УС опен - Херој 1. дана: Како је "лудак" из Авињона постао идол?

Неретко сам у прошлости Беноа Пера "стављао" на тикете и морам вам признати да се то често неславно завршавало.

Тенис 01.09.2015 | 22:30
УС опен - Херој 1. дана: Како је "лудак" из Авињона постао идол?

Када сам покушавао да погодим да ће победити неког непознатог аутсајдера Француз би редово губио, а када бих прогнозирао пораз од неког јачег, он би умео поприлично да ме презноји.

Од када сам почео озбиљније да пратим тенис схватио сам колико има „усијаних глава“ на АТП туру, а момка из Авињона свакако можемо сврстати у ту групу.

Потрврда је стигла ове сезоне када је после пораза од Роберта Баутиста-Агута на Вимблдону изговорио легендарну реченицу.

"Не смета ми што сам испао са Вимблдона. Не волим овај турнир, све је на њему труло, а ја нисам једини играч који то мисли, већ једини који је то рекао", изјавио је тада Пер.

Међутим, све се променило оне вечери када сам радио ноћну смену током Мастерса у Синсинатију. На програму трећег кола био је меч Новака Ђоковића и Пера, који је најбољи тенисер света успео да добије и поред нешто слабије игре. Са друге стране мреже стајао је екстремно расположени и надахнути Беноа.

Тенисер који је у главни жреб упао као ’лаки лузер’ играо је веома агресивно, погодио неколико спектакуларних удараца и константо покушавао да поене решава дроп шотовима. Било је ту свега – ретких инсајд-аут бекхенда, поена из седећег положаја, поцепаних патика, ћаскања са судијом Лајанијем, смеха и забаве. Најлепше је чувао за крај – у другом гему другог сета када је стигао једну скраћену лоптицу српског играча, а онда поентирао ‘твинером’ на мрежи. Требало је да видите Новакову реакцију, она је све описала.

При првом погледу на жреб знао сам да Кеи Нишикори неће имати лак жреб, али свакако нисам очекивао прворазредну сензацију и испадање прошлогодишњег финалисте већ на старту. Тренутно 41. играч планете потврдио је да, када му се игра, може бити опасан за сваког противника.

"Урадио сам то?", питао је у неверици судију по окончању меча.

Већ у првом сету Пер је наговестио изненађење. Направио је брејк у трећем гему и до краја је задржао сервис – 6:4. На исти начин Нишикори је узвратио у другом и трећем, али када се очекивало да ће завршити посао уследио је преокрет. У четвртом сету није било брејкова, а када је Нишикори повео са 6:4 у тај-брејку деловало је да је меч готов. Уследила је сјајна серија од четири узастопно добијена поена Француза који је на тај начин увео меч у пети сет. Одлучујући брејк направио је у петом гему и до краја је у маниру искусног играча задржао предност за без дилеме највећи тријумф у каријери – 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (8-6), 6:4.

"Био је ово веома добар меч за мене. Он је сигурно био под притиском јер када се пласирате у финале имате много поена да браните. Осећао сам се веома сигурно на свом сервису, то је било много битно током важних поена. Веома сам срећан и мислим да је ово био један од најбољих мечева у мом животу", није крио одушевљење.

26-годишњака је сјајно служио сервис – погодио је 21 ас (меч завршио једним), уписао 61 директан поен и 67 грешака. Чак је освојио и мање поена од противника (156:160), али је ношен навијањем са трибинама херојски изборио пети сет, а потом и прву победу у каријери над Топ 5 играчима.

"Публика је била изузетна. Наравно да су више навијали за њега јер је играо финале прошле године, али су неки људи у петом сету викали ’Але Беноа, але Беноа’ на француском. То је било добро за самопоуздање и када сам меч одвео у пети сет публика је била сјајна, учинивши да ми ово буде један од најбољих момената у каријери".

Када Беноа изађе на терен нисте сигурни шта може да се деси. Споменуо сам да може бити веома расположен, али исто тако и да „зрачи“ анемичношћу, па је неколико пута током сезоне оптуживан и за ’танковање’ (погледати видео изнад). Годину је почео на 126. месту највише због дуге паузе због повреде колена. Наставио је разочаравајућим поразом у првом колу квалификација за Аустралијан опен од Елијаса Имера. Тада је донео најбољу одлуку у својој каријери.

Појавио се на фјучерсу у малом градићу Бресуир на западу Француске и турнир освојио изгубивши само два сета. До тог тренутка није играо фјучерсе скоро четири и по године, али је подигао први пехар после 24 сушна месеца.

Ово је био преломни тренутак сезоне јер је у наредних месец дана стигао до три финала на челенџерима, од којих је два освојио. Уследио је повратак у највиши ранг, али и нови пад – једно четвртфинале на пет турнира. Затишје је окончано пред буру у шведском граду Бостаду, где се окитио и првом АТП титулом. Редом је побеђивао Маркуса Ериксона, Давида Гофана, Дениса Истомина и Пабла Куеваса, пре него што је недељу из снова заокружио тријумфом над Томијем Робредом у финалу – 7:6 (9-7), 6:3. Да прва у каријери буде још слађа, није изгубио нити један сет у Бостаду.

Тако је Беноа Пер 20. јула 2015. године постао први играч у историји тениса који је у једној сезони освојио титуле на фјучерсу, челеџеру и АТП турниру.

"Био сам повређен осам месеци прошле године. Када сам се вратио, изгубио сам у квалификацијама за Аустралијан опен. Рекао сам себи: ’Мораш да победиш неке мечеве и вратиш самопоуздање. Играћеш фјучерсе и видећеш шта ће се десити’. Било ми је потребно да добијем само један меч, али сам освојио тај фјучерс и било је веома добро. Није лоше – када освојите фјучерс, челеџер и АТП турнир у истој години, она мора бити добра. Враћате се после повреде и не знате шта ће се десити. Што се мене тиче, ова година је перфектна и урадићу све што могу да наставим добро на УС опену", истакао је Пер.

Међутим, овде се не завршава његово путовање јер га већ у среду очекује дуел Турчин Марсел Илхан који је победио Радека Штепанека у четири сета. Француз ће сада морати да оправда улогу фаворита и очекивања многих који му желе да далеко догура.

Пер има изврстан сервис – почетни ударац му је снажан, прецизан и има неколико варијација. Када би био у врху конкурисао би и за најбољи бекхенд на свету, али му је форхенд, други основни ударац, драстично слабији. Толико слабији да „боли“, како су неки прокоментарисали.

Ипак, ови квалитети довољни су да се од њега очекују велике ствари у наставку каријере, али и овогодишњег УС опена.

Зато ћу за крај цитирати бројне љубитеље тениса који знају да после значајне победе обично уследи стрмоглав и болан пад.

"Беноа, само те молим да следећи меч не изгубиш".

Коментари / 0

Оставите коментар