Снага народа: Закон о раду укида Синдикат

Закон о раду није само синдикални него прворазредни друштвени и политички проблем, због чега је неопходно  пружити сву могућу подршку Савезу синдиката Републике Српске на челу са Ранком Мишић у напорима да се спријечи доношење погубног закона, поручио је предсједник Снаге народа Алекса Милојевић у отвореном писму адресираном на Савез синдиката Републике Српске.

Република Српска 31.07.2015 | 11:51
Снага народа: Закон о раду укида Синдикат

“Закон о раду је заправо укидање Синдиката чиме се руше темељи могућностима организовања савременог друштва, привреде и државе. Поништавају се сва цивилизацијска достигнућа која су до сада остварена што је један од најопаснијих изазова пред којим се налазимо и у које нас уводи доношење овог Закона”, наведено је у писму упућеном предсједнику Савеза синдиката Републике Српске Ранки Мишић

У отвореном писму још пише да надницама и условима рада радника морају да управљају синдикати, а не држава и послодавци како то предлаже нови Закон.

“Укидањем синдиката, на овој основи, стоје пријетње нашег улажења у предсиндикално вријеме дивљег капитализма и првобитне акумулације капитала, за које вријеме, познато је, да су се плаћале највише цијене неразвоја и највиших друштвених затегнутости” написао је Милојевић.

Он још додаје да Закон о раду има намјеру рушења привреде, друштва и државе, што се не смије дозволити.

“Шири друштвени интереси, чији сте Ви носилац, морају да побиједе уске Владине интересе издајничког одржања на власти и по цијену уништења народа. Сви смо синдикат и сви се томе морамо супроставити” пише у отвореном писму.

У писму се даље наводи да је неопходно позвати  све опозиционе партије и сва патриотска удружења да се придруже овој праведној борби.

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Нинџа

31.07.2015 10:02

Ако је овај у 77 ој годинини Снага народа онда је народ у великом проблему

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики Бл

31.07.2015 14:26

По теби је Миле снага народа.Човјек говори како јесте.

Name

Мила

31.07.2015 10:03

Коме причати, годинама иста прича, криминал, корупција, богаћење на рачун радника, пензионери понижени на дну љествице, радник ради али никакве користи, млади се не могу ни надати послу. Зар заиста мислите да овдје може нешто да се спаси. Овдје је и бог дигао руке. Али кад дођу следећи избори кад се политичке странке и њихове вође размиле по овој нашој држави опет им неће бити проблем напунити хале, сеоске"домове културе", опет ће већина клицати и изаћи и подржати оне који су нам на листама задњих 20 година. А кад их питају шта очекујете од ових избора, сви ће смерно одговорити па "очекујемо да нам буде боље". Питам се, са оваквим ставом и памећу да ли ми заслужујемо боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

31.07.2015 10:23

95% штрајкача појма нема ни за шта штрајкује ни против чега, ни шта је спорно у закону о раду ако је уопште ишта спорно. Једноставно изманипулисана маса из опозиционих странака федерације и добро плаћене коловође долазе тамо, носе заставе непостојеће државе и пароле о геноциду у сребреници. Мишићка им својим присуством даје подршку. ОДВРАТНО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

31.07.2015 10:24

Нови закон о раду од радника прави теглецу марву без икаквих права а у циљу даљег богацења ратних и поратних профитера а данасњих угледних привредника блиских власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

31.07.2015 10:35

Једини разлог Ранкиног одласка у Сарајево и јесто то што овај закон заиста поништава сврху постојања синдиката....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

31.07.2015 16:52

А која му је сврха сада? Никаква осим да се ухљеби пар нерадника и лијенстина.

Name

савјет

31.07.2015 10:44

О црни Милојевицу иди у хладовину цитај новине и пиј цај за простату, мани се дјавола није ово висе за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

