Тањевић: Највише очекујем од Србије!

"БиХ ће одиграти изнад очекивања, али од еx-Yу екипа највише очекујем од Србије", прогнозирао је легендарни тренер Богдан Тањевић уочи Еуробаскета 2015.

Кошарка 05.09.2015 | 09:30
Тањевић: Највише очекујем од Србије!

Прослављени стручњак у разговору за Анадолију пред почетак Европског првенства рекао је да дд репрезентације БиХ не очекује превише, иако сматра да ће играти боље него ли су њене тренутне могућности.

“Босна и Херцеговина је остала без три страшна играча Мирзе Телетовића, Нихада Ђедовића и Јусуфа Нуркића, а самим тим и без свог великог потенцијала. Мислим да такав изостанак не може нико надокнадити. Можда да се нешто такво десило двије-три године касније, па да њиихову улогу преузму младе снаге које долазе. Ту мислим на Недима Бузу, Адина Врабца, Едина Атића, Џанана Мусу, Његоша Сикираша..., али за то је још рано. Знам да су након успјеха кадета и јуниора, што је за мене равно олимпијској медаљи, очекивања бх. јавности велика али треба бити реалан. Ову бх. репрезентацију само треба пустити да игра без икаквих резултатских притисака”, рекао је Тањевић.

Он није подилазио навијачима, већ рекао да је нереално да БиХ избори квалификације за Олимпијске игре.

“Мислим да је немогуће очекивати да БиХ уђе међу осам најбољих у Европи и на тај начин дохвати квалификације за Олимпијске игре. Волио бих да се варам, али говоримо оно што је реално. О евентуалном пласману у други круг не бих давао никакве прогнозе. Међутим, сигурно је да ће тренер какав је Душко Ивановић извући максимум из своје екипе и да ће играти боље од својих могућности и очекивања људи везаних за кошарку.”

Од репрезентација са простора бивше Југославије, којих је овога пута на Европском првенству пет, Тањевић највише очекује од Србије. Упозорио је, међурим, да ће Србији бити јако тешко да прођу групу.

“Та Група Б која се игра у Берлину је страшна. Само је Исланд ту аутсајдер. Остале селекције Шпанија, Србија, Италија, Турска и Њемачка страшно ће се морати потрудити да прођу даље. Замислите када Италијани или Турци, на примјер, морају размишљати хоће ли уопште играти у другом кругу. Оне четири које прођу биће касније кандидати за медаље. Ипак, мислим да Шпанија и Србија не би требали имати проблема. Срби имају добар менталитет, одличан резултат са Свјетског првенства када су узели сребро и сјајног младог тренера Александра Ђорђевића. Они заиста јесу једни од фаворита, али ићи тако далеко и говорити да су поред Француске они фаворит број један, као што многи тврде, то не бих”, сматра Тањевић.

Група Ц је екс југословенска, чак јој је и домаћин Загреб. Ту ће се за прва четири мјеста борити Хрватска, Словенија, Македонија, Грузија, Грчка и Холандија. Према Тањевићевом мишљењу Хрвати би се требали прошетати кроз групу.

“Хрватска је у сваком смислу прво име у Групи Ц. Осим што је домаћин имају сјајан избор играча. Ту су Анте Томић, Бојан Богдановић, па надолазеће снаге Марио Хезоња и Дарио Шарић. Води их одличан тренер Велимир Перасовић који све то зна добро сложити и мислим да ће бити доминантни у групи, која је по мени друга по снази. Одмах из Групе Б. Сви остали равноправно конкуришу за остала мјеста у другом кругу, па и Холандија која је јако пуно напредовала у посљедње двије године. Грузију сам недавно гледао у Трсту сјајно изгледају. Такођер, их води одличан тренер Игор Кокошков. Словенија не долази у свом најбољем саставу, али би требали проћи. У сваком случају биће занимљиво надметање у овој групи”, казао је Тањевић.

Репрезентацију Турске у којој је дуго радио види међу осам најбољих у Европи, иако се не слаже с неким одлукама селектора Ергина Атамана.

“Роберта Диксона никада не бих уврстио у тим прије него Емира Прелџића, али то је селекторов избор. Турци имају сјајне младе играче из генерације 1995., 1996. и 1997., али још је рано да дођу у први ред и покажу свој пуни потенцијал. Има ту доста искусних играча за које је питање колико могу дати. Недостајаће им Омер Ашик, а не знам колико у овом тренутку може дати Ерсан Илyасова. Мислим да су његове најбоље године прошле и да се потрошио, било би лијепо да нисам у праву. Када се све узме у обзир Турска је увијек репрезентација која има потенцијал за пласман међу осам најбољих, чиме би у овом тренутку вјероватно били задовољни. Објективно ту и припадају, али хоће ли доћи до тог резултата зависиће од многих ствари које се дешавају у секундама утакмице, као у осталом и цијели исход Европског првенства. Ту је невјероватно много детаља на које се некада не може ни утицати.”

Тањевић сматра да Француска има велику шансу да одбрани наслов европског шампиона.

“Французи су скинули са леђа тај терет који су имали да никако нису могли да постану европски шампиони. Домаћини су, атлетски су доминантна екипа, имају Тонyа Паркера који је фантастичан. Свиђају ми се играчи попут њега, не само због квалитета, него и због става који има. Отворено је рекао да иду на одбрану наслова пред својом публиком. То су играчи за велике ствари. Наравно, не смију се заборавити Шпанија, Србија, Литванија, Грчка, Турска, Италија и Хрватска. Све су то репрезентације коју могу ући у борбу за медаље, а онда је све могуће“, закључио је прослављени кошаркашки стручњак.

Тањевић је као тренер освајао клупске наслове шампиона у свакој земљи у којој је радио (СФР Југославија, Италија, Француска, Турска), а са репрезентацијом Италије је постао шампион Европе 1999. на ЕП у Француској. Селекцију бивше СФР Југославије је 1981. године на “Еуробаскету” у тадашњој Чехословачкој одвео до сребра, а Турску 2010. до свјетског сребра на домаћем паркету.

Коментари / 0

Оставите коментар