Зашто је Сирија толико важна Путину?

Руски званичници негирају да у ваздушним нападима на исламисте у Сирији, које су отпочели пре пет дана, имају економске интересе.

Свијет 04.10.2015 | 12:05
Зашто је Сирија толико важна Путину?

Занимљив текст који је дотакао ту тему појавио се тачно недељу дана пре него што је Владимир Путин, председник Русије, наредио почетак војних операција на позив сиријских власти.

Павел Бајев, професор Института уза истраживање мира у Ослу и бивши совјетски академик, казао је за „Волстрит џурнал“ да „за Русију пад цена нафте представља директну претњу по националну безбедност“.

„Једино што може да дигне цене нафте је развој сукоба на Блиском истоку. Зато је од фундаменталног интереса Русије да регион остане нестабилан“, навео је Бајев.

Дмитриј Медведев, руски премијер, назвао је „теоријом завере“ тврдње да Русија својим деловањем штити тржишта за продају оружја, као и да се бори против настојања Катара да гасовод те државе стигне до Средоземног мора и замени снабдевање Европе руским гасом.

За Русију пад цена нафте представља директну претњу по националну безбедност
Медведев је нагласио да Русија „нема глобалне економске интересе у Сирији“.

- Тачно, снабдевамо их оружјем, али то није фантастична сума новца, то можда могу бити стотине милиона долара, а наш свеукупни портфолио износи 15 милијарди долара. То значи, другим речима, да немамо никакве супер економске интересе тамо - навео је Медведев.

Медведев је поручио да су издвајања за оружане снаге земље оправдана и неопходна, укључујући задатке попут мисије у Сирији, чији је циљ заштита Руса од тероризма.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЕКОНОМСКИ АНАЛИТИЧАР

04.10.2015 10:44

Тек сад ми ништа није јасно. Пад цена нафте представља директну претњу по националну безбедност Русије и Русији одговара да регион останње нестабилан, а Русија истовремено нема глобалне економске интересе (у Сирији).

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема појма

04.10.2015 11:38

Професоре Бајев,немас ти појма(или си један обицни плаценик). Казе да је Русији од фунданенталног знацаја да регион остане нестабилан...Знаци Русија је и изазвала ову нестабилност,Русија се створила ИСИЛ,Русија је убила и Садама и Гадафија....

Name

дм

04.10.2015 12:40

Не дај бозе да нас руси бране и да нас хране то једно зло од земље само цист интерес, код нас влада заблуда да су нам руси пријатељи нису нам пријатељи и никад нису били и то је једино тацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

цути

04.10.2015 13:44

Јесу мозда пријатељи они сто су нас бомбардовали. Теби сигурно јесу!