31.07.2015 11:24

ГОСПОДИНЕ МИЛОЈЕВИЋУ ПОГРЕШНО ЗБОРИТЕ... НЕМОГУЋЕ ЈЕ ВРАТИТИ СЕ У СОЦИЈАЛИЗАМ, ИАКО БИ ТО СВИ ВОЉЕЛИ... МИ СМО У СУРОВОМ КАПИТАЛИЗМУ У КОЈЕМ ПРАВА РАДНИКА ЈЕДИНО КВАЛИФИКОВАНО БРАНЕ ИСКЉУЧИВО СТРУКОВНИ СИНДИКАТИ КОЈИ ИМАЈУ МОДЕРНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ (ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО УСПЈЕШНО РАДЕ СИНДИКАТ ПИЛОТА У ЗАПАДНИМ АВИО-КОМПАНИЈАМА ИЛИ СИНДИКАТИ КОНТРОЛОРА ЛЕТЕЊА ИЛИ МАШИНОВОЂА)... ТАКВИ СИНДИКАТИ ЗА САМО ЈЕДАН ДАН "БЛОКИРАЈУ" ЕВРОПСКУ УНИЈУ И НОРМАЛНО ДА СЛИЈЕДЕ ПРЕГОВОРИ... САВЕЗ СИНДИКАТА И РАНКА МИШИЋ СУ ПРЕЖИВЉЕНЕ ИСТОРИЈСКЕ СИНДИКАЛНЕ КАТЕГОРИЈЕ ИЗ ДОБА БЕРЛИНСКОГ ЗИДА, СОЦИЈАЛИЗМА И САМОУПРАВЉАЊА... ТАКАВ СИНДИКАТ И ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР РАДНИЦИМА НЕ ТРЕБА, ТРЕБАЈУ ИМ СТРУКОВНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ... ТРЕБАЈУ ИМ ПРАВИ СИНДИКАТИ КОЈИ СТОЈЕ ИСПРЕД РАДНИКА, А НЕ ГОСПОЂА МИСИЋКА КОЈА СТОЈИ ИЗА ДОДИКА И СЛУСА ЊЕГА И РАДНИЦИМА ПРОДАЈЕ РИБУ И ПИЛЕТИНУ НА РАТЕ... РЕФОРМА СИНДИКАЛНОГ ОРГАНИЗОВАЊА И ЗАКОН КОЈИМ ЋЕ СЕ НА ФЕР НАЧИН УТВРЂИВАТИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ СИНДИКАТА ЈЕ ОСНОВА ЗА БОЉУ ЗАШТИТУ ПРАВА РАДНИКА...СВЕ ДРУГО ЈЕ УТОПИЈА ПА И МИШИЋКИН САВЕЗ СИНДИКАТА РС КАО ПРАВНО ЛИЦЕ У КОЈЕ СУ УДРУЖЕНИ СВИ СИНДИКАТИ, ДАКЛЕ И БАБЕ И ЖАБЕ, И ТАКАВ СИНДИКАТ НИГДЈЕ У ЕВРОПИ НЕ ПОСТОЈИ... А ТО БИ И ВИ ТРЕБАЛИ ДА ЗНАТЕ ГОСПОДИНЕ МИЛОЈЕВИЦУ, АКО СТЕ У ПРИЛИЦИ ДА ЧИТАТЕ СТРАНУ ЛИТЕРАТУРУ И ПРАТИТЕ РАД СИНДИКАТА У ЕУ... ЗАТО ИСТИНЕ РАДИ НЕ ЗБУЊУЈТЕ ОВАЈ НАС ИЗЛУЂЕНИ НАРОД И РАДНИКЕ И ПОВУЦИТЕ ТУ ПОГРЕСНУ ПОДРШКУ МИШИЋКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гастарбајтер

31.07.2015 16:20

Ниси ти гастарбајтер него Маркс. Паметније контас и зборис од Милојевица

Name

До.

31.07.2015 11:42

Поштована господо, неразумијем чему све то безпотребно.Закон о раду а и синдикат имају своју сврху дјеловања тамо гдје у сваком смислу постоји правна држава и правни систем и гдје ће се одлуке синдиката или одредбе закона о раду спровести у дјело. Собзиром да је сваком познато да то у на том подручју никако не функционише онда су све те Ваше дискусије и труд узалуд.Једино су поједине синдикалне "вође"задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

имт

31.07.2015 11:51

Људи не укидајте синдикат,како це онда напредовати предсједници синдиката у дрзавним институцијама који су гледали само свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

31.07.2015 12:09

Милојевић је један од ријетких економиста на Балкану који није лопов и има мозга и који се није продао за фотељу. Преко кокалних подрепних мува које народ погрешно зове политичарима, Запад је давно успио склонити све људе који су у стању да размишљају са позиција на којима се одлучује. Резултат је очит. Све је мимо мозга и разваљено. Од чега ће овај народ живјети, то можда само Запад зна. Наравно, ни од чега. То је жеља сваког окупатора. Уништити локално становништво и ширити се. Стално спомињање Милојевићевих година је доказ да му се нема шта друго замјерити. Човјек говори и размишља исправно. Он не заговара социјализам него правну државу! А Додик вам ваља, стоко Балканска! И ови нови економисти који само гледај гдје ћа шта украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

31.07.2015 12:27

Господин који се потписује са ГАСТАРБАЈ,жао ми је, али стварно не препознаје проблем и не зна о чему пише. Поредити наше прилике и прилике у западним земљама је крајње цинички и безобразно. То је исто, као да поредите плату на западу и овдје код нас. Ист тако госп. ГАСТАРБАЈ, треба да зна да су све муке ових наших напаћених народа почеле баш од пада Берлинског зида. Тад почиње национализам, уништење наше привреде, рат, прогони, мржња,клања,убијања. Зато узимати у појам вријеме, док је Берлински зид имао своју улугу у борби против капиталистичког империјализма, је крајњи вид неразумијевања ондашњих као и овдашњих прилика. Зато госп. ГАСТЕРБАЈ, уживајте ви у својим тековинама западног капитализма, а нас пустите да се овдје сналазимо на наш начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цxз

