Може ли овај приједлог за српске клубове - цијела сезона у једној години?

Првенство од фебруара до децембра? Необично, али има своје предности...

Фудбал 04.07.2015 | 23:40
Може ли овај приједлог за српске клубове - цијела сезона у једној години?

Улазак Србије у Европску унију пролонгира се већ дуже од 15 година. Улазак у Лигу Европе или Лигу шампиона за Црвену звезду, па и све друге српске клубове изузев донекле Партизана, полако се претворио у подједнако недостижан циљ. Разлога је пуно – финансије свакако избијају у први план – али има их и у неким објективним околностима. Рецимо у календару такмичења због којег суперлигаши у европску сезону улазе много пре него што се закотрља лопта у Србији. А у тим уводним изазовима највеће нагазне мине представљају управо ривали који су увелико загазили у првенствену трку. Стога Политика у ауторском тексту колеге Ивана Цветковића предлаже радикалну промену – сезону у календарској години.

Логика је проста - Каират, тим који је Звезду на старту европских квалификација усред Београда савладао са 2:0, већ је одиграо 18 лигашких утакмица. Да су изабраници Миодрага Божовића на истом нивоу можда би све изгледало другачије? Цветковић пише...
"Несрећа наших клубова је што у европско надметање улазе с неприпремљеним саставима. Чак да су стварно бољи од супарника, као пре неколико година Партизан у односу на Шамрок из Ирске, у тренутку кад се игра предност је на страни слабијег тима, јер је у неупоредиво бољој форми. И уместо да потражимо начин да тај свој недостатак поправимо ми се помиримо с тим да је то тако и да ништа не може да се промени?!"

Народ наравно не воли радикалне резове. Али ниједну идеју не треба унапред одбацити. Посебно имајући у виду све мањи квалитет све горег српског клупског фудбала.
"Ипак, о таквој промени код нас нико не размишља. Држимо се колотечине, чак и кад тло све више тоне под нашим ногама", наводи Цветковић у тексту у коме последњу промена система у Суперлиги и увођење плеј-офа и плеј-аута назива "приликом да неки цврчак ушићари на рачун неког мрава".

Поред такмичарских, Политика као предности сезоне у календарској година наводи и сезону по бољим теренима у топлије време (уосталом и ове сезоне ће се играти по јулској жеги, тако да врућине заиста нису препрека), мање трошковове за клубове (једне припреме), претпоставља да би и посета била већа у летњим месецима...
"Велике европске фудбалске земље су систем такмичења у Уефи, а оне одлучују у њој, прилагодиле себи. Зашто ми не бисмо свој систем такмичења прилагодили себи?"

А овде нам кажите, али тек пошто добро размислите, како вам се чини ова идеја?

Коментари / 0

Оставите коментар