Она је Титова највећа љубавна тајна

Титов приватни живот одувек је интригирао јавност, а ни маршал није био од оних који је потпуно скривао детаље из њега. Међутим, о браку са Рускињом Пелагијом Бјелоусовом није желео никакве дискусије и питања, шокираће вас због чега

Регион 04.10.2015 | 16:25
Она је Титова највећа љубавна тајна

О животу доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, исписано је милион прича, и он је волео, нарочито у старости, да се присећа млађих дана, и радо је говорио о свом животу и пред камерама. Али, постоји једна прича из његовог живота о којој никада није желео да говори, прича о његовој првој жени Пелагији Бјелоусовој.

Титов блиски пријатељ и сарадник Милован Ђилас, пише да се о Пелагији није смело причати у Титовом друштву, јер је свака прича о њој болела маршала.

Тито није имао среће у браку са младом Пелагијом. Наиме, након што је провео пет и по година у ратном заробљеништву у Русији, по завршетку Првог светског рата Броз се, 1920. године вратио у Загреб, у тадашњу Краљевину СХС. Није дошао сам, пратила га је његова 12 година млађа супруга Рускиња Пелагија Бјелоусова , и то у поодмаклој трудноћи. породила се у кући Титовог оца Фрање, али беба је умрла након пар дана.

Трагичан догађај није обесхрабрио Броза, он се одмах запослио у једној браварској радионици у Загребу, а с обзиром да је у Русији, током Октобарске револуције постао симпатизер комунистичке идеологије, у Загребу је приступио у Комунистичку партију Југославије, која је тада имала светле тренутке. Ипак, због мале плате морао је да напусти посао у Загребу, и сели се са породицом у селу Велико Тројство, близу Бјеловара. Ту су живели наредне четири године. У том периоду изгубио је сваки контакт са КПЈ, али тада га то није толико дотицало.

О брачном животу Брозових из тог времена не постоји пуно релевантних података, али се предпоставља да су живели хармонично. Јосип је своју драго звао Пољка, али са децом нису имали среће. Син Хинко који се родио у новембру 1922. године умро само осам дана након порођаја, а ћерка Златица, родила се седам месеци касније, али је поживела само 18 месеци. Тито никада није могао да је прежали, била је његова миљеница.

Коначно у фебруару 1924. године родио им се син Жарко, здраво и живахно дете, које им је донекле било и утеха. Тито се препородио, чак је објашњавао једној комшиници како он зна да повије дете, купа, нахрани, јер је то научио од своје мајке, гледајући како она брине о његовој браћи и сестрама.

Ипак, Тито се активирао политички током 1924. године. Постао је члан Окружног комитета КПЈ за крижевачко – бјеловарску жупанију, а то је значило и да се лагано удаљава од породице. Политика и жеља за лидерством је превагнула.

Броз је толико далеко отишао, да је дао отказ на послу, али само из једног разлога, био је условљен, да бира: политика или отказ.

Пелагија се вратила у Русију, преудала се. Са Титом знамо шта је било у годинама које су дошле.

(Телеграф.рс/Капортал.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар