Министар финансија Грчке поднио оставку

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис поднео је јутрос оставку "да би олакшао премијеру Алексису Ципрасу преговоре са страним повериоцима", упркос томе што су се грађани, на јуче одржаном референдуму, са 61,31 одсто гласова изјаснили за опцију "не" предложеним мерама штедње страних поверилаца, коју је он заговарао.

Свијет 06.07.2015 | 10:40
Министар финансија Грчке поднио оставку

"Референдум од 5. јула ће остати записан у историји као јединствен тренутак када је један мали европски народ устао против дужничког ропства. Као и свака борба за демократска права, тако и ово историјско одбацивање ултиматума еврогрупе од 25. јуна долази са високом ценом која мора бити плаћена. Из тог разлога је од суштинског значаја да велики капитал који је нашој влади омогућио одговор "не", одмах инвестирамо у "да" и у одговарајућу одлуку - односно у постизање споразума који подразумева реструктурирање дуга, мању штедњу, прерасподелу у корист оних који су у проблемима и праве реформе", наводи Варуфакис на свом блогу.

"Недуго након објављивања резултата референдума, упознат сам са одређеним очекивањима појединих представника еврогрупе и других партнера да одсуствујем са састанака, што би могло да буде евентуално корисно премијеру у постизању споразума. Из тог разлога ја данас напуштам Министарство финансија", додаје Варуфакис у блогу.

"Сматрам да је моја дужност да помогнем Алексису Ципрасу да искористи, ако му то одговара, капитал који нам је грчки народ дао кроз јуцерашњи референдум. А ја ћу носити презир поверилаца са поносом. Ми левичари знамо како да делујемо колективно не марећи за привилегије функције. Подржаћу у потпуности премијера Ципраса, новог министра финансија, и нашу владу. Надљудски напор да се испоштује храбри народ Грчке, а чувено "оxи" (не) дато демократама широм света, тек почиње", закључио је Варуфакис у блогу.

Грчки министар економије и координатор у преговорима са међународним кредиторима Јоргос Статакис помиње се као потенцијални кандидат који би данас могао да замени Јаниса Варуфакиса.

Нови грчки министар финансија уместо Варуфакиса биће именован након састанка политичких лидера који треба да почне данас у 10,00 часова, рекао је портпарол владе у Атини, пренео је Ројретс.

Извор: ФоНет

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Сарајево

06.07.2015 06:18

А гдје це,у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

06.07.2015 06:32

Добице 28000:)

Name

дивља јабука

06.07.2015 06:44

Чуј подржаће владу а подноси оставку. Лицемјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Сарајево

06.07.2015 06:52

И то са дебелом отпремнином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.07.2015 06:56

Ало Тегелтија, има једно радно мјесто отворено, људи вапе за квалитетним министром финансија да их устабили и доведе до просперитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иоx

06.07.2015 09:43

Ја мислим да би ту Ципрас требао поставити Тегелтију, он би ресио дилему њихове егзистенције веома брзо, цовјек је сампион за униставање, мислим да би сјаргао Грцку у року од 7 дана ... Искрено за Свајцарску би се Тегелтија морао намуцити и потрудити сигурно једно 2 мјесеца .

Name

Додано

06.07.2015 06:57

Провокатор па га сви у великом кругу зеле заобици,ста му друго и преостаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

06.07.2015 07:09

Мени је просто невјероватно да људи не схватају да цијела ова прича са Сиризом, за шта је један од пресудних момената овај референдум, једна сјајна америчка игра у циљу слабљења "европских партнера". У то се очигледно активно укључила и Русија која ће наравно сада пружити подршку Грчкој чиме ће још више задрмати ЕУ. Не Њемачку, али пројекат да. Наравно то ће се прије свега осјетити у малим и сиромашним чланицама, али зато је и створена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цм

06.07.2015 12:58

Потписујем све што си написао.

Name

Логика...

06.07.2015 08:50

Поједи, попиј, прокоцкај, подијели наследницима и јос толико остало у сламарици.. Ех и ја би тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јебем зене политицарима у бих

06.07.2015 08:55

Ово са Грцком је све смисљено будете видјели сада це наставити преговоре и заборавити на референдум .То ме подсјеца на неке нама блиске референдуме када се народ увуце у несто ста на крају опет буде како политицари хоце . Зато народе добро пазите ста је референдум !А сто се тице Грцке,кредите ст осу узели морају вратити то се зна само лазу народ и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

06.07.2015 09:05

Грчка је ИСХОДИШТЕ ЕВРОПСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ, па треба бити и ИСХОДИШТЕ ПОЧЕТКА ОСЛОБАЂАЊА ТЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ ОД ОД ВЕЛИКОГ БРАТА, односно од тзв. СВЈЕТСКЕ ВЛАДЕ и ВАНДЕРБИЛД групе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

06.07.2015 09:42

"Ми левичари знамо како да делујемо колективно не марећи за привилегије функције..", ово је изјавио грчки министар и то у Грчкој. Код нас не, боже сачувај, код нас тога нема, нити ће бити. Код нас је политички морал другачији, чак врло другачији, много нижи и приземнији, у блату се ваља, заглибљен у глибу. Али зато и разумљивији, оличен у платформи у народу препознатљивој као 'усе-насе-подасе'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

06.07.2015 10:01

Нико Грчку није натјерао да узимају кредите, било им је лијепо док су се задуживали и трошили немилице толики новац. Сад када треба те кредите вратити, они кукају на кредиторе. Може се само замислити ко че Грцима дати више и један кредит, чак ни мочна Русија то нече учинити. Ко че дати неком кредит, а нису сигурни да че исти и вратити.

ОДГОВОРИТЕ