Ломе се копља због Закона о раду

Након што је Влада ФБиХ недавно утврдила приједлог новог Закона о раду и упутила га у парламентарну процедуру, поново се актуелизује проблем закона о раду у Републици Српској.

Република Српска 26.07.2015 | 17:56
Ломе се копља због Закона о раду

И док аналитичари замјерају властима  што су нас довели у позицију да морамо прихватати готово све услове ММФ-а, послодавци очекују од Владе да што прије крене у процедуру доношења таквог закона и у РС.

У Савезу синдиката и даље тврде да нови Закон о раду не долази у обзир и да је постојећи добар за све.

Доношење новог Закона о раду од домаћих власти  већ неколико година тражи Међународни монетарни фонд као услов за нови кредитни аранжман.

Нови закон улази на мала врата, прво у Федерацију БиХ, и то као дио реформске агенде за БиХ.

“Сила бога не моли” - каже бањалучки економиста Дамир Миљевић.

Он је сигуран да ће овај неолиберални закон бити усвојен и у РС, јер - ако нема закона, нема ни пара.

У Савезу синдиката не вјерују да ће такав закон проћи у РС и траже досљедну примјену постојећег закона о раду, који је - како трвде - усклађен са међународним стандардима и добар и за раднике и за послодавце.

Другачија очекивања имају у Унији послодаваца Републике Српске. Сматрају да Влада треба да се уозбиљи и да ради на доношењу новог закона са социјалним партнерима који то желе.

Најкрупнија, али и најспорнија измјена у том закону односи се на ограничавање колективних уговора, који сада имају неограничен рок, на трајање до три године, а томе се противе сви синдикати радника.

Разлог је јасан - тим законом радници постају робље 21. вијека.

БН ТВ



Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Анђео

26.07.2015 16:26

Својим непромишљеним потезом Влада ће увести Српску у анархију. У таквом стању радници би могли изаћи на улице а онда ниједна парламентарна већина не би помогла оваквој буди-бог са нама корумпираној влади. Ова влада није одраз изборне воље народа и они би због тога требали да добро пазе које ће потезе да вуку. Један њихов погрешан потез би могао да направи хаос у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

26.07.2015 16:47

Хаос цемо и направити ако га усвоје...

Name

п

28.07.2015 06:58

У односу на стари закон новим је предвидјено: - лакше отпуштање: радника(без мишљења синдикатаа),по "жељама" послодавца, отпуштање инвалида од ИИ групе па до ВИИ групе. -смањење отпремнине код отказа радника на максимално 6 просјечних плата(без обзира да ли радник има 2 или 39 година стажа -смањење плате приправника са 80 % на 70 % -за близанце и за треће и свако наредно дијете укинута је одредба да жена има право на годину и по породиљског! - укинут топли оброк,регрес, додатак на плата од 0,5 по години стажа(минули рад) -радници немају право на штрајк док се не "исцрпе "могућност мирог рјешавања проблема(што може трајати бесконачно) -смањена овлаштења Инспекције рада(Могућност рада на црно...) -послодавац одређује радни учинак и смањење или увећење плате по истом(нез обзира на гарантоване коефицијенте) што ће довести до диктаторских овлаштења директора -синдикат је приморан да колектинвни уговори мора потписати у року од 3 мјесеца или престаје њихова примјена .

Name

зоо

26.07.2015 16:39

Дајт људи, па закон вам је златан. Овакве привилегије које произлазе из приједлога закона ФБиХ на западу не постоје. Зивим и радим у Свајцарској, дај бозе толико времена за новопецене родитеље. Ми имамо цитавих 14 седмица за мајку, а за оца 2 дана. Прелијепо. Отказни рок је 3 мјесеца, кад год хоцес. БиХ је сто се тице закона рај на земљи. Ја знам да нема посла и да су плате мале, али за то је мозда мало и закон крив. Кукњава синдиката у ФБиХ без иједног наведеног разлога, исто тако СДП и ДФ. Ваљда нису ни процитали приједлог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

26.07.2015 16:58

Ти се из Свице не јављај... Би ли да се мјењамо?

Name

Боки

26.07.2015 18:45

Ниси ти Свицарске видио ни на. слици.Отказни рок три мјесеца ал си заборавио образлозење.За ста?А да у Свици плате су и на ЕУ и до 50 процената веце.Овде људи по пар год нису плату добили а с овим новим бице јос горе .Како би се провео послодавац у Свици који би то пробао?

Name

полетарац

26.07.2015 19:45

А колика је плата у Свици? Иста као овдје или је мања? Де немој молим те...

Name

забринута

26.07.2015 21:13

Само ме интересује какав ће утицај тај нови закон имати на већ тринаест година негативан природни прираштај у Републици Српској.

