Представљамо ривале Партизана - Атлетик Билбао, АЗ и Аугсбург...

Баскијски Лавови, Бајерново опасно мезимче и Холанђани са брдом проблема - Партизан може даље! Барселонин џелат са сјајним тренером и страшним играчима је фаворит. бундеслигашка сензација са мизерним буџетом за немачке прилике напредује крупним корацима, али са Аугзбургом може да се игра, док је АЗ Алкмар је ривал против којег би црно-бели требало да јуришају на победе.

Фудбал 30.08.2015 | 00:00
Представљамо ривале Партизана - Атлетик Билбао, АЗ и Аугсбург...

Три црвено-бела клуба којима име почиње на слово А. Партизан је пристојно прошао на жребу за групну фазу Лиге Европе. Могао је боље, али и много горе. Макар је избегнута Источна Европа и ломатање по бившим совјеским републикама, што црно-белима често није пријало. Избегнути су и „неатрактивни“, али јако озбиљни противници попут Плзења, Краснодара, Дњепра...

Ривали долазе са Запада Европе из атрактивних лига, али ипак нису непремостиве препреке пред којима би требало унапред потписати капитулацију. Заједничко за Атлетик Билбао, Аугзбург и АЗ Алкмар осим првог слова у имену и истих клупских боја је да негују нападачки фудбал, па ће Партизанова публика моћи да се нагледа доброг фудбала и добрих играча. Црно-бели ће имати идеалну прилику да се надигравају и виде да ли су коначно у Лиги Европе одмакли од статуса „топовске хране“.

Носилац у групи и најјачи тим је свакако Атлетик Билбао. Кад неко демолира свемогућу Барселону са 4:0, онда не остаје ништа друго него да му глатко препишете улогу фаворита и надате се макар боду из два меча. Баскијски Лавови су одушевили Европу недавним гажењем Барселоне у Суперкупу Шпаније када су прекинули проклетство које је трајало 31 годину и коначно освојили трофеј.

Свако ко иоле прати фудбал зна Билбаову причу и колико је посебн у светском фудбалу. Само играчи „баскијске крви“ или одгајани од малих ногу у Баскији могу да носе дрес великана са Сан Мамеса и то правило се као свето писмо поштује више од 100 година. То су баскијски срећа и понос. Зато Билбао има привилегију да може да рачуна на уиграну екипу и тим који се ретко мења, што је атипично за данашњи модеран фудбал.

Екипа се ни овог лета није мењала. Од битних играча је отишао само миљеник публике Андони Ираола који је у клубу провео 16 година. Покушавали су челници баскијског клуба да доведу звучна појачања, били су спремни да издвоје близу 30.000.000 евра за Монреала (Арсенал), Љорентеа (Јувентус) и Раула Гарсију (Атлетико), али су их они одбили.

На голу је неуништиви Горка Ираизоз, одбраном командује један од најбољих европских штопера Емерик Лапорт, кога јуре Бајерн и Манчестер јунајтед, али Билбао на одступа од откупне калузуле вредне 50.000.000 евра. Са њим у пару се мењају Ечеита и легенда Гурпеги. Конце игре на средини терена вуку Де Маркос, Итураспе, Сусаета и једино право појачање овог лета - Елустондо, који је синоћ донео пролаз против Жилине.

За голове су задужени љубимац навијача Ариц Адуриц, те Кике Сола и опасни Ибаи Гомез. Хендикеп за Билбао је одсуство најбољег играча Икера Мунијаина, због тешке повреде колена и он сигурно неће играти против Партизана. На клупи је један од најбољих шпанских тренера Ернесто Валверде. Врсан тактичар који се посебно у прошлости истицао успешним резултатима против Барселоне и великих клубова.

Други фаворит у групи је Аугзбург. Далеко мање познат од Атлетик Билбаа, али и далеко већа енигма. Неважно име у историји немачког фудбала, а опет клуб који напредује огромним корацима. Пре 15 година су били у четвртој лиги и на рубу банкрота, а сада су синоним у Немачкој за клуб који са мало пара постиже много. Дебитовали су у Бундеслиги пре четири сезоне, две године се борили за опстанак, треће су умало изашли на међународну сцену, а четврте обезбедили Лигу Европе као најпријатније изненађење првенства. Чак су дуго били у игру за Лигу шампиона. Иако имају један од најмањих буџета у лиги који не достиже ни 30.000.000 евра годишње.

