Анализа: "Вјечити" довели два тима за мање од милион €!

Летњи прелазни рок био је поприлично буран у Србији, а опет су најактивнији били "вечити" ривали Партизан и Црвена звезда који су довели укупно 21 играча. Црно-бели су се "истакли" тек последњег дана када су довели четворицу фудбалера, а водећи се стандардном тактиком минималних улагања на трансфере су потрошили тек 450.000 евра (незванично). Ништа више није потрошила ни Звезда, упркос продаји Предрага Рајковића за 3 милиона евра, издвојено је тек око 500.000 (такође незванично) за довођење једног комплетног тима.

Фудбал 01.09.2015 | 23:45
Анализа: "Вјечити" довели два тима за мање од милион €!

Оба српска фудбалска гиганта су појачавала све линије тима, али је акценат био у везном реду. Предност су имала појачања из иностранства, мада није запостављено ни домаће тржиште.

Спекулисало се и о неким веома атрактивним именима, пре свега у Хумској, очекивао се Марко Девић, понуђено је чак 2 милиона евра за Марка Иванића, али се завршило толико бомбастично.

С друге стране, црвено-бели су пре свега "јурили" играче које су желели и раније, коначно су стигли неки од њих, те опет експериментисали са релативно непознатим именима.

Најскупље Партизаново појачање је леви бек Александар Субић који је стигао из бањалучког Борца за 300.000 евра (помиње се и 200.000). У "пакету" с њим црно-бели су потписали још једног левог бека Николу Лековића, који је стигао на позајмицу из Пољске.

Одбрану је пре њих појачао Бразилац Фабрисио Дорнелас, али с обзиром на његове игре тешко да ће црно-бели продужити позајмицу после Нове године.

Највише играча српски шампион је довео у везном реду, Марко Јевтовић је већ оправдао 50.000 уложених евра, тек треба да се докажу Небојша Косовић и Никола Трујић, који за разлику од саиграча добија шансу, а највише се предстојеће јесени очекује од Алена Стевановића, повременог репрезентативца Србије.

Занимљива имена Партизан је довео у нападу, Абубакар Умару је солидно одрадио свој део посла по левој страни, док се много више очекивало од Валерија Божинова, пре свега у Европи, јер је у Суперлиги први стрелац.

Последњи адут кога је довео Зоран Милинковић је 19-годишњи Немања Михајловић. Он је плаћен 100.000 евра Раду, али ће вероватно на позајмици покушати да се наметне за место међу црно-белима.

Цела ова прича о минималним улагањима пала би у воду да је Партизан успео да доведе Марка Иванића. Војводина је пристала на рекордан српски трансфер од 2 милиона евра, али играч није желео да погази дату реч да неће појачати ривале Новосађана.

Међутим, вероватно највеће "појачање" за Партизан овог лета је останак златног "орлића" Андрије Живковића, који је био кључни играч током квалификација.

Партизан у наставку сезоне очекује борба на три фронта, први велики тест биће "вечити" дерби 12. септембра, а потом креће и наступ у Лиги Европе.

Партизан, прелазни рок лето 2015:

Одбрана:
Александар Субић – 300.000 евра* (Борац БЛ)
Фабрисио Дорнелас- – позајмица (Брегантино)
Никола Лековић – позајмица (Лехија)

Везни ред:
Небојша Косовић – слободан играч
Марко Јевтовић – 50.000 (Нови Пазар)
Никола Трујић – слободан
Ален Стевановић – слободан

Напад:
Валери Божинов – слободан
Абубакар Умару – слободан
Немања Михајловић – 100.00 евра + проценти (Рад)

* Износи трансфера су незванични јер клубови не износе у јавност детаљи уговора

За разлику од највећег ривала Звезда је била активна од првог до последњег дана прелазног рока, а стигао је комплетан један тим.

Црвено-бели су постепено доводили појачања, стигло је неколико потпуних анонимуса што се тиче наше фудбалске јавности, али и неколико изузетно интересантних имена.

Одлазак Предрага Рајковића у Макаби оставио је простора за довођење голмана, а стигао је Немањ Супић, који ће морати да се бори за прву постави са Дамиром Кахриманом.

Одбрану су појачала само двојица играча, искусни Зоран Рендулић је траљаво кренуо на позицији штопера, док је с друге стране Луис Ибањес за само неколико утакмица изборио признање за најбоље појачање тима у последњих неколико година.

Највише играча Звезда је куповала за средину терена. Према доступним информацијама црвено-бели су потрошили 200.000 евра на Бруна Матоса, иако је Бразила одиграо само један меч од доласка из Новог Пазара.

Израелац Идан Ведер је солидно почео, потом се изгубио, али се у последњим утакмицама опет наметнуо Божовићу као решење. У завршној фази прелазног рока стигли су Владимир Јововић и Срђан Плавшић, а за разлику од Црногорца, Плавшић је одмах зацементирао место у првом тиму.

Ипак, најјачи утисак оставио је повратак Славољуба Срнића који је стигао последњег дана прелазног рока из Чукаричког. Од сјајног крилног играча очекује се да учини Звезду много опаснијом у нападу, али и да кроз годину-две надокнади клубу улагање од 300.000 евра и проценте које је обећао Чукаричком.

Срнић ће морати много да "повуче" јер се нападачи нису прославили овог лета. Уго Вијеира се солидно креће, али нема очекиваног учинка од Португалца. Због тога је стигао Предраг Сикимић, који ће у наставку сезоне добити праву шансу да се докаже.

Црвено-бели су склопили тим за повратак титуле у Љутице Богдана, видећемо да ли ће он бити довољан, или ће клуб као по традицији већ у јануару довести још десетак фудбалера.

Црвена звезда, прелазни рок лето 2015:

Голман:
Немањ Супић – слободан

Одбрана:
Луис Ибањес – слободан
Зоран Рендулић –-слободан

Везни ред:
Бруно Матос – 200.000 евра* (Нови Пазар)
Идан Веред – слободан
Владимир Јововић – слободан
Срђан Плавшић – проценти (Спартак Суботица)
Славољуб Срнић – 300.000 + проценти (Чукарички)
Мичел Доналд – позајмица (Мордовија)

Напад:
Уго Вијеира – слободан
Предраг Сикимић – слободан

* Износи трансфера су незванични јер клубови не износе у јавност детаље уговора

 

Ни остали суперлигаши нису били мирни током лета, а посебно не последњег дана прелазног рока.

Борац је довео везног играча Партизана Ивана Петровића, а појачања су стигла у Јагодину и Суботицу.

"Ћурани" су довели Славка Марића и Горана Јерковића, док су Спартак појачали Јанко Тумбасевић и Ермин Алић, те Бојан Божовић.

Нишки Раднички је појачао конкуренцију са такође тројицим играча, вратио се Милош Крстић, а поред њега су уговоре потписали Милош Живковић и Павле Попара.

Изузетно аквитан био је ОФК Београд, Омладински стадион су напустила двојица младих играча, док су стигли Владимир Божовић, Никола Микић, Александар Радовановић, а очекује се и потпис Срђе Кнежевића.

Са два потписа прелазни рок је закључио Нови Пазар, дошли су Јован Дамјановић и Јасмин Тртовац.

Коментари / 0

Оставите коментар