Вимблдон: Јелена срушила шампионку Квитову!!!

Јелена Јанковић је направила велики подвиг и победила шампионку Вимблдона Петру Квитову са 3:6, 7:5, 6:4 за пласман у осмину финала после два сата велике борбе.

Тенис 04.07.2015 | 19:15
Вимблдон: Јелена срушила шампионку Квитову!!!

Петра Квитова је двострука освајачица Вимблдона, била је најбоља 2011. и 2014. године, док на осталим гренд слем турнирима није долазила до трофеја, а одбрану овог завршила је у трећем колу.

Наша тенисерка је до сада елиминисала Веснину и Родину, изгубила први сет од Квитове, губила са 2:4 у другом, али је успела да направи истински подвиг, подсети на неке фантастичне партије и великим преокретом закаже дуел у осмини финала са Агњешком Радванском, 13. носиоцем.

ЈЈ и пољска тенисерка се на трави никада пре нису састале, а Јелена губи са 2:5 у међусобним сусретима.

Први сет: Јелена није искористила брејк шансу у првом гему, казна стигла убрзо
Чехиња је била прва при сервису, а уз бројне грешке, Јелени је лако омогућила да дође до брејк лопте. Нажалост, није искоришћена, а на последњи оштар сервис Квитове није било могуће одговорити због високог одскакања лоптице.

Уз офанзивну игру Јелена је изједначила без изгубљеног поена, а мало је недостајало да истом мером узврати Квитова, пошто је имала 40:0. Уз прву неизнуђену грешке Јелене кренуо је и велики пад, Квитова је прву шансу за брејк искористила, и потврдила је затим за 4:1, направивши притом низ од шест поена.

Много боља при другом сервису била је Квитова, лакше је долазила до винера и ниједном није дозволила Јелени да приђе прилици за брејк, па је са 6:3 окончала први сет за непуних 30 минута игре.

Други сет: Брејк и велики низ Квитове, па одговор Јелене за изједначење
Само је први гем узела Јелена, а онда је Квитова нанизала осам поена и преокренула уз одузимање сервиса. Чак и када је Јелена нападала, Квитова је враћала из неповољних ситуација, затим дошла до петог аса, па је затим Јеленину грешку дочекала за 12. узастопни поен и 3:1.

Никако Јелена није успевала да парира све боље расположеној Квитовој, а поврх свега, на почетку петог гема проклизала је и изврнула десни зглоб. На срећу, није се повредила, брзо се придигла и наставила дуел.

Смогла је снаге да спречи нови брејк после прекида низа од 13 поена, и то два пута, па се одржала у игри до вођства Квитове од 4:3. Наредни гем био је велики испит за Јелену, и коначно је положен. После 40:15, другу шансу за одузимање сервиса претворила је у дуго чекано изједначење ниским ритерном (4:4), што је уздрмало самопоуздање шампионки Вимблдона.

Стрпљење било савезник Јанковићевој у завршници, без изгубљеног поена повела је са 6:5, дочекала је коначно и сервис грешке Чехиње, па је затим трећу сет лопту претворила у изједначење.

Трећи сет: Без брејка до драматичног финиша, Јелена срушила шампионку

Направила је краћу паузу Квитова по окончању другог сета, док се Јелена загревала за наставак дуела не скидајући са осмех лица. По изласку противнице из свлачионице, Јелена је остала у старом ритму, прва је сервирала, без грешке дошла до 40:0 и гема.

При сервису се играло сигурно до четвртог гема, тада је уздрмала Јелена двоструку лондонску шампионку брејк шансом, која ипак није искоришћена.

То је била једина прилика да се угрози чешка тенисерка, убрзо су обе узеле гем без изгубљеног поена, а ЈЈ је повела са 5:4 и натерала противницу да сервира за опстанак у мечу.

Она то није успела, послала је бекхенд у аут за 30:30, увукла се нервоза у руке шампионке, потом је лоптица завршила у мрежи након ударца Квитове за Јеленин пад на траву од среће и велики тријумф.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

херцеговина

04.07.2015 17:35

Јелена за разлику од Ане увјек игра за Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

05.07.2015 10:09

Браво Јецо

ОДГОВОРИТЕ