3.000 миграната чека воз у Мађарској

Око 3.000 имиграната од раних јутарњих часова налази се на главној међународној жељезничкој станици Келети, док их мађарске власти, у складу са правилима Европске уније, спречавају да одатле крену у Њемачку и друге земље западне Европе.

Регион 02.09.2015 | 10:09
3.000 миграната чека воз у Мађарској

Многи од њих провели су ноћ испред главног улаза на жељезничку станицу који чува полиција, која наводи да им групе грађана помажу да одрже ред, прењео је АП.

Групе волонтера покушвају да имигрантима обезбједе храну, одјећу и неопходну медицинску помоћ.

Мађарски хелсиншки комитет упозорио је раније да је ситуација "веома напета и непредвидива", пренео је АФП.

Гневни мигранти су тражили да станица Келети буде отворена и за њих и да им се омогући да отпутују за Немачку.

Они су махали возним картама, пљескали и скандирали "Њемачка, Њемачка", а неки су у очајању подизали своју дјецу у вис да би указали како су и она жртве забране.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач је на питање зашто је затворена станица рекао да Мађарска покушава да примењује законе Европске уније, по којима свако ко жели да путује по Европи треба да има важеће путне исправе и "шенгенску" визу.

Мађарска национална полиција је саопштила да њени припадници обављају своју дужност у складу са правилима шенгенског кодекса.

Полицајцима који се налазе на железничкој станици Келети помоћ пружају и групе грађана, јер је број имиграната током портеклих пет дана драматично порастао, наведено је у саопштењу.

Већину имиграната чине Сиријци који желе да отпутују у Аустрију или Немачку без одговарајућих докумената.

Само у августу, 50.000 миграната и избеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску.

Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Њемачкој.

Грчка: Хиљаде избјеглица пристижу у Грчку док се власти припремају за разговоре о мигрантској кризи због великог броја људи који пристижу на њихове обале.

Два брода са укупно 4.200 људи стигло је у луку Пираеус у првој ноћи након напуштања острва Лесбос.

Европска агенција за контролу у ЕУ Фронтеx саопћила је да је 23.000 миграната стигло у Грчку само прошле седмице, што представља пораст од 50 посто у односу на претходну седмицу.

Аустрија: Избјеглице из Афганистана, њих 24, пронађене су нагуране у комбију, објавила је аустријска полиција која је у потрази за кријумчарима људи. "Возило је превозило 24 афганистанских малољетника, већином између 16 и 17 година. Били су нагурани у том опасном аутомобилу као предмети", рекао је гласноговорник полиције, преноси АФП.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар