Оливер Фрљић организује контра-Олују у Ријеци

Редитељ Оливер Фрљић, у сарадњи са Српским народним већем Милорада Пуповца и удружењем "Доцумента", припрема у Ријеци контра-Олују, пише Слободна Далмација.

Регион 30.07.2015 | 08:04
Оливер Фрљић организује контра-Олују у Ријеци

Како преноси лист, Фрљић жели да се супротставити глорификацији рата која се и даље намеће као службена дужност свих грађана и да пошаље поруку да је рат пуно комплекснија појава него што га политичари представљају.
Због тога ће организовати овај мировни контрапункт книнској прослави Дана победе и домовинске захвалности.

Паралелно с почетком прославе у Книну, у 8 сати ујутру 5. августа у ријечком позоришту почеће јавни разговор с пет жена различитих националности из Вуковара, Осијека, Книна, Дрниша и Личког Петровог Села. Све оне су жртве рата.

Разговор са њима водит ће Весна Јанковић, активисткиња Антиратне кампање. Реч је о пројекту "контрасећања", покушају да се испричају приче жртава рата са његове маргине и изван службене историје.

Оливер Фрљић се нада да ће животне приче ових жена показати да ни у једном рату, па тако ни у Домовинском, ништа није црно-бело и једноставно:

"Иако су различитих националности и породичних прилика, све су ове жене током рата проживеле неку врсту мучења и тортуре, изгубиле су чланове породице, јавно су исмеване или су трпеле дугогодишњу друштвену изолацију."

Неке од њих сведоче и о епизодама ратне хуманости и храбрости које такође одударају од националних стереотипа и које се не препричавају ни на православним опелима ни на католичким мисама за домовину. Један од примера гооври о томе како су поједини дрнишки Срби и Хрвати, кад је било најгоре, једни другима спасавали животе.

Догађај као секундарни циљ има и отварање дебате о улози жена у рату.

Будући да свака Фрљићева активност у последње време производи жестоке друштвене реакције, организатори и овом приликом у Ријеци очекују контрапротесте ветерана рата и десничарских удружења.

Скуп ће, наводе организатори, бити добро осигуран.

Рекли су да ће се Бранко брзо вратити

Слободна Далмација пренела је и део приче Марије из Осијека:

"У то вријеме сам с двојицом малољетних синова била у избјеглиштву у Запрешићу, а супруг Бранко је остао у Осијеку јер је био један од директора Поште. Сваки дан, изузев суботе и недјеље, чули смо се телефоном чим би он стигао на посао. У понедјељак, 25. 11. 1991. године отпратила сам дјецу у школу и потом чекала његов позив. Јавио ми се тек око 16 сати. Грдила сам га што ми се није јавио раније, а он ми каже да уопће није ишао на посао, да му је у петак пред крај радног времена дошао шеф и рекао да је од понедјељка на слободним данима те да не иде никуда из Осијека у случају да га буду требали. Никада није рекао да га је страх, да га је нетко дирао, нападао. Ништа.

Сутрадан у 11.30 по њега је дошло троје наоружаних особа, једна жена и два мушкарца у одорама Хрватске војске. Позвонили су на врата и рекли му да с њима пође на информативни разговор. Казали су му да не треба понијети документе јер ће се брзо вратити. Након пола сата је то исто троје људи дошло у нашу кућу, али овај пут без њега. Одвезли су наш аутомобил из гараже. Одонда га више никад нисам видјела ни чула."

Марија данас живи у Осијеку с једним од синова и има 65 година. До 1994. године, када је њен супруг Бранко као нестала особа проглашен умрлим, Марија и њена деца живели су на рубу егзистенције. Остатак Маријине приче моћи ће се чути 5. 8. 2015. у ХНК Ивана племенитог Зајца у Ријеци.

Извор: Слободна Далмација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оли

30.07.2015 07:10

Храброст је данас показати своје мисљење,против слузбеног мисљења нације.Респецт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

30.07.2015 08:09

Подршка истини !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

30.07.2015 10:47

Ја мислим да се висе о томе не треба прицат .. Нит ови који су за нит ове који су против па било ком народу припадали .. Олуја није за славље нит Сребреница нит Кравице ... Ја не могу похвалит ове ко сто не могу похвалит зене у црном ... Тузно и залосно је то све било и не поновило се ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

30.07.2015 12:30

Ни ја не могу похвалит Француску. Најбоље вам је да ћутим!