Пљачка предузећа

Најава Окружног привредног суда у Бијељини о покретању ликвидације око 3.000 неликвиних предузећа завршни је чин неодговорног понашања Пореске управе, Фонда пензијског и инвалидског осигурања, ИРБ-а и Министарства финансија Републике Српске, оцијенио је за пословни портал ЦАПИТАЛ стечајни управник Стојан Јовић.

Република Српска 05.10.2015 | 22:55
Пљачка предузећа

Он је истакао да је најављена ликвидација хиљада предузећа Бијељини која су фактички непостојећа, немају имовине, не обављају дјелатност, а још увијек нису избрисана из судског регистра, само завршни чин неодговорног понашања низа фактора у друштву који су довели до таквог стања.

Јовић каже да је за правовремено покретање стечаја у предузећу које 60 дана има блокиране жиро – рачуне, прије свега, одговоран законски заступник предузећа – директор, али да огромна одговорност лежи и на Пореској управи Републике Српске.

„Стечај је „хируршки рез“ у предузећу које је постало неликвидно или му је запријетила опасност да постане несолвентно. Међутим, већина одговорних фактора у ланцу одговорности свјесно бјеже од покретања стечаја у предузећу, исцрпљујући га до крајњих граница, када оно бива доведено у безизлазно стање“, каже Јовић истичући да у свему овоме посебну одговорност има Пореска управа Републике Српске, која својим неблаговременим поступањем додатно исцрпљује посрнула предузећа, обрачунавајући им дневну затезну камату од 0,04 одсто.

У јавности се може стећи дојам да ПУ, односно држава на такав начин свјесно пљачка властита предузећа, каже Стојан Јовић.

„Таквим својим понашањем или нечињењем Пореска управа свјесно изазива и потхрањује сумње о раширеној корупцији. Ништа мање није одговоран ни Фонд ПИО Републике Српске, који има обавезе, како према радницима, тако и према пензионерима и који мора правовремено реаговати када су у питању предузећа која не уплаћују редовно доприносе за своје раднике“, истиче Јовић.

Одговорност за лоше процјене у појединим случајевима и одобравање кредита посредством ИРБ-а Републике Српске лежи и на Министарству финансија, али и на појединим банкама које су одобравале кредите предузећима у којима је опоравак био практично немогућ, каже Стојан Јовић.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

аналитицар

05.10.2015 14:24

Да Власт то зели, довели би кадровском политиком (као у социјализму),кадар да ријеси економску енигму. Али Власт то ком зели него отима социјалистицку имовину. Додик је огрезао у привредном криминалу док упорно ставља на дневни ред теме које високи представник неце допустити. Додик је поврсан политицар маргиналног ранга. То говори све и о бирацком тијелу и о будуцности РС..

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

05.10.2015 15:22

овај јовиц неки велики струцњак.па ово сто он прица знају и врапци на грани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није

05.10.2015 16:22

није 0,04% вец 0,03%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.10.2015 18:53

ММФ притегао, хоће да се власт одговорно понаша са јавним средствима, а власт се понаша тако што погасе све фирме, умјесто да све те фирме ставе на здраве ноге и тако чак ријеше све проблеме са неликвидношћу. ММФ жели само да се зна ко пије и ко плаћа и да се рационализују трошкови, а не да добију финансијски мртвог дужника.

ОДГОВОРИТЕ