Референдумом штите криминал у Српској

Посланици Савеза за промјене у Народној скупштини Републике Српске упозорили су данас да није могуће реактивирање одлуке о референдуму у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ те да се референдумска питања из 2011. и оно које сада предлаже предсједник Републике Српске Милорад Додик у потпуности разликују.

Република Српска 07.07.2015 | 19:45
Референдумом штите криминал у Српској

Опозиционари у Српској наглашавају да су против политичког авантуризма Милорада Додика те да ће то спријечити, а у наредним данима ће заузети став како ће гласати на посебној сједници Парламента Српске о овој теми. 

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говадарица изјавио је данас новинарима у Бањалуци да су на Колегију Народне скупштине од савјетника предсједника Српске Синише Карана добили потврду да се сада ради о потпуно новом референдумском питању, у односу на оно које је било 2011., када је у Парламенту усвојена одлука о референдуму у Српској. 

Он је напоменуо да и опозиција у Републици Српској има велике замјерке на рад Суда и Тужилаштва БиХ, али "желе да укажу и на аномалије које прави Милорад Додик, спреман на све да заштити криминал и корупцију у Српској“. 

И шеф Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић истиче да је референдум исувише озбиљно питање и против су политичког авантуризма, који може донијети штету Српској. 

Нагласио је да је ПДП и за референдум о свим животнима питањима грађана и да такве одлуке треба доносити. 

Посланичка група Странке напредна Српска сматра да је манипулација СНСД-а и Милорада Додика пала у воду, јер се, навео је посланик Горан Ђорђић, сада потврдило да се не ради о реактивирању одлуке о референдуму, те да је Додик предложио сасвим ново референдумско питање. 

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би на захтјев предсједника Милорада Додика требало да буде реактивирана одлука о расписивању референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ биће одржана 14. или 15. јула, зависно када се заврши још једна посебна сједница, одлучио је данас Колегијум Парламента Републике Српске. 

Раније је за 14. јула заказано посебно засједање Скупштине о информацији о пословању "Електропривреде РС“, а чије одржавање траже посланици опозиције. 

По Додиковим ранијим најавама, референдум у Српској би се могао организовати у првој седмици септембра.

Референдумско питање требало би да гласи: "Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметнуте законе од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?"

Предсједник очекује да ће грађани у великом броју одговорити с “не". Како је истакао, то би била обавезујућа одлука за све представнике власти, а одлуке државног Суда и Тужилаштва не би се примјењивале на простору Српске.

Народна скупштина је још 2011. године донијела одлуку о референдуму на којем су се грађани требали одредити према неуставно и неовлаштено донесеним законима виског представника, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, али је ту одлуку тада Додик суспендовао, а отворен је структурални дијалог о правосуђу у БиХ. 

(БН ТВ)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Сарајлија

07.07.2015 11:37

Баја не осврћи се на те полтроне , само гурај напријед са тим референдумом , држ се Бајо цијела Босна је уз тебе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

07.07.2015 12:46

Право збориш, живјела независна Република Српска!

Name

Матриx

07.07.2015 21:44

Сви су заборавили Бонска овлаштења Високог представника за БиХ, гдина Инцка. Какву год одлуку да донесу политичари, НСРС или грађани РС, ако референдума буде, ту ће одлуку Инцко поништити!!! Хапшења поводом силних афера у РС ће убрзо кренути, јер на тим питањима убрзано раде Суд и Тужилаштво БиХ!!! Отуда и идеја о референдуму!!!

Name

млаћењ празне сламе

07.07.2015 11:41

Владајућа коалиција за ово питање има већину од 48 посланика, а опозиција је још прије мјесец дана тврдила да могу до скупштинске већине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско >Буха

07.07.2015 11:44

Објави га Додице па да видимо за кога це бити обавезујуци резултати гласања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

07.07.2015 11:47

КРИЗА ЈЕ СВЕОБУХВАТНА, ПА ДОДИК ВИДИ СПАС ЗА СЕБЕ И СВОЈЕ ТАЈКУНЕ, ЈЕДИНО УКИДАЊЕМ СУДА И ТУЖИЛАШТВА, КОЈЕ БИ МОГЛО ВРЛО БРЗО, ПОКРЕНУТИ ИСТРАГЕ; АКО ТО ВЕЋ И НЕ РАДЕ?! ОН ПРИЗНАЈЕ "СУД САМО СВОЈЕ ПАРТИЈЕ"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2015 19:35

Ма референдум да укинемо БиХ. Живјела слободна Српска

Name

лоло

07.07.2015 11:53

Додик и његов режим су велико зло. Против таквог зла се на брани спрејом против комараца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

07.07.2015 11:57

Превара док придју избори додо о референдуму запоциње прицу неце успјет овог пута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

07.07.2015 11:58

Кад би то питање поставио у Федералном дијелу - просло би... Касније би им тај датум био празник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

07.07.2015 12:14

Ма,Додик је свјестан да је све ово само обичан циркус,то неко рефендумско питање које се односи на законе који више не важе јер су на снази закони које је усвојила Парламентарна скупштина БиХ,напросто смијешно... Али,ето,он се дефинитивно одлучио на ову тактику скретања пажње са скорог (или већ постојећег) економског слома који пријети (или је већ ту) да уништи могућност за било какав колико-толико нормалан живот... Зато је боље причати о тој некој резолуцији,Насеру Орићу и сличним егзистенцијално важним темама... Поздрав свима,нарочито људима који се сваки дан боре као лавови да зараде неки новац да би некако прехранили своју породицу и то у оваквом лудом окружењу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарзан

07.07.2015 12:18

Предсједнице да ли си упознат да ти у Мркоњиц Граду ради судија кривицно осудјена за злоупотребу слузбеног полозоја и овластења пресуда окрузни суд у Добоју .Средимо прво насе двористе да би другима давали фоскуле и критике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

07.07.2015 21:05

ВСТС је бих ниво и именује судије. Судије не именује и не скида РС.

