За снимање клипа на часу "лети" се из школе

Уколико се средњошколац понаша насилнички, снима видео-снимке у току наставе и дистрибуише их, биће избачен из школе, исто као и у случају да посједује оружје или користи алкохол и наркотичка средства.

Република Српска 05.09.2015 | 12:08
За снимање клипа на часу "лети" се из школе

Према правилима која важе у РС, прекршаји се дијеле у двије групе - лакше, за које су предвиђени укори разних школских тијела, и теже, за које се може изрећи казна премјештања у најближу школу. Оно што је занимљиво је управо чињеница да се за разлику од земаља у окружењу прекршаји скоро и не разликују када су у питању основно и средње образовање, али  основци, за разлику од средњошколаца, за исте ствари не могу бити избачени из школе.

"Искључење из школе као васпитно-дисциплинска мјера се изриче само за тежу повреду обавеза и то у средњој школи. Наставничко вијеће доноси одлуку о томе. Тежи прекршај правила подразумијева: преправку података у свједочанству или дипломи, преправка или дописивање података у школској евиденцији, политичко организовање у школи, крађа и уништавање имовине школе, употреба алкохола или наркотичких средстава, вршњачко насилничко понашање, посједовање оружја, неоправдано изостајање с наставе, снимање видео-клипова у школи и њихова дистрибуција", саопштили су из Министарства просвјете и културе РС.

Када су у питању лакше повреде правила и у средњим и у основним школама, васпитно-дисциплинске мјере изричу се за школску годину у којој је утврђена повреда, а у току године се могу ублажити или укинути. У случају да је ученик одговоран за причињену материјалну штету у школи, одлуку о висини надокнаде доноси школски одбор, а плаћају родитељи ђака.

Жарко Ковачевић, директор Средње школе Соколац и предсједник Актива директора средњих школа сарајевско-романијске регије, дисциплину ученика је оцијенио професорски с једном чврстом тројком.

"Од 2005. године било је проблема, па смо имали преко 30 искључења за неколико година, али онда смо увели нова правила, појачали дисциплину и увели видео-надзор, који је доста промијенио ствари. Генерално, понашање је задовољавајуће, једна стабилна тројка", казао је Ковачевић и додаје да је Правилник о кажњавању добар, али да је проблем у онима који га спроводе.

"Професори често знају да погријеше у субјективној процјени па се деси да вјерују ученику који их лаже, док се ђаку који је стварно био оправдано одсутан учини неправда. Ту су поготово у предности дјевојчице, које се онако умиљато појаве и којима су просвјетни радници склонији да повјерују од дјечака. Аршин мора бити исти за све", истиче Ковачевић.

Оно што је занимљиво је да у казненим одредбама популарно преписивање на часу није дефинисано као прекршај и за то не постоји санкција.

"У посљедње три године нисмо посезали за казнама из правилника јер стварно нисмо имали потребе. На редовним састанцима Актива директора редовно расправљамо о свему и стварно у нашој регији нема већих проблема. Трудимо се да превентивно дјелујемо да бисмо спријечили веће проблеме", казао је Миодраг Парежанин, директор Актива директора основних школа херцеговачке регије.

Када су у питању преступи, каже да се најчешће ради о неким ситним чаркама, свађама, понеком физичком контакту, али ништа посебно.

Из ресорног министарства навели су да је у плану доношење новог закона о основном и средњем образовању те да ће се видјети још да ли ће бити неких промјена што се тиче казнених мјера предвиђених за ученике.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тубе

05.09.2015 12:15

Како мислите то реализовати, мислим избацити ученика из школе. Ок, може то ако дијете није "нечије", а ако јесте, јер обично такви имају модерне телефоне, онда је то тешко. Зашто? Зато што закон важи само за једне а за друге не. Други имају везе у школским одборима, разним савјетима и то се уреди на другачији начин. Господо драга, знате врло добро да данас тако крупне одлуке не може донијети Наставничко вијеће( та шта је то?) него Школски одбор у коме су све мој до мојега режимски одабрани кадрови. Зар не знате да у школама наставници одавно не одлучују него њихови некадашњи лоши ђаци.

ОДГОВОРИТЕ