Кошаркаши: Бањалуко - хвала ти на свему!

Селектор Србије Александар Ђорђевић јако захвалан публици у Бањалуци. О својим играчима говорио и кроз критику и кроз похвале. "Орлови" су успели у намери да се победом над Словенијом захвале Борику и Бањалуци на великом гостопримству.

Кошарка 30.08.2015 | 13:00
Кошаркаши: Бањалуко - хвала ти на свему!

"Орлови" нису сагорјели у жељи да побиједе борбене Словенце у бучном Борику. На чврсту игру одговорили су још чвршћом и остварили тријумф у генералној проби за Еуробаскет.

Послије утакмице, селектор Александар Ђорђевић се на првом мјесту обратио навијачима.

"Захваљујем се предивној публици у Бањалуци, ово су емоције које једноставно када их доживите не можете описати. Једноставно смо бескрајно захвални и можда је то разлог нашег слабијег старта, мада не бих волио да је тако јер увијек је лијепо играчу кад игра пред својом публиком", застао је Ђорђевић, па додао:

"То је била наша публика која нас је на крају крајева и носила".

Селектор "орлова" похвалио је рад стручног штаба ривала у припреми утакмице.

"Словенија је одлично припремила утакмицу, извукавши поуку из прве утакмице против нас. Имамо пар играча који се из повреда враћају и траже, још увијек нису 'у фулу' и нормални су неки падови у индивидуалној игри".

Ђорђевић је потом детаљније анализирао утакмицу и игру противника.

"Мислим да смо добро одговорили на до границе фаула агресивну игру Словеније нашом игром и једноставно смо ушли у дуел, кошаркашку битку и неке ствари смо испунили и пробали. Екипа Словеније је пробала са атипичним петоркама, са ниским играчима, четворицом, гдје је Балажич био једини високи играч, Здовц је вјероватно покушао да одговори брзином на нашу висину и доминантност у рекету. Промашили смо много фаулова, 17 промашених фаулова је један од разлога због којих нисмо завршили утакмицу у регуларном периоду".

У игри свог тима и даље примјећује "наивне моменте".

"Још имамо наивности у нашој игри. Неки играчи који нису на овом нивоу играли неке ствари индивидуално-тактичке не знају да ријеше у аутоматизму и то су неке ствари које је јако тешко научити у овако кратком периоду".

Посебну поруку имао је за играче који играју на "спољним" позицијама. Рекао је да му недостаје њихов допринос.

"Фале ми спољни играчи, њихова одлучност, још већа агресивност, чак и од неких играча који су прошле године били у екипи. То су неке ствари које су алармантне у смислу да се то понавља. Ми то морамо да рјешавамо и да они схвате да се мијењају улоге који они играју у клубовима и једноставно немају сви играчи минутажу на истом нивоу као у клубовима, али нама апсолутно треба нихова апсолутна посвећеност и агресивност. Та агресивност у појединим тренуцима не постоји и онда недопустиво падамо".

Неке изабранике је и отворено похвалио...

"Појединачно сам сигурно задовољан игром Бјелице, који је одлично играо, Ерцег се полагано враћа, Радуљица нападачки, не и одбрамбено, Кузмић је показао добру игру, Теодосић се вратио на један добар начин".

Због повреде која не би требало да ствара дужи проблем Ђорђевићу, у суботу није наступио Стефан Марковић.

"Нама је много фалио наш плејмејкер и заменик капитена Стефан Марковић да одговоримо на изузетно брзу игру ниских играча Словеније, који имају бескрајан таленат, што су и показали. Једноставно су пробали да нападну сталним 'пицк анд роллом', да нађу решења нападачки и немало пута су нас довели у проблем. Међутим на крају смо осговорили добром мушком, тврдом утакмицом".

"Коначних 12 тек пред пут"
"Нећемо још одлучивати којих 12 иде на ЕП. Имамо још наставак дијела рада у Београду, сви момци који су са нама су заслужили да буду међу 12 и ми настављамо даље. Тек за два-три дана, пред сам пут ћемо одлучити којих 12 играча иде на ЕП", објаснио је Ђорђевић.

Жеља је била очигледна. Било је потребно доста енергије, уз мало нервозе, да се она преточи у победу, али су "орлови" и то успели. Резултат је био одличан - тријумф над Словенијом, за срећан пут на Еуробаскет.

То "Срећан пут" добро се чуло из бањалучког Борика, у којем је тим Александра Саше Ђорђевића одиграо меч пред 5.000 бучних и емотивних гледалаца. Победа је изборена у продужетку, а на крају су попаљене и бакље.

Због свега виђеног, најбољи српски кошаркаши дуго су захваљивали дворани. После меча, неки су, као Никола Калинић, захвалност изразили и на Тwиттеру.

"Хвала Бања Луци на подршци, гостопримству и емоцијама које нам је пружила. Надам се да се видимо опет! :) :)", написао је Калина.

Пред "орловима" је повратак у Београд, из којег ће првих дана септембра кренути ка Берлину, где их од 5. септембра очекује учешће на Еуробаскету.

И центар "орлова" посебно захвалио Бањалуци на спектакуларној подршци против Словенаца.

Сви у табору српске репрезентације бираним речима су говорили о пријему који су у петак и суботу доживели у Бањалуци.

Највећи град Републике Српске дочекао их је раширених руку и носио до победе над Словенцима, коју су му подарили добро натопивши дрес знојем.

Попут селектора Саше Ђорђевића и својих саиграча, Мирослав Радуљица почео је разговор са новинарима порукама домаћину.

"Хвала Бањалуци и Републици Српској што нас је овако дочекала. Ја сам знао да ће бити сјајно пошто често долазим овде и сваки пут су ме пријатељи у Бањалуци и пријатељи и родбина из Шипова дочекали на сјајан начин", истакао је српски центар.

Његово мишљење дели цео тим.

"Мислим да су и моји саиграчи знали да ће бити овако. Играли су и други овде, знају људи шта је Бањалука и шта је Република Српска и сигуран сам да су и они задовољни али и изненађени колико је то масовно било".

О утакмици је говорио кратко.

"Мислим да је корисно било што смо играли утакмицу на овај начин, поготово у овој атмосфери пред сам почетак првенства. Словенија је добар тим, намучили су нас у првом полувремену, али ми смо се вратили у другом нашом одбраном и свакако нам је било корисно и сјајна атмосфера, хвала људима из Републике Српске".

"Орлови" су имали проблеме са ситним повредама пред почетак (Стефан Марковић није ни играо), али су успели да се издигну и да победе расположеног противника.

"Важна је победа али и начин на који смо победили и поред тога што су неки играчи повређени. Богдан има проблема са леђима, Стефан није играо, али опет победили смо на неки тежи начин у продужетку. То је добро пред сам почетак првенства, да схватимо неке ствари и научимо из својих грешака".

На реду је повратак у Београд, па пут на Еуробаскет.

"Сви верујемо, почев од Саше, он преноси на нас ту енергију да можемо да стигнемо до циља, а то је злато и пласман у Рио".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

блбл

30.08.2015 11:19

Јој еуфорије као да су победили за злато а не једну обицну тренинг утакмицу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКД

30.08.2015 13:30

Па било је за злато,побиједити пред својом брацом у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.ХВАЛА ИМ.

ОДГОВОРИТЕ