Одобрена самоуправа за проруске снаге

Уставни суд Украјине одобрио је данас парламенту да гласа амандмане на Устав, чији је циљ да се заустави крвопролиће на истоку земље дајући проруским снагама делимичну аутономију у тим деловима државе.

Свијет 31.07.2015 | 21:13
Одобрена самоуправа за проруске снаге

Судија Уставног суда Василиј Бринцев је безрезервно закључио да би измене Устава биле засноване на закону.

Порошенко је изменио и поднео парламенту 15. јула нацрт амандмана којима се потврђује специјални статус Донбаса, на југоистоку Украјине, који није под контролом Кијева.

Украјински парламент - Врховна рада, требало је да 16. јула гласа те уставне измене које је предложио Порошенко али није био спреман за то и њихов нацрт послат је Уставном суду који је данас о томе донео позитивну одлуку.

За амандмане би сада морало да се изјасни 226 од 300 посланика на два узастопна заседања, пренео је АФП, додајући да ће прво заседање највероватније бити одржано у августу, а друго на јесен.

Идеја да се на најмање три године проруским деловима Украјине додели самоуправа, изазвала је забринутост међу скупштинским посланицима али и у кијевским медијима, пренео је АФП.

Агенција додаје да је, међутим, додељивање самоуправе источним деловима уписано у мировни споразум који су у фебруару потписали Порошенко и руски председник Владимир Путин у белоруској престоници Минску.

Противници амандмана истичу да он подрива напоре Украјине да одржи контролу над својом територијом након присаједињења Крима Русији у марту прошле године.

Представници Доњецка и Луганска, такође су критиковали Порошенков закон.

Према њима, амандмани које Порошенко настоји да уведе односе се на привремене одредбе, а не на тело Устава, пише "Правда"

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

01.08.2015 09:44

Провидно, могу се поздравити са Донбасом са и без закона и амандмана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

01.08.2015 11:38

Украјину треба подијелити по пола али то Москва неће дозволити.

ОДГОВОРИТЕ