Калинић за милион евра - добар посао или не?!

Еминентни кошаркашки новинари из иностранства анализирају један од највећих трансфера овог лета у европској кошарци...

Кошарка 01.08.2015 | 22:20
Калинић за милион евра - добар посао или не?!

Никола Калинић у Фенербахчеу. Вишенедељни преговори успешно су завршени у петак поподне, када је Црвена звезда Телеком саопштила да репрезентативац Србије иде у Турску за обештећење од "округло" милион евра.

За данашње прилике у европској кошарци, слободно се може рећи - астрономска цифра, посебно за играча који је пре само 16 месеци био члан Радничког из Крагујевца и налазио се на прагу преласка у ФМП Железник за Суперлигу 2014. (јасно је да би то био само међукорак ка Звездином дресу, али ипак...)

Цена коју је достигао на тржишту лета 2015, потврда је Калинићевог огромног индивидуалног напретка (не само играчког, него и на пољу самопоуздања) у последњих годину дана, почев од доласка на припреме репрезентације за Светско првенство у Шпанији, али и одличног тимског рада у Звезди, са којом је освојио три трофеја и пласирао се у Топ 16 фазу Евролиге.

На другој страни, милион евра за играча који је у Евролиги бележио девет поена, четири скока, две асистенције и једну украдену лопту по утакмици (просечан индекс корисности 9,1) указује и шта је то што тренер Жељко Обрадовић и Фенербахче очекују да добију од њега - ствари које се не виде у статистици, а које могу да направе разлику између победе и пораза, успешне и неуспешне сезоне.

Рецимо, Ендру Гаудлок могао је да "стави" 20-25 поена када год пожели, али Обрадовић му је пролетос показао врата...

Подсетимо да су турски клубови прошлог лета издвојили само за нијансу више новца како би довели Дарија Шарића и Богдана Богдановића, који су имали много боље статистике и сматрају се много већим талентима од Калинића, плус што ће Ефес и Фенербахче моћи да поврате део уложеног приликом њихових одлазака у НБА лигу.

Питања су:

1. Да ли сте изненађени износом обештећења?
2. Да ли је Фенербахче преплатио?
3. У каквој улози видите Калинића у новом тиму?
4. Мислите ли да ће оправдати уложено?
5. Да ли је освајање Евролиге легитимни циљ Фенербахчеа?

АРИС БАРКАС (Еурохоопс.нет, телевизија ОТЕ)

1. Донекле јесам изненађен, али преговори су били дуги и Звезда је продавала кључног играча релативно касно, у односу на период када евролигаши обично склапају "ростере". Зато је и новац морао да буде велики. Можда не толико велики, али Звезда је успела да га издејствује.

2. Није преплатио. Знали су да је Калинић под уговором и колико је значајан тиму који сигурно има велике амбиције у Евролиги. Знали су шта морају да ураде да би га добили.

3. Верујем да ће заменити Бјелицу. Они су по свему различити играчи, али Калинић покрива две позиције, као и Датоме. Мислим да их Фенербахче види као тандем и зато је платио милион евра за њега.

4. Одговорићу као да је питање мало другачије. Да је цена била мања, Звезда га не би продала. Тако да је то - то.

5. Фенербахче је сада на почетку двогодишњег пројекта. Ако у мају не оду на Фајнал фор, биће то катастрофа за њих.

ФЕРСУ ЈАХЈАБЕЈОГЛУ (Баскетфаул.цом, Еуробаскет.цом)

1. Да, изненађен сам што су платили милион евра.

2. Да. Мислим да је то превише новца за Калинића.

3. Биће "ратник" у тиму Фенера. Доведен је највише због игре у одбрани, скокова и "малих" ствари.

5. Ако са овом екипом иду на "све или ништа", могло би да буде "ништа". Моје мишљење је да се Фенербахче неће пласирати на Фајнал фор Евролиге.

СЕМ МЕЈЕРКОПФ (Еуролеагуе адвентурес)

1. Велики новац за Калинића, Жоц (Жељко Обрадовић) га сигурно много цени. Калинић је јединствен кошаркаш, вероватно нико на свету не игра са више енергије од њега. Треба имати у виду да тренутно влада велика потражња за квалитетним крилима и да се Калинић допадао многим тимовима.

2. Јесте преплатио. Реткост је да неко издвоји милион евра за играча који није толико јак "на лопти". Са друге стране, Калинић је јако жилав играч, снажан у сваком погледу и његови квалитети би могли да буду од огромне важности за тим у критичним моментима сезоне. Знајући са којим новцем располаже Фенер, можда им се и исплати.

3. Играће "тројку" и браниће углавном "тројке", али и бекове, "четворке", а понекада и плејмејкере које буду желели да изморе. Веома је разноврстан одбрамбени играч и то су његови квалитети - одбрана и карактер. У нападу ће ићи на продоре у рекет, отвараће се за лаке поене под кошем и скупљаће офанзивне скокове. Фенер има много играча са поенима у рукама, али Калинић даје допринос и када лопта није код њега.

4. Фенербахче има много новца. Ако ова улагања резултирају титулама у Турској и у Евролиги, онда ће бити оправдана. Они су и пре Калинића потрошили много - за Диксона, Датоме, Удоа... Већ су отишли много далеко, па ако им екстра улагање као што је ово донесе трофеје...

5. Притисак је на њима, иако је овај "ростер" битно другачији од прошлосезонског. Имају шансу да освоје Евролигу, али нису међу главним фаворитима. Као што знамо, када се дође на Фајнал фор, све је могуће.

Коментари / 0

Оставите коментар