Повлаштене фирме у Републици Српској

У Републици Српској постоје повлаштене фирме, на чије рачуне су се у протеклим годинама слијевали милиони марака путем кредитних аранжмана из Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Власници тих фирми су, по правилу, људи блиски врху власти Републике. Једна од тих фирми је лакташки „Пингвин", чија је власница Славица Гребенар.

Република Српска 03.08.2015 | 15:28
Повлаштене фирме у Републици Српској

Раније је Журнал објавио да је "Пингвин" посредством ИРБ РС реализовао укупно пет кредита и инкасирао 3.299.000 конвертибилних марака. Фирма је основана 1998. године и бави се производњом сластичарских и пекарских производа, сладоледа и прерадом воћа.

Осим што је "Пингвин" без проблема добио кредите ИРБ РС, ова фирма је добила и подстицаје за запошљавање, мада се број њених радника не повећава, већ управо супротно, смањује.

Упркос томе, институције РС поново Славици Гребенар и њеној фирми излазе у сусрет. „Пингвину", којем је ИРБ РС одобрила зајам у износу од 449.000 конвертибилних марака за запошљавање, дата је сагласност за продужење рока за повлачење одобрених средстава зајма за додатних шест мјесеци, закључно са 1. децембром 2015. године.

Додатни рок за повлачење средстава овога зајма укључује се у одобрени грејс период. ИРБ РС, која управља Фондом за развој и запошљавање Републике Српске, одобрила је Анекс Уговора о зајму, (број: 001‐ 01‐14/3‐00013‐14 од 01.12.2014. године), који је закључен са корисником зајма, лакташким „Пингвином".

Разлог за продужење рока за враћање зајма је крајње бизаран. „Пингвин" се 21. маја ове године обратио институцијама и затражио пролонгирање рока за поврат зајма, јер није у могућности завршити финансирање започете инвестиције. Односно,"Пингвин" није пронашао одговарајућу машину за производњу колача и кекса макаронса, која ће задовољити квалитет и друге техничке захтјеве. Још је бизарније то што Министарство пољопривреде усваја овакво образложење „Пингвина" и даје сагласност за продужење рока. То уважава и Кредитни одбор ИРБ РС, а све то касније аминује и Влада РС.

Ово је само један у низу примјера о том како ентитетске институције постају средство за задовољење грамзивих пословних апетита привилеговраних СНСД-ових фирми. У наречену лакрдију увучено је Министарство пољопривреде, ИРБ РС и на концу Влада РС.

Логика институција могла би се протумачити на следећи начин: ако се не набави машина за пројекат за који смо вам дали народне паре, прологираћемо вам рок да је набавите. Нико не даје одговор на питање - шта ако се поново не набави машина? Зашто би банка чекала да фирма, која се задужила, изврши техничке радње у реализацији кредитног аранжмана? Да ли би банка исто поступила и у сличној ситуацији код друге фирме? Нема сумње, „Пингвин" има пролаз у свим институцијама система.

Аутор: Љиљана Ковацевиц

(зурнал.ба)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Боле

03.08.2015 13:33

Да је то једини случај, била би срећа. Криминал, корупција, непотизам и злоупотреба службеног положаја цвијетају. Па што и не би, нико их не санкционише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

03.08.2015 13:34

Поздрав овој храброј жени, квалитетном новинару, Љиљани Ковачевић, која се годинама упорно бави истраживачким новинарством, упорно радећи за добробит овог народа. Нажалост, морам истаћи и то да овај народ то уопште не заслужује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

03.08.2015 13:45

За вријеме овог десетогодишњег царства, шта ћемо тога лошег, без ишта доброг у РС сазнати ихаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

03.08.2015 13:57

Свака цаст новинарки али незнам ста је добро урадила за народ, само да се народ секира. Делује ми да то она писе да власт види како народ реагују

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

03.08.2015 14:00

Овде нико није платио барем једну казну за брзу возњу без потврде да би избјеговао вецу Казну или несто друго прво себи се треба погледати! Мисеви мувају на мали нацин лавови на велики сваки мис зели бити на мјесту лава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

03.08.2015 14:35

Новинари попут госпође Љиљане, њеног мужа Слобе Васковића и још неких,међу које убрајам и новинаре БНТВ и АТВ, представљају у правом смислу ријечи истинско истраживачко новинарство на основу којег грађани имају увид у стварно стање, слике и прилике у Српској.Овакве људе треба подржавати у даљњем раду, јер да није њих и медија за које они раде, у Српској би био тотални медијски мрак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

03.08.2015 16:43

АТВ је циста резимска ТВ

Name

Даре

03.08.2015 14:43

Зато су једној финој Господји Славици затворили малу лијепу и не профитабилну сластицарну код старе зграде Владе ,у којој је радило 5-6 лијепих зена које су све руцно и квалитетно и са пуно љубави радиле од колаца ,сендвица до јединстваног сладоледа који је заиста био СУПЕР !! А све ради 3 марке фискалног рацуна који није одмах уз колац донесен јер тета није стигла понијети да би одмах услузила убацене дотицне инспекторе. И сад тета Славица ВИСЕ НЕ РАДИ И НЕЦЕ НИКАД ВИСЕ ДА ОТВОРИ ТУ ЛИЈЕПУ МАЛУ СЛАСТИЦАРНУ РАДИ СВОГ ПОНОСА . А ви опет дајте насе милионе Пингвину и пингвинки гдје дјеца добију салмонелу од колаца и нико ниста . Ето толико .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

03.08.2015 18:24

Нека им сад Пингвин уплати доприносе да би могли добити плате. Јос мало па готово, плата за инспекторе неце бити.

