Југославија – легло кошаркашких зналаца који царују Европом посљедњих 15 година!

Са брдовитог Балкана долазе најбољи стручњаци игре под кошевима.

Кошарка 07.07.2015 | 23:40
Југославија – легло кошаркашких зналаца који царују Европом посљедњих 15 година!

Кошарка нам је у крви! Били ми Срби, Хрвати, Црногорци или припадници било ког другог народа из бивше Југославије, за све нас важи иста хипотеза - волимо и познајемо кошарку. Имамо неке од најбољих кошаркаша у Европи и свету. И не само то. Можемо слободно да кажемо да са простора бивше Југе потичу најбољи тренери у Европи! И да то поткрепимо чињеницама. Бирање Саше Обрадовића за трећег најбољег тренера протекле сезоне само је последњи у низу супеха наше струке.

Ако посматрате тренере који су освајали титуле у шест највећих лига у Европи (Шпанија, Турска, Грчка, Немачка, Русија, Италија) у периоду од 2001. до 2015. године, највеће су шансе да налетите на имена тренера који потичу са Балкана. Само у две године - 2013. и ове сада 2015. - ниједан од наших тренера није освојио трофеј бар у некој од шест наведених лига.

Није била реткост да се догоди да и по три или четири првака у шест најачих лига са клупе предводе наши тренери. Рецимо 2003. прваци са својим клубовима су били су Светислав Пешић у Шпанији, Жељко Обрадовић у Грчкој, Дуда Ивковић у Русији и Емир Мутапчић у Немачкој.

2001 – Жељко Обрадовић (Грчка), Емир Мутапчић (Немачка)
2002 – Душко Ивановић (Шпанија), Драган Шакота (Грчка), Емир Мутапчић (Немачка)
2003 – Светислав Пешић (Шпанија), Жељко Обрадовић (Грчка), Емир Мутапчић (Немачка), Душан Ивковић (Русија)
2004 - Светислав Пешић (Шпанија), Жељко Обрадовић (Грчка), Душан Ивковић (Русија)
2005 – Божидар Маљковић (Шпанија), Жељко Обрадовић (Грчка), Душан Ивковић (Русија)
2006 - Жељко Обрадовић (Грчка), Саша Обрадовић (Немачка)
2007 - Жељко Обрадовић (Грчка),
2008 - Невен Спахија (Шпанија), Боган Тањевић (Турска), Жељко Обрадовић (Грчка), Лука Павићевић (Немачка)
2009 - Жељко Обрадовић (Грчка), Предраг Крунић (Немачка)
2010 – Душко Ивановић (Шпанија), Богдан Тањевић (Турска), Жељко Обрадовић (Грчка)
2011 – Невен Спахија (Турска), Жељко Обрадовић (Грчка)
2012. – Душан Ивковић (Грчка)
2013 - /
2014 - Жељко Обрадовић (Турска), Светислав Пешић (Немачка)
2015 - /

Поред ових података, чињеницу да из бивше Југославије долазе најбољи тренери Европе показује и једноставан преглед добитника награде Александар Гомељски која се од 2005. године додељује најбољем тренеру године. Ту награду су освајали Жељко Обрадовић два пута (2007. и 2011. године), Душко Вујошевић (2009. године ) и Душан Ивковић 2012. године. Ове године титулу најбољег тренера понео је Пабло Ласо, док је Саша Обраовић изабран за трећег најбољег на Старом континенту.

Следеће године у Евролиги биће чак седам тренера са Балкана. Александар Ђорђевић ће предводити Панатинаикос, Душан Ивковић Ефес Пилсен, у Црвеној звезди ће и даље главни бити Дејан Радоњић, на рекордну девету европску титулу Жељко Обрадовић ће ићи са Фенербахчеом, Јасмин Репеша ће водити Милано, Велимир Перасовић Каху лаборал, а Светислав Пешић ће бити главни у Бајерну из Минхена.

Као што стоји на почетку текста: Балкан воли, али и познаје ову игру!

Коментари / 0

Оставите коментар