Name

одговор

28.07.2015 09:33

Ако је тако сјајно дођи овде да радиш. Сулудо је поредити систем у једној земљи која је, да будемо искрени, доживјела нагли развој после другог свјетског рата захваљујући сардадњи са нацистима (иако је званично била неутрална), са земљама на Балкану. И ја би овдје радио за 5000 франака и не требају ми никаква друга права и да имам могућност да уколико останем без посла да убрзо нађем други а да у међувремену држава брине о мени (социјалн помоћ је сигурно већа од плате радника са факултетом у БиХ). Како вас није срамота да овако коментаеришете.

Name

Бањалучанин

26.07.2015 17:24

И садашњи Закон о раду је добар али се не примјењује. Није проблем у том закону него о корумпираној власти. ММФ не тражи да се таква власт промијени него им увијек наново одобравају нове кредите. И само нас заваљују. Напоље ММФ из ове земље! Нека продају Додикову имовину по страним банкама па нека наплате своје кредите. Доле ова отудјена лоповска власт! Тајкуни нису нигдје ништа створили па неће ни овдје. Треба донијети закон којим се тајкунима све одузима. А тајкуни и корумпирани политичари да одговарају по кривичном закону. Једино то може помоћи овој земљи и овом народу. У противном, кад балон пукне, биће свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цун

26.07.2015 17:53

Закон о раду треба прилагодити друственим околностима. Мисицка и друство још зиве у комунизму уз дебела примња које обицни смтници могу само а сањају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

26.07.2015 18:11

Регрес,топли оброк икарте за превоз,па то нема нигдје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

26.07.2015 19:36

Закон о раду ће се односити на бирократију а не на раднике , које је и до сада приватник могао да прима и отпушта кад му се ћефне. Само каже не треба више и довиђења. Друга је ствар са силном администрацијом која је заштићенија од медвједа са уговорима на неодређено вријеме. Њих нико не може натјерати да раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слосер7

26.07.2015 21:01

Минимална сатница у Њемацкој је 8 Еура и загарантована је законом.Ставите у нови закон да је код нас минимална сатница 8 Марака и онда писите све сто хоцете у новом закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоо

28.07.2015 07:28

А знас ли откада је то тако? Отприлике годину дана. Ради ево ти у Њемацкој за 8 Еура и храни обитељ, плати стан и осигурање, купи ауто... Нема јаро, то сто је теби 8 Еура пуно, је у њемацкој 400км мјесецно. Знас ли колика се буна дигла у њемацкој због, уствари, 8.5€? Знас ли ти да је Њемацка једна од најбогатијих дрзава на свијету у којој је око 4 милиона радноспособних људи незапослено. У њемацкој ради око 6 милијуна људи за минималац од којег се не мозе презивјети. У Њемацкој постоје мјеста гдје нема ни сколе ни вртица и неонацисти кроје опет власт. Није све бајно у земљи снова, а ово је само неколико мањих ствари које сам навео. Покусај у Њемацкој радити за минималац и презивити.

Name

нло

26.07.2015 21:33

Треба мијењати закон о раду. У неким дрзавним фирмама се радно мјесто преноси са кољена на кољено, а све дрзавне фирме кљуцају од виска запослених и неписмених "родјака". Ма да је само закон о раду, доста се ствари треба мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

27.07.2015 03:30

Кад видим Тегелтију,знам да су радници на губитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

27.07.2015 04:47

Овдје влада закон лопови послодавци и лијени радници ,за послодавце мислим у приватном сектору а раднике у друственом. Они који су на грбаци пореских обавезника имају и превише права и ништа нераде и зарадјују превише како раде док приватни сектор је обрнуто и у том правцу треба тразити промјену закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддр

27.07.2015 05:10

Прво направите реформу фонда Пио ту је постојеће стање катастрофално.Људи који испуњавају увјете немогу у пензију ,са њима се по пар година манипулише што није фер и поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АХМО

27.07.2015 07:11

Закон о раду,радници немају никаквих права,ето једноставан закон сада на скупстину баја дрекне дизите руке и готово,предсједница образлози како је то диван,модеран и европски закон,раја нека крепа и ТХЕ ЕНД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

27.07.2015 09:13

Да ли ово знаци да це свака промјена власти повлацити отпустање предходних кадрова и примање својих ?! :) Банке це онда морати да дају кредите на маx. 3 год ! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

28.07.2015 00:57

Ста се буните.Не ваља вам социјализам,па ето вам тај капитализам.Нема коментара а да не запињете за стари систем(комуњаре,црвени итд.).И зато псссссссссссст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са покрићем

28.07.2015 08:08

Каква копља, каква ломљава..??!! Копаља одавно нема, копља су у трњу, само туга остала. Туга, јад и чемер, народ преварени... Волунтаризам, импровизација и блеф, ето то је то, то је а добро није, нити ће бити.

ОДГОВОРИТЕ