31.07.2015 13:26

Насег нацина нема зар ти то није јасно! Капитализам је свуда исти и ми од тога не можемо побјеци јер смо хтјели ДЕМОКРЕТИЈУ! Милојевиц многи други па и Мишицка још живе у социјализму. Закон треба уоблицити тако да се иколико осигурају права радника али он са мора мијењати.

Name

ре xxл

31.07.2015 20:18

Е ти немас појма.Теби све поциње и заврсава са социјализмом-комунизмом утопизмом. Насе муке поцињу од 1462 године и трају до дан данас.А вјероватно ни прије тога нисмо били сретни.Нама синдикат није потребан јер смо овакви какви јесмо.Навикли да носимо јарам.

Name

Милојевиц

31.07.2015 12:39

Овај Милојевиц не прати бас најбоље медије. Да прати, знао би да је господја Мисиц рекла да це се протести организовати ПОСЛЕ усвајања закона. Паметноме доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јотан

31.07.2015 12:52

Ако партија у називу носи име ,,демократска,обицно у јој демократије нема,тако и ове Мумије са префиксом,,Снага народа,замајавају јавност попут Сенатора српске,који добијају велике паре а не раде ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакомислено

31.07.2015 13:05

Је и помислити да це Ранка Мисиц уцинити било ста за права радника. Њен једини задатак јесте бацање прасине у оци обесправљеним радницима и то све за огромну финансијску надокнаду. Ако је Мисиц та која це бранити права радника резулта це бити, усвојен Закон о раду у мало буке. Сто би нас народ рекао: "Појео вук магарца". Ако нам је Мисицка једина нада, нека нам је Бог у помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тата

31.07.2015 13:40

Начин да се елиминише погубан утицај новог закона је само један : радничко акционарство. Када је радник уједно и сувласник, закон о раду није од пресудног значаја. Странка господина Милојевића тежиште ставља управо на питање спашавања привреде кроз радничко акционарство као до сада најбољи облик својине, облик својине по коме функционишу све велике свјетске корпорације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор права Горан Марковић се наговорио Додику...

31.07.2015 14:01

Претња референдумом хттп://www.нспм.рс/судбина-дејтонске-бих-и-република-српска/претња-референдумом.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

31.07.2015 17:00

@мики бл Нико није споменуо Милу сем тебе Додик сигурно није снага народа али ни овај Милојевић који живи још у Титовом вренену и да се он пита сигурно би вратио Титову штафету

ОДГОВОРИТЕ
Name

тата

01.08.2015 05:53

Ми смо мала земља и мали народ, увијек су нам други кројили оквир у коме ћемо се кретати, нисмо питани ни за социјализам, као ни за капитализам. То о чему говори господин Милојевић нема везе са социјализмом, у коме је имовина била друштвено власништво, већ има везе са до сада најсавршенијим обликом власништва у историји људске цивилизације - радничким акционарством, земље попут Норвешке и Шведске функционишу као велико акционарско друштво. Норвешка, нпр. своје нафтне изворе није приватизовала на наш тајкунски начин, већ су власници нафтних извора сви ставновници Норвешке, којима држава на њихове рачуне плаћа дивиденду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

01.08.2015 12:11

Најгоре од свега је то што није уопште проблем у постојећем Закону о раду. Он је био исправан. Проблем је у томе да се тај закон није досљедно примјењивао. Проблем је у ЗКП-у, односно судска пракса је таква да не санкционише багрове који се упорно огрешују о Закон о раду. Ту је главни проблем. Корупција и негативна селекција су присутни на свим нивоима на сваком кораку. Нови Закон о раду треба да озакони управо оно како се до сад радило. Радник уствари нема никаква права. Корумпирани политичари који су сијачи свог зла на овом простору, сада имају још одрешеније руке односно наћи ће још више багрова спремних да за њих одрадјују прљаве пслове. Ни САД ни ЕУ не желе да разумију иако више него добро разумију. Они и јесу покровитељи свог овог пакла у којем смо већ више од 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

удар љевице

04.08.2015 12:53

Милојевиц је заиста снага народа и то показује да је овај народ у великом проблему јер он једини има етузијазам за промјене, а пуно младји од њега само гледају како це се увалити у неку владајуцу партију да стекну неку корист и не зеле ниста мијењати. Свака част професоре! Фабрике радницима!

ОДГОВОРИТЕ