Вимблдон: Креће друга недјеља - најава...

Сестре Вилијамс - рекет на рекет! Петоструке шампионке Вимблдона у понедељак ће играти једна против друге.

Тенис 06.07.2015 | 12:00
Вимблдон: Креће друга недјеља - најава...

Дуел сестара Вилијамс у осмини финала Вимблдона привлачи највише пажње од свих дуела који ће се у понедељак играти на овом турниру у Лондону, пошто су обе до сада тријумфовале по пет пута у Свеенглеском клубу. Први носилац је млађа сестра Серена, док је старија Венус 16.

"Оне су урадиле невероватну ствар за овај спорт. Рекао сам то много пута до сада. Нисам сигуран да њихови међусобни окршаји доприносе томе, мислим да то више има везе са њиховим појединачним успесима", рекао је Роџер Федерер, седмоструки шампион Вимблдона.

Појединачно и заједно, сестре Вилијамс су постале неке од највећих шампиона британског грен слема. Обе су славиле по пет пута у синглу, а имају још пет тријумфа у дублу.

Серена на трави Вимблдона води 3:2, а сва три тријумфа забележила је у финалима. Венус је своје победе остварила једном у финалу и једном у полуфиналу, које се одиграло 2000. године, када су први пут играле једна против друге на овом турниру.

Серена је и даље у врхунској форми и тренутно жели да освоји "прави гренд слем", односно да буде истовремена шампионка сва четири гренд слем турнира, док се Венус последњих година мучила на турнирима. Њој је 2011. године дијагностификована аутоимуна болест која исцрпљује организам. Последњи Вимблдон освојила је три године пре тога, а годину дана пре дијагнозе је последњи пут играла у четвртфиналу гренд слема на трави.

Венус се ове године, међутим, приближила својој некадашњој игри, а сва три меча на овогодишњем Вимблдону добила је без изгубљеног сета.

"Игра баш добро. Тренирам поред ње сваки дан и осећам страхопоштовање према њеној тренутној форми. То ме мало нервира, јер знам да треба да играм против ње", рекла је Серена.

Меч сестара Вилијамс један је од 16 мечева осмине финала који су на програму у понедељак, од чега су осам у мушкој, а осам у женској конкуренцији.

Бранилац титуле у мушкој конкуренцији Новак Ђоковић пропустио је шансу да се бори за "прави гренд слем" пошто је изгубио од Стена Вавринке у финалу Ролан Гароса, а сада се бори за своју трећу вимблдонску титулу.

"Покушавам да се поставим само у садашњи тренутак, а не да се борим против мисли, притиска и узбуђења", рекао је Ђоковић.

Његов противник биће 14. носилац Кевин Андерсон из Јужне Африке, који никада није дошао до четвртфинала гренд слем турнира.

Осим Ђоковића, Србију ће у понедељак представљати и Јелена Јанковић, која игра против Агњешке Радванске, и Виктор Троицки, који се састаје са Васеком Поспишилом.

У понедељак игра и Роџер Федерер, једини активни играч који у синглу има више вимблдонских титула од неке од сестара Вилијамс. Швајцарац има седам трофеја, а евентуална осма би била рекорд.

Федерер је релативно лако дошао до друге недеље. Прва два меча је добио без изгубљеног сета, док је у трећем изгубио један. Његов следећи противник је 20. носилац Роберто Баутиста из Шпаније.

Федерер је казао да му освајање рекордне осме титуле и обарање рекорда Пита Сампраса и Вилија Реншоа из 19. века није главни циљ.

"То је више нешто о чему се прича неколико недеља, а онда нестане, после чега треба да се чека годину дана. Ја Вимблдон доживљавам као нешто што и јесте, велики турнир и велика шанса", рекао је Федерер.

Троицки излази на терен око 12.30, а Ђоковићев меч би требало да почне у 17.30. Јелена Јанковић би свој меч требало да почне око 14.00

Коментари / 0

Оставите коментар