Плашимо се да ће узети паре и отићи у стечај

Фирми "Електроунион" из Источног Сарајева, која је блокирала рачун ЈП "Путеви РС" на износ од 3,4 милиона КМ, још није исплаћена ниједна марка због страха да би послије наплате та фирма могла отићи у стечај.

Република Српска 04.09.2015 | 07:30
Плашимо се да ће узети паре и отићи у стечај

У ЈП "Путеви РС" кажу да на све могуће начине пролонгирају пребацивање новца, јер су одлуке Канцеларије за рјешавање жалби БиХ према којима "Електроуниону" мора бити исплаћен новац крајње спорне. У овом јавном предузећу надају се позитивном исходу поступка који се води пред Судом БиХ, јер како кажу, сва аргументација је на њиховој страни.

Суду смо предали документацију о томе да је укупна имовина фирме 'Електроунион' око 196.000 КМ, а наводно су се жељели пријавити на тендер од преко 34 милиона КМ, што је у старту спорно, кажу у ЈП "Путеви РС" и додају да ће, колико год могу, одуговлачити исплату и пребацивање новца.

О блокади рачуна ЈП "Путеви РС" јуче је говорио и Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, који је рекао да је невјероватно да фирма која има капитал од 2.500 КМ добије пресуду на 3,4 милиона КМ те да је то питање за правосуђе.

Информисани смо о томе и тренутно разматрамо могућности како да се исправи штета која је велика. Никоме није јасно како фирма која уопште није учествовала на тендеру може да добије пресуду, тако да је ово дефинитивно питање за правосуђе. Ради се о предузећу које има капитал од 2.500 КМ, сада послије ове пресуде могу да узму три и по милиона и сутра оду у стечај и шта онда, рекао је Трнинић.

Подсјећања ради, до блокаде рачуна дошло је јер се фирма "Електроунион" из Источног Сарајева, а иза које, према незваничним информацијама, стоји Синиша Додик, бивши посланик СНСД-а у НСРС, жалила Канцеларији за разматрање жалби БиХ на тендер расписан још 2012. године. Додик је раније демантовао информације да стоји иза ове фирме, а како је рекао, само јој изнајмљује пословни простор.

"Електроунион" је преузео тендерску документацију за посао одржавања заштите путева у РС, а након тога уложио приговор на услове тендера, а на сам дан отварања понуда тражио заустављање читавог поступка, што наравно није урађено јер тадашњи руководиоци ЈП "Путеви РС" наводно нису знали шта представник "Електроуниона" жели.

Након тога "Електроунион" се жали Канцеларији за разматрање жалби (КРЖ) која ЈП "Путеви РС" налаже да обустави поступак до њихове коначне одлуке, а с обзиром на то да у року од 15 дана нису донијели одлуку, "Путеви РС" посао додјељују фирми "Романијапутеви" и од тада почиње правна заврзлама која траје и данас. КРЖ поступак јавне набавке поништава у цијелости, међутим ЈП "Путеви РС" подноси тужбу Управном одјељењу Суда БиХ са захтјевом да се рјешење КРЖ о поништењу поступка поништи, а Управно одјељење Суда БиХ управо то и чини, али предмет враћа КРЖ на поновно одлучивање.

Након поновљеног поступка КРЖ доноси рјешење којим усваја захтјев "Електроуниона" у висини од 3.409.838 КМ, на које се ЈП "Путеви РС" поново жали са захтјевом да се оспори рјешење, међутим "Електроунион" покреће извршни поступак принудне наплате потраживања код Суда БиХ због којег је рачун и блокиран.

Поступак ЈП "Путеви РС" против одлуке КРЖ је још у току и Апелационо одјељење Суда БиХ даће коначну ријеч.

Извор: Независне

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Батман

04.09.2015 05:41

Какве све нацине неце смислити за пљацку. Толико је провидно да је невјероватно

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Сарајево

04.09.2015 05:54

Све је то Синиса договорио са Милорадом, па це онда то све да подјеле на равне цасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

04.09.2015 06:52

У праву си потпуно.Мили пола , пола Синиши а путеви ће дићи кредит од ИРБ-а, платити њима и онда враћати паре 10 година са каматом а све преко ледја радника!

Name

Крада

04.09.2015 06:12

Кад путеви и ауто путеви плате појединим изводацима и по десет пута вецу цијену од нормалне,а не реагују ни полиција ни тузиластво,кад куцу у лактасима која вриједи 100.000марака путеви по одлуци суда уз сагласност правобраниластва плате три милиона марака а нико се не зали и не реагује полиција и тузиластво логицно је да корумпирани појединци из политике и судства поцну отимати и то довести на ниво права и правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Крада

04.09.2015 06:45

Ови што одржавају путеве било гдје у БиХ,све је то гола банда, послови су катастрофални, пропадају пјешачки тротоари а о коловозу да и не говорим, пресијеку пут и такво стање оставе, уопште их није брига за моје или твоје ауто које мора прелазити преко тих гудура што оштећује дијелове аутомобила. На снази је један општи лоповлук и јавашлук,свако само себе гледа,ма катасрофа,нема добра ни на видику, то је бар свима јасно.

