Возачи Формуле 1 желе затворене кокпите!

Најбољи возачи Формуле 1 рекли су да су отворени за идеју затворених кокпита која је покренута последњих дана после погибије Џастина Вилсона у Индикару.

Остали спортови 06.09.2015 | 20:00
Возачи Формуле 1 желе затворене кокпите!

Вилсон је пре мање од две недеље доживео тешке повреде главе током трке у Покону, када га је погодио део са болида Сејџа Карема, од којих је преминуо дан касније.

“Видим затворене кокпите као нешто што бисмо могли да видимо у будућности. Имали смо превише фаталних несрећа”, рекао је шампион Формуле 1 Луис Хамилтон.

“Ако један кокпит спасе један живот, биће вредан”, додао је возач Мекларена Фернандо Алонсо.

Вилсонова смрт била је последња у низу у последњих неколико година на тркама једноседа који имају отворени кокпит.

Возач Формуле 1 Жил Бјанки преминуо је у јулу, девет месеци после несреће коју је доживео током Велике награде Јапана.

Још један Индикар возач Ден Велдон погинуо је 2011. године када је током удеса у Лас Вегасу главом ударио у ограду.

Марија Де Виљота је преминула годину дана после удеса током тестирања болида Марусје у Даксфорду, у којем је доживела тешке повреде главе и остала без десног ока.

Пре тога, возач Формуле 2 Хенри Сартиз, син светског шампиона из 1964. године Џона, изгубио је живот када га је у главу погодио точак који је отпао са другог болида током трке 2009. године.

“Мислим да је време. Увек сам био један од оних који је био за отворене кокпите, али више није тако. Много тога нам се десило последњих година. Изгубили смо невероватне таленте овог спорта и сјајне особе. Тркао сам се са Џастином када сам имао девет година – били смо Џастон, Ден Велдон, Ентони Дејвидсон и ја – то је било тркање. Двојице од нас четворице више нема због повреда које вероватно не би доживели да су имали затворене кокпите. Боље пре, него касније”, нагласио је возач Мекларена Џенсон Батон.

С друге стране, возач Форс Индије Нико Хилкенберг је истакао да је против те идеје.

“Очигледно је да постоје многе ствари и за и против, али ја видим трке једноседа само са отвореним кокпитима. Када смо одлучили да се бавимо овим спортом, знали смо да постоји ризик и опасност, али је тркање у нашој крви и мислим да не треба да све учинимо стерилним и све учинимо превише заштићеним. То није добро за спорт и можда више неће свима бити атрактивно”, нагласио је Хилкенберг.

Светска аутомобилска федерација ће касније током месеца обавити тестове потенцијалних решења за затворене кокпите.

Коментари / 0

Оставите коментар