Баварци су играли сјајан фудбал претходне сезоне, а посебно су се истакли успешним резултатима против већих и славнијих клубова. Кад су у ситуацији да су фаворити против себи равних, онда упадају у проблеме. Иначе, реч је о клубу које је нека врста Бајернове филијале што је јавна тајна у Немачкој. Бајерн им је позајмљивао новац када су били у проблемима. А било је чак сумњи да им је минхенски великан „позајмљивао“ и бодове када им је горело под ногама у борби за опстанак. Прошле сезоне су им позајмили и сјајног Хојбјерга, како би се развијао по њиховим критеријумима.

Овог лета су остали без левог бека Абдул Рахмана Бабе који је отишао у Челси за 30.000.000 евра. Зато су довели Опареа из Порта, искусног Троховског из Севиље (тешко се повредио тек што је дошао) и талентованог Макса из Карлсруеа.

На голу је Швајцарац Хиц, одбраном командује потенцијални холандски репрезентативац Верхег, а поред њега је незамњив најбољи естонски фудбалер Клаван. Искуство Халила Алтинтопа и никад доказаног Бајерновог детета Маркуса Фолнера су темељ везног реда. Напад је најјачи део тима. Ту су Парагвајац Бобадиља, Словенац Матавж, брзоноги Бразилац Кајуби и Корејац Донг. До краја прелазног рока се очекује још једно велико појачање у везном реду.

Тренер Маркус Вајнцајрл је већ трећу сезону у екипи и сјајан рад у Аугзбургу је његова лична карта, пошто је пре тога важио за анонимуса. Форсира систем 4-2-3-1 и нападачки фудбал. Ипак, Баварци нису добро кренули у новој сезони. Поражени су од Херте на свом терену, а освојили су бод на гостовању у Франкфурту.

На крају, клуб против којег Партизан има највеће шансе је АЗ Алкмар. Далеко је од тима који је са Лујом вн Галом пре неколико година освојио титулу у једној од најлуђих завршница икада виђених у европском фудбалу. Од тада АЗ Алкмар полако губи корак за холандским великанима из сезоне у сезону. Тренер је Белгијанац Јон ван ден Бром који је раније радио у Андерлехту и није баш „мирисао“ Александра Митровића.

Холандски тим је овог лета претрпео огромне промене и то се осетило на резултатима. Далеко је слабији него прошле сезоне. Отишао је дугогодишњи голман Алварадо, најбољи дефанзивац Весли Худ је истерао своје и отишао у Лацио као слободан игра, леви бек Симон Поулсен је потписао за ПСВ, а, ипак, највећи ударац је одлазак Немање Гудеља у Ајакс. Србин је био срце и душа овог тима. Огроман губитак је и прелазак крила Стивена Берхујса у Вотфорд. Он је играч који је стварао највише шанси. На крају, остали су и без ударне игле и најбољег стрелца Арона Јохансона. Амерканац је појачао Вердер. Практично, сви главни играчи су овог лета напустили АЗ Алкмар. А, сад је у проблему да изгуби још једног. Нови капитен Џефри Гувелеу је љут на управу клуба што је прекшрила обећање и није прихватила понуду Олимпијакоса за њега.

Све то се види и по резултатима АЗ Алкмара. Ајакс их је у првом колу у Алкмару прегазио као плитак поток, потом је освојен само бод против аутсајдера Ексцелзора и Виљема. Изненађујуће лако су елиминисали истанбулски Башакшехир у трећем колу и то је једина светла тачка Ван ден Бромове овог лета. Уз много мука су избацили Астру Ђурђу са два гола у финишу реванша, пошто су претходно у Румунији поражени 2:3.

Слабо су се и појачали. Дали су 2.000.000 за иранског нападача Јаханбакша, али се он одмах повредио и није одиграо ниједан меч од почетка сезоне. Друго велико појачање је Рајко Брежанчић из Чукаричког, али ни он још није дебитовао. Чини се да Партизан није могао боље да прође када су у питању ривали из трећег шешира. Холанђани ипак, умеју да лансирају младе играче и надокнаде изгубљени квалитет из прелазног рока.

Бод против Билбаа, два или можда чак три против Аугзбурга и евентуалних три или четири против АЗ Алкмара представљали би идеалан сценарио за Партизан. Под битним условом: да црно-бели доведу појачања у финишу прелазног рока, да играју боље него против БАТЕ Борисова, да не калкулишу и да коначно у Европи покажу зубе, а не да глуме залуталог туристу.

Коментари / 0

Оставите коментар