Name

Па сад

04.08.2015 08:57

Даре, код тете Славице никад нисам добила фискални рацун. Зар сваки пут фина тета није стигла да га донесе. Ипак, немојмо претјеривати.

Name

Сладолед

03.08.2015 15:52

Та славица је правила руцно сладолед у нехигијенским условима на које их је инспекција висе пута упозоравала и није набавила масину за пастеризацију... Не лупај глупости ако не знас :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре одговара

03.08.2015 18:04

Тета Славици није мала лијепа сластицарна затворена због санитарних или неких других услова које није имала а вјероватно ни зато сто није имала неку скупу масину за пастеризацију за . коју.није узела . милионе из ИРБ-Банке. А код тета Славице није ни једно дијете . добило Салмонелу од колаца и сладоледа за разлику од колаца из . Пингвина од којег је моје дијете добило салмонелу од колаца који су на родјендан донесени из Пингвина. А ти.мудрацу једи колаце и даље у Пингвину .

Name

ујна

03.08.2015 16:00

Славица Гребенар је ујна Драгољуба Давидовица,бивсег главног тате Бањалуке.Могла је да ради и отвара посластицарнице посред улице,а обицни смртници наткрију балкон да им вода не улази и ево ти инспекције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пријатељица

03.08.2015 16:41

Па дотицна газдарица Гребенар је пријатељица познатог лика за малверзације у БЛ Наде Глигориц, која је у родбинским везама са супругом Зељке Цвијановиц. Зељкин свекар и Надина мајка су брат и сестра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

затвор

04.08.2015 05:36

Зато Нада не иде у затвор да одлежи 8 година. Зена хода градом и хвали се да је мафија градјевинска.

Name

Пеле

03.08.2015 19:23

ИРБРС упрвља Баја преко владе РС.ИРБ РС је логло корупције и криминала.Треба је добро прочешљати и лопове стрпати у затвор.Али како.Промјена власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

03.08.2015 20:16

Ова зграда са слике вјецито зврји празна и слузи да пласи вране и мало Милету освијетли ткзв.аутопут ,а врхунац је да дрзава кредитира тамо неке посластицаре са пар милиона које никада неце вратити. Ово је испод сваког дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

03.08.2015 20:20

Не би било повлаштени фирми у РС да нема повлаштени банака које кредитирају те фирме Ок фирме смувају порезе доприносе али како добију кредите а дужне држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

03.08.2015 20:26

Содома и гомора у РС, наводно приватно сколовани,са купљеним дипломама воде Бањалуку и РС у Амбис.Примјер велике братске- Црвене ЗВЕЗДЕ,клуба који је себи дозволио да такви полуписмени људи,удју у клуб и направили су хаос. Исти слуцај са насом лијепом Републиком српском,коју цемо убрзо опрати од лосих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крабба

03.08.2015 20:55

Сви смо ми Пингвини у Бањалуци и РС,Снсд и сателити Днс,СП.заледили су све сто се креце и мисли својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боска

04.08.2015 07:00

Да ли је икад неко тразио и добио одговор како је дотицна Пингвинка добила да направи на крову Боске Пентхаус у стаклу и да користи толике квадрате у самом срцу центра града Б Луке !! Да ли је и ту измјењен дио регулационог плана и да ли је сва документација за тај стаклени голубарник по прописима и ко је дузан да то провјери и нареди русење ако нема Градјевинску Дозволу. А инаце је право . руголо а да не прицам о условима хигијенским и протупитарним и свим остали пратецим законским потребама . ПИТАЊЕ ГЛАСИ ГРАДОНАЦЕЛНИКУ : ДА ЛИ ЈЕ ТАЈ ГОЛУБАРНИК У СКЛАДУ СА ЗАКОНСКИМ ПРОПИСИМА И ДА ЛИ ЈЕ ИЗДАТА НЕКА ГРАДЈЕВИНСКА И УПОТРЕБНА ДОЗВОЛА !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

05.08.2015 08:47

Све је то смијесно за Ланацо,највисе новца извукла је Фамилија Ниниц,пред изборе стално видјани са Спирицем и осталом екипом за тросење насег новца.То су обер криминалнци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

05.08.2015 10:25

Па људи ово је кредит није поклон. Засто толико глупости у коментарима.

ОДГОВОРИТЕ