Name

паметном доста

07.07.2015 12:22

Изгласавањем референдума престале би да постоје и све полицијске агенције на нивоу БиХ,па ви добро потенцијални гласачи размислите коме то у овом тренутку највише одговара,или се опет ухватите за србовање великог Србина који је уз помоћ својих послушника отјерао стране тужиоце из Одјељења за организовани криминал,а оставио у Одјељењу за ратне злочине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

07.07.2015 12:31

Само це га костати референдум неколико милиона марака ,који це јадни народ платити. Ја заиста не разумијем Игора Радојцица сто не преузме власт,како мозе слусати ста овај млати . Сто у септембру,дај одмах референдум док је дијаспора доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

07.07.2015 12:40

Е мој Миле!!! Како се ми из БиХ цудимо лијепим градовима, аутима, путевима, одморима које имају странци. Камо среце да си паметнији и да видис како ми, градјани БиХ, патимо због такве политике. Твоја дјеца сигурно не осјете кризу као моја. Али ваљда и теби додје крај. Ваљда те цасни Срби осуде на дугогодисњу робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

07.07.2015 13:02

Додиков ....Ријалити као по сценарију Хеппy телевизије, пратите ли ви њега јасе на овоме расписивању задњих сест година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

курир Аца

07.07.2015 13:05

Прво спомиње неуставно и неовластено наметање. Ста цемо ако је све у складу са уставом а и са овластењима високог представника. Или благо рецено забуна око овог појма наметнути закони о суду,мозда у старту јест било наметања ал је послије парламент све то изгласао измедјуосталог и гласовима СНСД...

ОДГОВОРИТЕ
Name

осло

07.07.2015 13:25

браво Ноле СРБИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска Србија

07.07.2015 13:35

Треба сто прије расписати референдум, али не о насилницким судовима и тузиластву БиХ, вец о независности Републике Српске и њеном припајању Србији у циљу стварања Републике Српске Србије. Тако је најбоље и за нас Србе и за Босњаке јер нема сврхе губити вријеме са полумртвом дрзавом као сто је Босна и херцеговина која као таква из дана у дан унистава насу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

07.07.2015 14:06

Зашто Миле буче о референдуму је јасно и задњем идиоту и то више не треба ни објашњавати. Међутим, браћо Срби који га слиједите, зар не примјећујете да се из федералног дијела не чују никакве реакције. Зашто, зато што им је тако савјетовано из међународне заједнице, обзиром да ће они у случају и самог покушаја одржавања референдума да изврше притисак на РС да ће њен даљи опстанак бити упитан. Тада идеолога референдума, Додика, Митровића и остале братије неће нигдје бити, односно, биће на другим дестинацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козарска Дубица

07.07.2015 14:07

Живела независна и слободна Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.07.2015 14:13

Дрекавац би закувао, па поново побјегао, овај пут пун ко брод, све сто је стигао све је покрао, а ти народе на контејнере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбацар

07.07.2015 14:33

Напријед Миле цијели томбак је за референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто

07.07.2015 14:42

Исто тако у Невесињу пробају затаскати лоповлуке савјетника, али све испливало на поврсину. То раде сарадујуци са резимом и русеци Босица, али све се зна, а тек поцело да испливава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

07.07.2015 15:00

Јел стварно има толико криминала и корупције у Републици Српској да се несмије ни спомињати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

07.07.2015 17:52

Добро је па се има пара за бацање на којекакве безвезне референдуме. И они који га спроведу не знају шта даље. Битно је да се паре троше узалуд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

07.07.2015 19:29

Послије рефердума сва имовина владајуце струкуре у РС а која је у иностранству це бити блокирана. Додик и цо це бити забрањени путовања. Србији це бити забрањено да се мијеса ако хоце у европу а РС це пропасти јер без страних пара ниста не ради. Онда це дрекавац изазвати рат са федрацијом јер кобива сви проблеми у РС је њихова греска и опет све ко 92..... А сто не би могло овце моје драге

ОДГОВОРИТЕ
Name

младен

07.07.2015 20:26

Немојте нам помагати брацо босанци пустите нас у насем проблему а ви свој рјесавајте како хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ег45г

08.07.2015 05:24

Нису они теби браца.

Name

јес

07.07.2015 21:48

добро ето нема референдума али господо из опозиције иматели ви неко рјесење да се стане на крај овој узурпацији институција само сте против референдума а никакво рјесење немате

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ,СВЕ

08.07.2015 05:48

Ма наравно да стити криминал,не идите ви из бих институцја цувајте мјесто горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

08.07.2015 06:17

Није тацно референдумом се показује да је суд неправилан неуставан а суди ли суди само Србе, а наса полиција их хапси за њихов рацун, надлезности треба повратити а следеце је одлука да на територији РС не мозе б ити висе нико ухапсен од стране тузиластва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

08.07.2015 08:27

Референдум не стити криминал, он брани невине српске зртве које су БиХ "судилаством" осудјени на преко 1500 година робије, али треба направити нови референдум за криминал и корупцију и вероломно тузиластво РС и власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сакиб муфна

08.07.2015 08:57

Ко о цему баба о устипцима, јесу ови у парламенту плацени да само да галаме на СНСД, у реду и то али дајте неке предлоге, хапсите имате Сипу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

08.07.2015 10:19

А што да не кренемо са референдумом о усвајању Закона о поријеклу имовине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

08.07.2015 15:20

Ма само референдум за отцепљењ и самосталу дрзавуР.Србску једини циљ и спас, све друго млацење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