Анализа: Порази дају одговор - Да ли је ово Надалов крај?

Рафаел Надал је 2008. освојио титулу на Вимблдону, а онда је две године касније поновио тај успех.

Тенис 06.07.2015 | 00:00
Анализа: Порази дају одговор - Да ли је ово Надалов крај?

Дванаест месеци после другог трофеја стигао је до још једног финала у којем је поражен од Новака Ђоковића, али је по ко зна који пут потврдио да није играч који побеђује само на шљаци.

Међутим, 2015. године ситуација је драстично другачија – Шпанац је четврти пут узастопно изгубио у првој недељи Вимблдона и питање је да ли ће се икада вратити на ниво када је доминирао светским тенисом.

Болна чињеница јесте да је двоструки шампион у сва четири наврата губио од играча чији се ренкинг у том тренутку мери троцифреним бројем – Лукаш Росол, Стив Дарсис, Ник Кирјос и Дастин Браун.

2012: Росол – Надал 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4

Године 2012. године ’Бик са Маљорке’ је већ у другом колу налетео на изузетно расположеног Росола који је одиграо нестваран меч, победивши после пет сетова резултатом 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. Иако је стизао до саме завршнице у претходних пет наступа, овога пута није могао да спречи једно од највећих изненађења у историји највећег турнира на свету.

Добио је први сет, али је Чех направио брејк у другом, заиграо ауторитативно и буквално је исход скоро сваког поена зависио од њега – хватао је лоптице у пењању, погађао је изузетно дубоко, а праве сервисе проналазио је готово увек када је било најпотребније. Последњи гем одлучујућег сета слика је целокупног сусрета – три аса и комбинација 'један-два' за највећу победу каријере тада 100. тенисера на АТП листи.

„Он је играо невероватно у петом сету. Ја сам играо сјајно у четвртом и та пауза (за затварање крова) ми није одговарала. Али, то је спорт. У петом је он био предобар, али пре тога није. Све што је урадио у одлучујућем делу игре је било више од невероватног. У прва три ја нисам играо добро“, рекао је тада Надал.

Надал је тада испао у другом колу, најраније на неком од Грен слем турнира још од 2005. године, што ће се променити само 12 месеци касније.

2013: Дарсис – Надал 7:6, 7:6, 6:4

Ново разочарање тада повредама уништени Шпанац доживео је већ на старту турнира 2013, када га је у три сета елиминисао Белгијанац Стив Дарсис. Рафа је против, у том тренутку 135. тенисера планете, био у подређеном положају током читавог дуела и до краја није успео да пронађе прави ритам.

Кривац за то био је управо Дарсис који је мењао тактику и ритам како се меч одвијао. Почео је притиском на бекхенд ривала, а онда и нападима форхендом по паралели. Веома често је користио слајс чиме је терао Рафу да се код удараца додатно савија и оптерећује начета колена.

После бројних рекорда које је поставио током каријере, Рафа се поразом од Дарсиса уписао у уџбенике и на неславан начин. После Гуге Куертена 1997. године, постао је први шампион Ролан Гароса који је испао у првом колу Вимблдона. Такође, Надалу је то био први пораз на старту Грен слем турнира у каријери (до тада је имао скор 34-0), а и први пут од меча са Сришафаном 2003. године изгубио је меч Вимблдону без добијеног сета.

Не желећи да умањи тријумф Белгијанца на конференцији за штампу одбио је да одговара на питања о повреди која је условила неколико дугих пауза током каријере.

Почетком те године суочио се са трећом озбиљном здравственом кризом која му је каријеру ставила под знак питања. Због првобитног проблема са стопалима морао је да коригује гажење, што је довело до нелагодности, а потом и тешких повреда колена. Пауза после пораза од Росола трајала је све до фебруара 2013.

2014: Кирјос – Надал 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3

Једна таква уследила је и прошле године, након трећег узастопног пораза – овога пута на Централном терену засијао је Аустралијанац Ник Кирјос који је тада држао 144. позицију на листи.

Рафа је на турнир стигао после поприлично добре сезоне на шљаци и новог трофеја у Паризу, али су се симптоми повреде колена полако враћали. Прошао је Мартина Клижана, реванширао се Росолу за пораз од пре две године, па онда победио и Кукушкина, пре него што је дошао на мегдан Нику.

20-годишњи Аустралијанац грчко-малезијског порекла је одиграо сјајно против Надала, а практично је једини пад у игри имао у последњем гему другог сета, када је Шпанац направио једини брејк на мечу.

Кирјос је имао решење за сваки Надалов ударац – био је хладнокрван у сваком важном тренутку, а сервирао је као никада у каријери забележивши 37 асова.

У другом сету меча одиграо је поен године када је ’твинером’ одушевио све на стадиону.

2015: Браун – Надал 7:5, 3:6, 6:4, 6:4

Овај последњи пораз пораз многи нису схватили као сензацију, иако се очекивао Надалов реванш Брауну за пораз у Халеу из прошле године – 6:4, 6:1.

Браун је играо веома агресивно, чак 99 пута је бирао сервис-волеј, освојивши тако 71 поен. Сервис га је у служио веома добро, а у одлучујућим тренуцима је био изузетно миран, што за њега и није баш карактеристично. У исто време стигао је и да забави публику на Централном терену неким атрактивним потезима.

Освајач 14 Грен слем трофеја није одиграо лоше – имао је 42 винера и само 15 неизнуђених грешака, али је његов приступ био погрешан. Није био храбар у моментима када се резултат ломио што га је на крају коштало.

Међутим, пораз од Брауна треба гледати другачије од претходних, а разлог за то је једноставан – за разлику од наведених неуспеха, Надал је сада имао довољно времена за припрему.

После очајног почетка сезоне и испадања у четвртфиналу Ролан Гароса, почео је сезону на трави титулом у Штутгарту. У финалу је победио Виктора Троицког и цео турнир је одиграо на поприлично високом нивоу.

Такође, искористио је недељу вишка између другог и трећег Грен слема за одмор и тренинге, па испадање у првом колу Квинса многи нису узимали за озбиљно. Већ је био аклиматизован на нову подлогу и са нестрпљењем је чекао да почне такмичење у Лондону. Због тога је био додатно разочаран јер је коначно, после две године мучења са повредом колена, имао праву припрему за Вимблдон.

„Године 2012 и 2013 нису проблем, тад нисам био конкурентан. Имао сам превише проблема са коленима, али прошле и ове године нисам имао никаквих здравствених проблема. Био сам спреман да се такмичим и изгубио сам. Не знам да ли ћу се вратити на ниво на којем сам био у другој половини претходне деценије. Циљ ми је да се вратим на тај ниво – наставићу да тренирам, а ако то не остварим, опет сам играо у пет финала овде. Освојио сам два трофеја и то није лоше“, рекао је Надал.

Ученик стрица Тонија никада се није нашао у ситуацији да на терен не излази као фаворит, да му сумња и мањак самопоуздања ометају сваки ударац и да се осећа рањиво када погледа прекопута мреже.

Као и много пута до сада најавио је да ће напорно радити како би се поново вратио у сам светски врх, али су сумње у такав исход много веће.

У неколико наврата је у својој намери успевао. Сада му предстоји најтежи задатак.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

05.07.2015 22:07

Наравно да је крај. За професионални тенис су поред психе односно могућности нон-стоп концентрације, најважније ноге. Не могу ноге до вијека бити као опруге од најбољег челика. Свака кичма се на крају савије. И то је крај.

ОДГОВОРИТЕ