Ревизор критикује Фонд здравства Српске

Главна служба за ревизију Републике Српске критиковала је рад Фонда здравственог осигурања Републике Српске због листи чекања и заказивања пацијената за радиолошку дијагностику.

Република Српска 03.08.2015 | 21:40
Ревизор критикује Фонд здравства Српске

У извјештају ревизије поручују Фонду да немају листу чекања доступну јавности, као и да нису сви пацијенти једнаки приликом заказивања магнетних резонанци и ЦТ - ова.

Листа чекања није доступна јавности, а једнинствени регистар немају ни јавне здравствене установе. Радиолошка дијагностика се обавља у пет болница широм Републике Српске, али којим редом, и ко су прироритети, главни ревизор није утврдио.

"ФЗО није обезбиједио предуслове који су у функцији обезбјеђивања једнакости и доступности услуга радиолошке дијагностике. ФЗО нема формирану јединствену, правовремену и јавно доступну листу чекања, нема посебан регистар те нису створени услови за контролу у погледу једнакости и доступности."

У бањалучком Клиничком центру пацијенти најчешће чекају мјесец дана на заказивање магнетне резонанце. Ипак, појединцима се преглед закаже тек за три мјесеца.

Болница Источно Сарајево кубури са терминима, па више од половине пацијената чека око два мјесеца. Код заказивања компјутеризоване томографије, односно ЦТ – а је нешто боља ситуација па се у Клиничком центру углавном чека 20 дана на преглед.

У Добоју је алармантна ситуација, па се ЦТ прегледи чекају и до 100 дана.

"Постојећи начин заказивања и провођења услуга радиолошке дијагностике путем МР и ЦТ не обезбјеђује једнакост за све пацијенте. У времену чекања пацијената на прегледе које је ревизија посматрала постојала је значајна неуједначеност. Ове разлике присутне су и између ЈЗУ, али и унутар самих ЈЗУ."

У Фонду здравственог осигурања неће ни да чују. Тврде да су пацијенти у Српској одахнули увођењем новог система заказивања 2010. године.

"Увођењем централизованог заказивања магнетне резонансе и компјутеризоване томографије (МР и КТ) од 2010. године чекање на ове прегледе је са некадашњих шест и више мјесеци сведено на просјечно чекање од 15 до 30 дана, док се за само одређене прегледе чека дуже.
Подсјећамо и да су пацијенти док је било децентрализовано заказивање морали лично да заказују сами прегледе у здравственим установама, што је значило да пацијент нпр. из Фоче треба да дође у Бањалуку само да закаже преглед, па да поново долази на заказани термин. Сада пацијент упутницу за МР и КТ, са заказаним термином, добије од свог породичног доктора."

Почетна станица за заказивање магнетне ресонанце и ЦТ - а је породични љекар, након чега се упутница предаје у Фонд здравственог осигурања РС и чека обавјештење о заказаном датуму.

(БН ТВ)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зеро

03.08.2015 21:02

Какви су то ревизори,па нормално је да се на ЦТ цека 2-3 мјесеца, 3 апарата а милион и по људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме...

03.08.2015 21:09

"Пси лају а караване пролазе", стара народна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болница Добој

03.08.2015 23:05

Листа чекања у Добоју је због тога, што су апарати углавном у квару јер се онда прегледи врше у ординацији др Бркић, а ту имају тал, Жути, Богданић, Цвијановић (дир Електро Добоја) и на крају др Бркић... У осталим градовима иста прица....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна..

05.08.2015 17:57

А како здравство и не би било у проблему кад су љекари у политици умјесто у ординацијама, клиникама, хируршким салама, лабораторијама... Некад се препричавала прича о баби и жандарима: има ли баба у селу лопова?...Нема сине, оно што је било отишло у жандаре. Нешто слично и овдје.

ОДГОВОРИТЕ