Предсједник логораша први на удару

Савез логораша Републике Српске, као никад досад, потресају унутрашња неслагања и прозивке. На рачун Бранислава Дукића, првог човека Савеза, оптужбе стигле из Вишеграда.

Република Српска 03.08.2015 | 08:24
 Предсједник логораша први на удару

Савез логораша Републике Српске налази се пред новим, засад најтежим изазовом. Као никад пре, организацију потресају неслагања, прозивке и оптужбе.

Председник регионалног Удружења логораша из Вишеграда Драгиша Андрић већ дуже време упозорава на незаконит рад Бранислава Дукића, првог човека републичког Савеза.

По Андрићу, Дукићева недавна неопозива оставка на место председника Савеза је била чиста фарса. Да је заиста тако, каже Андрић, доказано је на ванредној седници Председништва Савеза логораша РС, одржаној 18. априла, када је чланове сачекало саопштење да "Председништво укида његову неопозиву оставку и да Дукић настави са радом у пуном капацитету".

То је, тврди Андрић, изазвало револт чланова Председништва, па су седницу напустили чланови из Вишеграда, Шамца, Брода и Модриче.Андрић је недавно изјавио да је овај потез Бранислава Дукића, подношење, па повлачење оставке, нелегалан чин, јер Председништво савеза њега није ни поставило за председника, па нема ни надлежност да га смени.

То је, каже Андрић, у надлежности Скупштине Савеза логораша РС, коју Дукић није сазвао.У изјави за "Новости" Драгиша Андрић каже да је 26. јуна одржана редовна седница Председништва овог савеза, коју су поред њега напустили представници логораша из Модриче, Шамца и Брода, јер није прихваћен захтев за формирање комисије која би испитала финансијско стање у Савезу.

На три последње седнице Председништва није разматран финансијски извештај за 2014. годину. Андрић каже да поседује комплетну документацију о финансијским малверзацијама током Дукићевог дугогодишњег мандата.- Имамо основане сумње да се и прошле, као и претходних година, руководство на челу са Дукићем недомаћински понашало.

За вожњу аутомобила добијеног од МУП РС, од Савеза је наплаћивао путне трошкове од 0,40 КМ по километру. Уз дневнице и преноћиште, у периоду између 2008. и 2012. године наплатио је 160.000 марака, а истовремено је потрошио око 20 тона горива, које је платио Савез логораша РС, док је у фризираним извештајима за овај период Председништву приказао трошкове у висини од свега 38.758 марака - истиче Андрић.

Драгиша Андрић у изјави за "Новости" тврди да Бранислав Дукић практично и није био логораш током последњег рата. До септембра 1994. године био је на дужности командира у радном воду Армије БиХ у Храсници, кад је због покушаја дезертерства ухапшен и потом правосудно осуђен, за шта такође постоји доказна документација, као и изјаве преживелих сведока.

На све ове оптужбе, Бранислав Дукић каже за "Новости" да су неосноване и да их Андрић произвољно тумачи.- Мој рад у Савезу логораша РС је увек био транспарентан и тако ће бити и даље. Оптужбе да нисам радио по закону су лажне и само се користе како бих се ја дискредитовао.

С друге стране, пошто Андрић прича о мом "стажу" у логору, за то постоји документација Међународног комитета Црвеног крста у којој се тачно види у којим логорима сам био и шта сам тамо прошао. А што се тиче Андрића, прегледаћемо и његову документацију око логорашког "стажа", јер ту има доста нејасноћа - истиче Дукић.

НЕ ВОДИ РАЧУНА О ЧЛАНСТВУ?

Према речима Драгише Андрића, српски логораши у РС су незбринути и у подређеном положају у односу на хрватске и бошњачке логораше у Федерацији БиХ.- Жене, жртве сексуалног насиља у ФБиХ и дистрикту Брчко, ушле су у законски оквир и по том основу примају месечне финансијске надокнаде.

Једино Српкиње, жртве сексуалног насиља у БиХ, немају никакве надокнаде. Све ово, између осталог, показује колико у ствари Бранислав Дукић не води рачуна о свом чланству - каже Андрић.

НАМЕНСКИ ГРАНТ

Андрић такође тврди да у званичним извештајима који су усвајани на седницама Савеза, нигде није приказано 400.000 марака наменског гранта, добијеног од Владе РС, на име трошкова тужби логораша.

- Поставља се питање за шта су утрошена ова наменска средства - забринуто пита Андрић и упозорава на најновију одлуку Дукићевих истомишљеника, којом се омогућава "неограничена потрошња за путне трошкове, гориво, дневнице и телефон".

Извор: Новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Душан

03.08.2015 06:35

Кажете да није био заробљеник, вец је био у радном воду. Па како Вас није срамота, знате ви добро шта је радни вод. У радном воду су заробљеници на присилном раду, копању ровова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

03.08.2015 09:10

Није ми бас до расправе али овом Дусану морам реци да не мјеса бабе И забе. Никада није исто логор И радни вод. Да сам ја оставио логорасе И отисао у радни вод како су то звали лојалним србима онда бих био ја ста?????

Name

дон Кихот

03.08.2015 06:57

Е то су "папци"...све је то Баја купио заједно са Пантелијоми још неким Крчмарима,Кошарцима и сличним...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали Радојица

03.08.2015 07:09

Па тај Дукиц је лопов и без гдје сам ту ја нема прице?Ја га јос добро знам кад је радио у СД Борик у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

03.08.2015 07:41

Ипак је доста Дукића, ваљда је било још ратних заробљеника који могу преузети ту функцију. Требало их је чешће ротирати али је навећи проблем што је за ту функцију додијељена енормна плата! Све те којекаве позиције за млаћење празне сламе су баснословно плаћене у односу на радна мјеста у реалном сектору. Изгледа да се Срби неће никад ослободити паразита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

03.08.2015 08:06

Више и није битно гдје је био у рату,него шта је урадио у Савезу. Добро - ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

03.08.2015 09:23

То су све паразити који се нису ни борили као прави Срби а сада за своје вратоломије тразе да их неко издрзава кога су јеб..и нека су ста це му бити после тога би им требали то ..бање народ да плаца, све су то дезертери и побегуље свака цаст заробљеним борцима они су од ових лопова запостављени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

03.08.2015 10:01

Питај те Андрица да га којим случајем није посавјетовала Натаса Кандиц Јер Је он редован ПОСЈЕТИЛАЦ Њених скупова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Храсница

03.08.2015 16:19

Поуздано се зна да неко вријеме он озбиљно размишља о повратку у Храсницу. Ту му је признат ратни стаж. Незадовољан је третманом у РС, сматра да много више даје него што му то призна и власт и средина и медији. Неке кораке је већ предузео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скојевац.

04.08.2015 17:19

ВРЕМЕ ЈЕ ДА ДУКА ПОЛОЖИ РАЧУНЕ И ОДЕ.