Ријечи које користимо у погрешном значењу

У свакодневном говору често користимо речи које смо негде чули и прихватили их, а да заправо не знамо шта оне значе. Ми смо им временом дали неко своје значење, а како вам се у озбиљном разговору неко не би смејао, послушајте ове савете.

Регион 24.09.2015 | 10:20
Ријечи које користимо у погрешном значењу

Лингвиста Светлана Слијепчевић је за “24 сата” открила које су то речи у питању –

“Једна од најчешћих грешака је употреба речи алтернативна у значењу могућност. Алтернативна је један од два могућа избора, дакле, неправилна је употреба у конструкцијама као што је "имамо више алтернатива". Исто тако се реч игнорант неретко погрешно користи у значењу онај који игнорише, зато што је право значење ове именице – незналица”

Један од најпопуларнијих израза, који смо покупили из америчких серија и филмова јесте придев ултимативан. Обично кажемо да је нешто ултимативно добро, када хоћемо да кажемо да од тога боље не бива - иако ултимативан заправо значи задњи, последњи. Таквих примера код нас има прилично.

Када следећи пут за некога пожелите да кажете да је сујетан зато што се лако вређа када га критикујете, прво се консултујте са речником. Наиме, сујета по правилу значи празнина, испразност, па је онда сујетна особа она која је испразна, али се дичи нечим што заправо не поседује. Други синоним за испразност је таштина.

Посебно су проблематичне речи које се користе све чешће из помодарства. Тако је плагијаризам постао помодна реч иако већ дуго у српском постоје и плагијат и плагирање, па је овај израз сувишан.

Ако сте све ово већ знали, вероватно сада мислите да сте еуфорични од среће, јер сте тако начитани и образовани. Међутим, грдно се варате.

“Еуфорија је, према постојећим речницима, стање у којем болесник осећа пријатно, ведро расположење, тако да је погрешна употреба ове речи у значењу бес, узбуђење и слично”, закључује Слијепчевић.

Извор: 24сата.рс

Коментари / 0

Оставите коментар