Ово је најгори рођендан Борца!

Фудбалски клуб Борац из Бањалуке виси на ивици провалије на свој 89. рођендан јер "Великану из Платонове" пријети најгори могући сценарио - нестанак са спортске мапе Босне и Херцеговине.

Фудбал 04.07.2015 | 21:00
Ово је најгори рођендан Борца!

Бањалучани су у својој богатој историји освојили Куп Маршала Тита тријумфом над Црвеном звездом 1988. године када је Сенад Лупић преварио Стевана "Дику" Стојановића у финалном сусрету који ће љубитељима фудбала остати упамћен и по неуспјешној "паненки" Драгана Стојковића Пиксија.

Осим тог трофеја, Борац је био и шампион Босне и Херцеговине, као и освајач Купа БиХ, али ће по свему судећи морати да буде ликвидиран, уколико се у наредних неколико дана не догоди чудо!

Црвено-плави клуб, симбол Бањалуке, дужан је "и Богу и народу" односно премашио је износ дуговања повјериоцима од 13 милиона марака, а уколико до жријебања нове сезоне Премијер лиге БиХ не успије да пронађе у распону од 200 до 300 хиљада марака, куглица са именом Борца неће ни бити, нити ће играти у предстојећој сезони.

Ријеч је о дуговима и репрограмима према бившем тренеру Богдану Петковићу, Милану Вукељи, те играчима Марку Максимовићу, Немањи Билбији, Бојану Марковићу, Огњену Радуловићу, Дарку Ђајићу, Вулету Тривуновићу, Борису Распудићу и Дарку Малетићу.

Предсједник бањалучког клуба у оставци Драшко Илић предложио је двије опције за рјешавање проблема: Стечај односно гашење клуба и(ли) фузија са ФК Крупом.

Треба напоменути да проблем Борца и дуговања постоје одавно и да ова гарнитура власти у Платоновој није допринијела овако лошој финансијској ситуацији, али није претјерано ни помогла у рјешавању нагомиланих тешкоћа нити је реално, то могла.

Посљедња шанса за уопште играње сљедеће сезоне је заједнички састанак са градоначелником Бањалуке Слободаном Гаврановићем, који су предочили премијерки Републике Српске Жељки Цвијановић и министрима у Влади РС ситуацију и за неколико дана се очекује одговор из највишег извршног органа.

Неријетко је Илић на конференцијама за штампу "прозивао" Бањалучане тврдњама да "не воле Борац" јер је на домаћим мечевима у ПЛ БиХ, ако изузмемо највјерније "Лешинаре", посјета била благо речено катастрофална.

Организовао је клуб и пријатељски двобој са новосадском Војводином у циљу спасења Борца на којем је продато само 900 улазница!? А чак је и тројац из "Државног посла" из Новог Сада посветио једну епизоду посрнулом бањалучком великану. Додуше, тог дана падала је јака киша...

"Није проблем киша, већ недостатак љубави Бањалучана према Борцу! Како другачије да тумачимо рецимо посјету на утакмици против Звијезде из Градачца, након које је приход износио 174 КМ. Једини стварни пријатељи Борца су навијачи, који у властитој режији иду на гостовања и помажу клуб у свему", рекао је тада Илић.

Његов приједлог фузија са ФК Крупом, па играње у Првој лиги Републике Српске, поједини правници и економисти у Бањалуци сматрају немогућим јер уколико Борац оде у стечај, не може се преименовати и не могу му бити опроштени дугови.

"Припајање једног клуба другом клубу који је у стечају је немогуће. Све те гимнастике које се праве са новим субјектима немају за циљ да се очисти клуб него да неко други уђе у причу са Борцем. ФК Борац је корисник друштвених средстава, а зашто је неко у Градској управи, на државном нивоу или руководству клуба дозволио да се управе понашају нерационално и да праве дугове, није јасно. Тај неко, или више њих, крив је и мора да одговара! Ако неки други клуб жели да уђе у ту причу, онда мора да исплати све дугове јер је то пут да се уђе у клуб који је у проблему, али онда то више не би био Борац него Крупа", рекао је раније Зоран Павловић, економиста из Бањалуке.

Осим ових критика за идеју, не можемо да не поменемо и чињеницу да је на челу ФК Крупа рођени брат Драшка Илића, Драгомир па и то код Бањалучана и навијача црвено-плавих изазива подозрење да је ријеч о некаквом превођењу "жедних преко воде".

Што се тиче играчког кадра, екипа Владе Јагодића је подмлађена и налази се на припремама у Словенији ослушкујући шта ће се десити и хоће ли уопште добити прилику да покажу шта знају на премијерлигашким теренима.

Сигурно је једно, ово је најгори рођендан у 89. година постојања Борца!

Подсјетите се побједе над Звездом: 

као и прославе освајања титуле у шампионату БиХ прије 4 године:

те освајања пехара у Купу БиХ на "Грбавици".

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

лактааи

04.07.2015 19:52

89 година, па вријеме је за поцинак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лесинр

04.07.2015 20:33

Од Дудуковог Лактасанина нисам ни оцекивао несто паметно! ФКБ 1926

Name

ре ¨лактаси`¨

04.07.2015 22:21

Ста ти знас, незнас ни то јадно лактасе да написес , касабо једна... Кад цујес Борац, и ти и Додик и сви новокомпоновани бањалуцани треба да станете мирно...

Name

Бањалука

04.07.2015 23:36

Наш је Борац нама све на свијету. Не дај се Борче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процвјетала бјела лала , узели смо куп Марсала

05.07.2015 06:42

Кад се врате сјецање, како их је Суљо слао по цевапе, а голмана и лук јер га заборавио... Златна генерација насег Борца. А кад је утакмица цјела Новоселија, Сехер , Хисета, па ко Врбас теце маса људи према Градском, и ако се ко сјеца , сви носили кисобране , за ако запада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

05.07.2015 07:32

Како вам није јасно. Досао тај криминалац Илиц да сахрани нас Борац. Да бандит прави зграду. Не знас ти сељацино на ста си ударио. Имамо мо план "б". Ста мислис сто дајес коју марку неким лесинарима да цес успјети у томе. Лесинаре ти не мозес нахранити . Сви смо ми Борац,а не њих двојица тројица. Нисмо наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТОП КРИМИНАЛЦИМА ИЗ КРУПЕ!

05.07.2015 20:54

СТОП КРИМИНАЛЦИМА ИЗ КРУПЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕСИНАР

05.07.2015 20:55

СТОП КРИМИНАЛЦИМА ИЗ КРУПЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕСИНАР

05.07.2015 20:56

ФУЗИЈА ЈЕ ПРЕВАРА БРАЦЕ ИЛИЦ!

ОДГОВОРИТЕ