Грчка ће одлучити о сопственој судбини

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини у еврозони, јер ће се грађани изјаснити на ванредном референдуму, који је сазвао.

Свијет 05.07.2015 | 19:56
Грчка ће одлучити о сопственој судбини

"Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке", рекао је Ципрас након што је гласао у Основној школи "Димотика" у Атини.

Ципрас је на гласачком мјесту дочекан овацијама и узвицима "Оxи, оxи" (не,не).

Долазак Ципраса на гласање пратио је велики број новинара из Грчке и цијелог свијета, те је настала велика гужва приликом његовог доласка и одласка са биралишта.

У Грчкој се данас око 10 милиона Грка изјашњава на референдуму, о предложеном споразуму са повјериоцима, који предвиђа додатне рестриктивне мјере штење у замјену за финансијску помоћ за спасавање привреде.

Бирачка мјеста отворена су нешто послије седам сати по локалном времену, а грађани ће моћи да гласају до 19 сати.

Први прелиминарни резултати, како је најављено, биће објављени око 21 сат.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом (ЕУ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас и гласање је организовано за само девет дана.

На референдуму питање гласи "Да ли да се прихвати нацрт споразума који су представили Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа, а сачињава јединствен приједлог? Први документ је насловљен "Реформе за довршетак актуелног програма и послије њега", а други "Прелиминарна анализа одрживости дуга".

Повјериоци Грчке захтијевају реформе у замјену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено, а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедјељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Грчка влада није жељела да прихвати овај приједлог без консултовања грађана, а премијер Алексис Ципрас га је назвао "ултиматумом" и уцјеном, док на другој страни европски званичници истичу да се ради о "великодушној понуди".

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

05.07.2015 11:46

Хоце одлуцивати,као И до сада???Референдум народ као одлуцује!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.07.2015 12:38

Народ се зове само кад треба да преузме одговорност и кад другог излаза нема. За грцки народ ДА и НЕ не представљају никакву разлику . Представља само покрице за власт да мозе реци том истом народу ви сте тако одлуцили.

Name

.

05.07.2015 12:58

Повјериоци ће одлучити о судбини Грчке.

ОДГОВОРИТЕ