацког клана,прави као туристицки град од 50 милиона дуга за порезе,а колико је за ИАТ остао дузан и наравно покрао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

05.10.2015 16:48

Па они још о овом аеродрому

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

05.10.2015 17:13

Занимљива ми је промјена која се десила код владике Григорија од како се почео дружити и сарађивати са Додиком и Кустурицом.Прије десетак година и ликом и дјелом је личио на истинског српског епископа и ја сам га поштовао и цијенио као таквог..Од како је у дилу са овом двојицом постао је ,бискуп,манекен,биснисмен,скратио је браду и ошишао .....се,набацио фризуру,сједи по кафанама са овом двојицом и одлучују о новим биснисима.Нешто се превише манекенише и сређује бискуп ГРИГОРИЈЕ И све ми је то сумњиво,само је питање дал се сређује за женско или за ову двојицу.СУМЊИВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.10.2015 17:14

Теxт не цитам кад видис ту цетворку мафија РС згади ти се цитање

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

05.10.2015 17:39

Колико мрзње теско нама свима. Да ли је могуце да се таква мрзња сири и коментарима, а и текст је пун мрзње. Бозе сацувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзња према лоповима...

05.10.2015 18:31

се сири свјетлосном брзином и зедј за правдом да убице и лопови српског народа одговарају је све веци.

Name

лоповска друзина

05.10.2015 17:50

Јесу се састели лопови,не имао их нико такве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХерЗика

05.10.2015 18:19

Конобару преброј есцајг, пепаљаре и цасе :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеграђанин

05.10.2015 18:31

Смијаше се и спрдаше кад је Андрићград представљан као идеја. И данас се зле и пакосне душе подмјевају једној идеји. Андрићград је жив и саграђен на добробит свих нас.Ако Бог да и ова идеја ће оживјети, а они ће се и даље подсјевати и ругати. Код нас кажу: ''Сјела руга поред пута па се сваком руга, а њој свако.''На здравље Миљане и на дуг вијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

06.10.2015 19:59

За те паре сто су ту скрцал могли су изградити три града, није нико био против града мада урбанистицки струцњаци казу да је то ругло и киц неуклопљено у културо историјско наслиједје и постојеце стање, али то на страну. Проблем су надуване фактуре, расипање дрзавних цитај народних пара и власницка структура, Емир је ту улозио само своју мегаломанску идеју а постао је вецински власник свега, зар му није било довољно 20 % и управљање пројектом 10 година, масноглави је незајазљив у отимању дрзавне и народне имовине, али близи се дан кад це се подвуци црта и кад це морати бјезати као сто је побјегао и из Србије после промјене власти, само се питам гдје це сада, да неце јадан назад у Сарајево, мада и тамо је врата гузицом затворио као и свуда гдје је био!

Name

Мрзња према лоповима...

05.10.2015 18:33

А видите тек ову слику....па ово неце моци овако да се заврси хттп://мојахерцеговина.цом/поцели-радови-на-граду-сунца-најављено-1-500-нових-радних-мјеста/#цоммент-29

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.10.2015 18:46

Ако се аеродром Требиње у старту дефинише и направи као мали туристички аеродром, онда он може бити профитабилан па чак и перспективан за даљњи развој како туристи буду пристизали у све већем броју. Ако је то само Додиков хир са циљем да промјени власт у Требињу, онда од тога у старту нема ништа. Ето нама Новотекса и других промашених Додикових инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хот спот

05.10.2015 19:23

Не лупетај, никакав аеродром ту не може бити профитабилан, ни теоретски. Ту сву тројицу свезати испред бањалучке Боске.

Name

РС

06.10.2015 13:50

@хот спот Ко лупета зелени крезави муфљузу?? Не да це бити аеродром него це Требиње бити Монте Царло РС и цјеле БХ!

Name

РС

06.10.2015 13:51

Само да додам да мрзим Додика да не буде забуне.....али ови муфљузи зелени ми се пењу на ону ствар.

Name

Ранко75

05.10.2015 19:21

Видите овога четверца: Полуга чита МЕНИ(слика),маркирани Бискуп Грегор "пројектује мегаполис Требиње на води" (идући пројекат му је да направи највећу катедралу са меџлисом у РС на Црквини), Немања Муратов "будући градоначелник" има "нематеријално" богатство у виду "идеја" за пројекте изградње космодрома са свим пратећим објектима на Црквини али "нема пара" и на крају потрчко пардон секретарица Полугина Брука Петровић записује сценографију за извођење представе монодраме "Ја Баја НАЈвећи србин свих времена" премијерно, како не би изгубио фотељу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

05.10.2015 21:12

Ста Требиње доцека... Мајко мила. Све је поцело са доласком овог несретног бискупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моско

05.10.2015 21:21

Ово са аеродромом, истина је да везе са везом нема, можда би се могло премостити са летећим ћилимима. Ако има у источњачким бајкама зашто не би било и овдје, па тај и такав исток и није тако далеко. И баш би могло, што да не, наравно уз нешто маште, својствене онима што су филмове правили. И опет ће ако буде среће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

06.10.2015 08:56

ПА МАЈКУ МУ НИСМО ЗАСЛУЖИЛИ ОВО, ДА ОВАКО ЛИЈЕПУ ДРЖАВУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ВОДЕ ХОШТАПЛЕРИ И ПРОБИСВЈЕТ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

06.10.2015 10:40

Ако ћемо право, јесте! Добили су изборе! 50 % тих што ово нису заслужили, нису се удостојили однијети своје дупе на изборе и дати свој глас неком другом. Коме? Било коме!

Name

Тома

06.10.2015 13:18

Шта сте ви у животу постигли па толико критикујете. Сигурно вам је крива ова екипа за поштовање!

ОДГОВОРИТЕ