Name

А

04.09.2015 06:17

Немам никакав проблем да фирма коста марку и јави се на тендер, ако мисле да могу изнијети посао ОК јер ако га не изнесу прати се закон имају пенали итд али све остало је смијесно, залили се.. Просло 15 дана није ријесена залба јер нема вјероватно основа, људи поцели са радовима а ови донесу ријесење да се исплати 3 милиона смијесно, не знам ниста ал знам да одо одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

04.09.2015 13:44

Па билмезе ста лупетас са марком немозез ни у вц уци.

Name

Лб

04.09.2015 07:27

МА ИСПЛАТИТЕ И ОВА 4 МИЛИОНА ЛОПОВЛУКА СТА СЕ УСТЕЗЕТЕ КАДА СУ ПРЕКО ПУТЕВА УКРАЛИ ПО МИЛИЈАРДУ МАРАКА ИНТЕГРАЛ НИСКИГРАДНА И МГ МИНД НЕ СИТНИЦАРИТЕ БУДИТЕ ОТМЕНИ КАДА КРАДЕТЕ КАО И ДО САДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаудеамус

04.09.2015 07:27

Каква је улога правника или правних заступника "Путева РС" у свему овоме? Немојте кривити Милорада или било кога другог. Ово је посао правника и одговорност је на њима. Да је један возач уништио камион, гредер или финишер који појединачно вриједе 100 или више хиљада КМ, он би био крив а не Милорад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре крада

04.09.2015 07:32

Није три милона плацена куца у Лактасима него у Кобатовцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

04.09.2015 07:49

Пази министра: предузеце има капитал од 2.500 а добије пресуду на 3,4 милиона! Мени се све висе цини да је главни критеријум за избор министра степен необразованости. Цега се паметан стиди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

04.09.2015 07:59

Невјероватна изјава, буквално на нивоу основне сколе.

Name

СТЕВАН ВЈЕТРОВИТИ

04.09.2015 08:21

МИНИСТАР ЈЕ КЉУЧНИ ЕКСПЕРТ У ДНС-у, ТАКО КАЖЕ ЧУБРИЛОВИЋ... ЗНА ЧОВЈЕК ЗНАЊЕ

Name

СЛОБО ЉУБО КАЈА

04.09.2015 08:47

НЕ ДАЈТЕ ТОМ МИСУ НИ 1 КМ. СВЕ ПАРЕ КОЈЕ ПРИСТИЗУ НА ЈП ПУТЕВИ И АУТО ПУТЕВИ РС СУ ВЕЦ РЕЗЕРВИСАНА ЗА НАС ТРОЈИЦУ ЈЕР МИ СМО ОРТАЦИ ВЛАСТИ ТЕ ВАС МОЛИМ ДА НАМ СЕ НИКО НЕ МЈЕСА У ПОСАО, ЈЕР МИ КРАДЕМО ЗА ВЛАДАРЕ АЛИ И НАМА ОСТАНЕ СОЛИДНО. НЕ МОЗЕМО СЕ ЗАЛИТИ А СТЕЦАЈ ОВИХ ФИРМИ ЈЕ ВЕЦ ДАВНО ТРЕБАО БИТИ. СТА СМО ПАРА ПОКРАЛИ НА ФОРУ ИЗВЕДЕНИХ РАДОВА КРОЗ ПАПИРЕ А НА ТЕРЕНУ НИСМО НИ БИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАБО

04.09.2015 10:54

Овај предмет сигурно није интересантан насој полицији и нацелнику УКП-а Ради Домузину.Треба утврдити ко је направио пропуст у ЈП Путеви РС ,злоупотребио полозај и омогуцио корист Синиси Додику.То је тако једноставно урадити..Медјутим никога неинтересује дрзавни новац нити новац градјана.Нико не спрецава насе институције да на основу законских овластења то ураде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТО

04.09.2015 11:01

Не смију ови из полиције ниста Синиси Додику. Момак је интелигентан. Није он њих без везе цасцавао по Ади и обезбједјивао им електро и други материјал за куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСО

04.09.2015 11:04

Министре сто ово не радите? Срамота. Похапсите одговорне у Путевима. Сада це нама бити крива Канцеларија за залбе у Сарајеву и сви це њих нападати а нико неце смјети споменути С. Додика и одговорне у ЈП Путеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

04.09.2015 11:17

Ово је уходан и добро разрађен начин исисавања народних пара. Таквих, договорених и уговорених пресуда има колико хоћеш. Нема мјеста чуђењу, посебно од министра. Боље му је да испита ко још стоји иза тога посла, заједно са тим прцом Додиком. Када би мало прочачкао умукао би, паре дао и гурнуо у заборав. Нису чиста посла. Силни милиони су тако исцурили.

ОДГОВОРИТЕ