Усорац: Штете од суше 500 милиона марака

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац указао је у изјави Фени да су индиректне штете од суше у пољопривреди у РС-у више од 500 милиона КМ.

Република Српска 30.08.2015 | 20:58
Усорац: Штете од суше 500 милиона марака

Усорац упозорава да је, због високих темепаратура, ово "катастрофална" година и још једна у низу лоших година за ратаре, било да су сушне или поплавне.

Подсјећа да је 2010. била поплавна, затим су услиједиле три сушне године, лани је била велика поплава, а ову ће поново обиљежити високе температуре.

- То значи да шест година у континуитету пољопривреда трпи неповољне временске прилике, што умањује њен развој, јер се бавимо посљедицама невремена, а не развојем - наглашава Усорац.

Он каже да се то односи на министарства која покушавају да санирају штете, а не да се покрену развојни програми уз што већу производњу.

Посљедице високих температура ове године манифестовале су се и на производњу млијека, која је по фармама била смањена од 10 до 20 посто, а на неким имањима било је и угинућа стоке.

Увјерава да ни евентуално проглашење елементране непогоде у РС усљед суше не би помогло пољопривредним произвођачима, јер Влада РС-а нема новац којим би у том случају додатно интервенисала.

То што је Влада РС-а процијенила штете на око 200 милиона КМ је, каже, директна штета на усјевима, али је много већа индиректна штета, и прелази 500 милиона КМ, што је четвртина буџета РС-а, па се пољопривреди произвођачи, како каже, не заносе да буџет "који се крши кредитима, може намирити штету".

Истиче да би било добро да су ресорно министарство и Влада РС-а направили програм којим би ратаре ослободили накнада за закуп и концесије, будући да нема ни приноса.

Сматра и да је у БиХ, између осталог, требао већ одавно да се уведе "плави дизел", што би пуно значило пољопривредницима.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Радован

30.08.2015 10:36

Договорите се јел 500 или 800 милиона, која вам цифра више одговора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

31.08.2015 05:11

Цика Усо лупа ко стари прозор

Name

x.x

30.08.2015 10:41

Кад год Усорац говори, паметно збори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

30.08.2015 11:56

УСОРАЦ ј е*млого паметан бреееееее* да се отпису ЗАКУПИ И КОНЦЕСИЈЕ* а ста са 90% некомерцијалних ситних посједа,,домацинстава која нису у систему ПДВа,,немају ни поврат ПДВ нити права на субвенције и одстету,,само ВАМА то јос није познато господине сто реце* ПРОВОЗАТ ЦУ ДОДИКА У ГЕПЕКУ* ПА ДОБИ КОЈИ МИЛИОН,СТА САД ТРЕБАС ВЛАДИМИРЕ,,???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Брдар

30.08.2015 12:21

Господо тај Усорац представља само себе. Прица да власт нема пара ни за редовне субвенције, а камо ли за стете је лаз. Има новца али само за јавне слузбе то јест за њихове слузбенике на свим нивоима. Преносити ста изјављује Усорац је у најмању руку безобразно, бар од стране васе телевизије. Само једна ствар Усорац и десетак њих око њега добијају све могуце субвенције од Додикове власти. А ми остали брзо и сигурно пропадамо не због сусе вец због Усорца и овакве власт.Ви господо на свим могуцим медијима сте једнако криви за пропаст села као и Усорац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

30.08.2015 13:33

Ама КО ПОСИЈА толико милиона. Цовјеце бозији сви на бироу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козар Јеремија

30.08.2015 14:51

Усорац и даље лупа као максим по дивизији.На крају прољећне и јесење сјетве он говори да су засијане знатно мање површине него што се очекивало, а кад дође вријеме жетве или бербе, говори да је урод подбацио 30, 50 или више одсто тако да пољопривредници остварују чисти губитак.Е, ако је тако, како може сада да каже да су штете од овогодишње суше преко 500 милиона КМ.Петља ли, петља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди болан

30.08.2015 21:55

Крупан човјек, па и код њега све крупно. Крупни износи и округли. Нема ништа уситно, за децимале неће ни да чује. Зна и он да од тога нема ништа, петљанија, импровизација и блеф. Па ко колико сврне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

31.08.2015 06:26

Зато је Усорац имао пара да плати осигурање па це да добије барем 100 милиона од тих 500 а вас остале ко хебе! Купујте ГМО соју и трујте и себе и народ!

ОДГОВОРИТЕ