Анализирај: Све се мијења осим РТРС-а

БНТВ направио је у посљедњих десет мјесеци велики професионални искорак и подигао стандард својих дневника. РТРС и даље је тамо гдје је био у октобру 2014., у срамним низинама новинарске професије.

Република Српска 05.08.2015 | 13:32
Анализирај: Све се мијења осим РТРС-а

Током протеклих десет мјесеци мониторинга Дневника 2 РТРС-а и БНТВ-а, те више од 600 анализираних централних информативних емисија, сложила се цјеловита слика уређивачких политика два најутицајнија електронска медија у Републици Српској.

Мониторинг, започет у самом финишу кампање за прошлогодишње опште изборе, показао је поразно стање потпуне поларизације ова два медија према власти, односно опозицији. Тек свакодневним праћењем дневника РТРС-а и БНТВ-а грађани су могли стећи комплетну слику о актуелним политичким збивањима, али прије свега шта у борби за власт нуде странке које су покушавале да остану на владајућим позицијама и оне које на исте претендују.

Већ у првим анализама указивали смо да БНТВ као приватни медиј има право да се сврстава на неку страну, но и тада смо, цијенећи професионалне стандарде о потреби цјеловитог извјештавања, њиховом дневнику давали изузетно ниске оцјене.

Но, кључни проблем, показало се, представљао је РТРС као јавни сервис грађана. Из чега и проистиче обавеза да подједнак простор пружи свим политичким актерима и тиме испуни своју обавезу према грађанима који су по закону дужни да, без обзира на политичку, етничку или било коју другу припадност, плаћају РТВ таксу.

Избори су били и прошли, али навијачка политика РТРС-а је настављена.

Јавни сервис, у свом кључном сегменту, у потпуности је одустао од професионалних кодекса и постао тек портпарол власти. Или, још поразније, само једног њеног дијела: једне партије – СНСД-а и њеног лидера Милорада Додика.

Кључни циљ мониторинга није само анализирати и указивати на начин рада неког медија него и покренути интеракцију. И покушати утицати на мијењање онога што не ваља. Нажалост, РТРС је на све то остао и глух и слијеп.

Упркос чињеници да се тек на прсте руку могу набројати дневници оцијењени са више од један (а распон оцјена креће се од један до десет), од ове медијске куће није било никакве реакције. Но, поразнија је чињеница да није било ни позитивних помака у уређивачкој концепцији.

Умјесто тога настављено је с грубим кршењем свих, како професионалних, тако и етичких, кодекса. У тој мјери да је јавни сервис отворено, баш како је то у овој медијској кући чињено и током рата, свјесно распиривао етничку нетрпељивост. Истовремено, врата РТРС-а, једнако као и првог октобра 2014. године, и даље су затворена за опозицију и све оне који имају, о било којем важном сегменту живота, другачије мишљење од власти. Тако Република Српска има двије паралелне стварности. Ону суморну, саткану од сиромаштва, презадужености, корупције, непотизма… и другу, створену од обмана коју им из вечери у вече сервира уредништво Дневника 2 РТРС-а.

На другој страни, БНТВ је у протеклих десет мјесеци учинио знатан искорак у професионалном извјештавању.

Не само због чињенице да гледаоцима, иако су суочени с бројним препрекама у извјештавању од стране власти, омогућавају да стекну комплетну слику о свим релевантним политичким догађајима. Оно што је далеко важније, окосница дневника окренута је свакодневном животу и свим проблемима који из њега за грађане проистичу.

Наравно, има још много тога на чему БНТВ може радити у циљу подизања професионалних стандарда. Но чињеница је да данас, десет мјесеци касније, ипак слиједи закључак о великом, вриједном похвале, професионалном искораку ове медијске куће.

Гордана Катана

Анализирај.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бастиља

05.08.2015 13:15

Само кад буде пред ТВ БАСТИЉОМ 50 хиљада,годинама осљепљених,лазима храњени,тад пада БАСТИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

05.08.2015 18:35

Ко је она да уопсте врси неки 'мониторинг' ??? Засто не врси мониторинг Федералне телевизије ? Наса телевизија, наса ствар ;-)

Name

Милос

05.08.2015 13:18

Драго ми је да је ово написала једна увазена и независна новинарака.Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

05.08.2015 13:56

Угасити говна!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Бастиља

05.08.2015 14:26

А ти цес сигурно бити на целу колоне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја од Добоја

05.08.2015 14:47

Госпођа Катана је и овога пута реално анализирала емисију Дневник РТРС и БНТВ.Било би интересантно да неко на сличан начин анализира ову емисију на ФТВ и РТРС.Мислим да би ФТВ, бар када је у питању тематика међунационлних односа, добила врло лошу оцјену јер се из готово сваког прилога о тој тематици, осјети нетрепељивост и мржња према српском корпусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

05.08.2015 15:40

ЦРВЕНА БАНДА.

ОДГОВОРИТЕ